Chifteluțe cu sos enchilada

Chiftelute cu sos

Chifteluțe de porc fără gluten, fără ou, dar cu un sos enchilada simplu și minunat, pe care poți să-l faci cât de picant/nepicant dorești. 

Partea faină la mâncarea asta e că o poți pregăti în avans și când foamea îți dă târcoale, îți ia numai vreo 15 minute să o gătești. 

Chifteluțe aromate de porc în sos enchilada
Chifteluțe aromate de porc în sos enchilada
Printează rețeta

Chifteluțe cu sos enchilada

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 948

Ingrediente

  • 500 g carne tocată de porc
  • 1 1/2 linguriță usturoi granulat
  • 1 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 3-4 fire pătrunjel verde
  • 40-50 g cheddar ras, (sau mozzarella/cașcaval)

Sos enchilada:

  • 250 ml roșii pasate
  • 1 cățel mic usturoi, (sau 1/2 linguriță usturoi granulat)
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 1/4 linguriță boia afumată
  • 1/4 linguriță coriandru măcinat
  • 1 vârf linguriță chili pudră, (sau după gust)
  • 1 vârf linguriță scorțișoară
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 2-3 linguri apă

Metodă

  • 1)

    Prima dată scoate carnea din frigider, vars-o într-un bol și peste ea pune ¼ linguriță de sare, ¼ linguriță de piper și toate condimentele (exceptând cele de la sosul enchilada).

  • 2)

    Spală pătrunjelul și scutură-l bine de apă, apoi toacă-i frunzele și pune-le și pe ele peste carne. Amestecă-le pe toate bine (de preferat cu mâna), apoi ia în mână o parte din compoziție (cam cât 1 linguriță plină vârf) și modeleaz-o în palme până îți iese o chiftea rotundă și compactă. Pune bila pe o farfurie și repetă operațiunea până gați toată compoziția. 

    Lasă bilele deoparte la temperatura camerei.

  • 3)

    În cana de la blender pune ingredientele pentru sosul enchilada + sare cât cuprinzi între 3 degete. Gustă la final să vezi dacă mai e nevoie de sare și poate zahăr în caz că roșiile sunt prea acide. Dacă nu ai blender, poți face sosul și într-un castron, numai să amesteci energic cu telul sau lingura, până devine fin.

  • 4)

    Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu spre mare. Când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul, iar când și uleiul s-a încins bine de tot, pune chiftelele cu puțin spațiu între ele. Întoarce-le abia după ce se rumenesc și tot așa până sunt făcute (cam 6-8 minute în total). Important este să nu le lași prea mult, că devin uscate și e păcat de ele.

  • 5)

    Când chiftelele sunt rumene și frumoase, scoate-le din tigaie pe o farfurie acoperită de un șervet de hârtie care să mai absoarbă din grăsime. Spală tigaia, șterge-o și pune-o înapoi pe foc mediu. Varsă în ea sosul enchilada și amestecă din când în când până vezi că face bule-bule. Mai gustă o tură din el, să te asiguri că e ok și destul de sărat. Plasează chiftelele în sos și dacă ai și vrei, presară deasupra cheddar ras (ori mozzarella sau cașcaval). Trage tigaia de pe foc, acoper-o cu un capac până se topește bunătatea de brânză. Poftă bună!

Notă

  • Atât chiftelele, cât și sosul enchilada le poți pregăti în avans și găti doar atunci când îți e foame. Chiftelele le poți păstra la frigider 1 zi sau la congelator 2-3 luni, iar sosul enchilada rezistă la frigider și 1 săptămână.
  • Poți face chiftelele și cu carne tocată de vită, că ies la fel de gustoase.

 

Valori nutriționale/porție

Calorii948
Grăsimi80g
Saturate24.5g
Monosaturate39g
Polisaturate10.4g
Carbohidrați10.8g
Zahăr4.7g
Fibre1.5g
Proteine49.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare