Chifteluțe pufoase cu sos alb

Chiftelute din carne de vita cu sos de smantana

Am pregătit pentru voi niște chifteluțe pufoase și suculente din carne tocată de vită cu parmezan și verdețuri. Jumătate le-am făcut la tigaie și jumătate la cuptor, ca să puteți alege. Le-am mai pregătit un sos alb de smântână cu sos worcester și parmezan. Asta pentru că sosul worcester merge ca o mănușă la vită. 🙂

Înainte de a vă apuca de gătit, vă recomand să scoateți carnea din frigider cu 15-20 de minute înainte. Asta ca atunci când le puneți în tigaia fierbinte sau în cuptor, să se gătească corect, în timpul indicat de mine și să iasă gustoase. Dacă chifteaua e rece, în interiorul ei se va atinge foarte lent temperatura la care este gătită. Astfel, se va supra-găti sau arde la suprafaţă, iar în interior va rămâne crudă.

Mie mi-au ieșit 26 de bucăți, din care 6 au dispărut până a fost gata sosul. :)) La final, le-am mâncat cu o salată simplă și cu pâine, deși ar fi mers o mămăligă, dar foamea a fost mare și timpul puțin. 😀

Printează rețeta

Chifteluțe pufoase cu sos alb

  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 3 -4
  • Calorii 829

Ingrediente

Chifteluțe de vită

  • 500 g carne tocată de vită
  • 1 buc medie ou
  • 5-6 fire pătrunjel, (1 lingură plină tocat)
  • 1 fir mediu ceapă verde
  • 1 cățel mediu usturoi
  • 10 g parmezan/grana padano ras, (2 linguri pline)
  • 1 1/2 felie pâine albă, (fără coajă)
  • 70 ml lapte de vacă, rece
  • 3-4 linguri ulei de rapiță/floarea-soarelui, (doar pentru prăjit)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat

Sos alb

  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 3 lingurițe sos Worcester, (15ml)
  • 1/4 linguriță usturoi granulat
  • 15 g parmezan ras/grana padano, (3 linguri pline)
  • 1/4 linguriță sare, (sau după gust)
  • 1 fir mic ceapă verde, (sau pătrunjel, opțional)

Metodă

Chifteluțe de vită

  • 1)

    Înainte de toate, gândește-te dacă vrei să faci chiftelele la tigaie sau la cuptor. Pentru dacă le vrei la cuptor, va trebui să-l pui în funcțiune la 200°C, să apuce să se înfierbânte.

    Într-un bol mai mare varsă carnea tocată (care e bine să fi fost scoasă din frigider cu 15-20 minute înainte). Curăță ceapa verde de mustață și frunze veștejite, usturoiul de coajă, spală-le bine împreună cu pătrunjelul și lasă-le să se zvânte nițel. Ia feliile de pâine și îndepărtează-le coaja, apoi pune-le într-un bol și peste ele varsă laptele rece.

    Cât stă pâine la muiet, taie firul de ceapă pe lungime în 2-3 bucăți, apoi taie-l pe grăsime mărunt-mărunt, bulb și frunze. Pune ceapa peste carne, apoi toacă și frunzele de pătrunjel, aruncă-le și pe ele peste carne. Pisează deasupra usturoiul, și tot acolo pune oul spart, pâine muiată (fără laptele rămas, de ți-a rămas), parmezanul ras, sarea și piperul. Amestecă bine-bine.

  • 2)

    Acum șterge tocătorul sau ia un platou să așezi pe el chiftelele formate. Pentru a le face rotunde, umezește-ți mâinile, ia din bolul cu carnea cam 1 linguriță plină-plină de compoziție, pune-o în căușul din palmă și acoper-o cu cealaltă palmă. Rotește mâinile în sens opus, apăsând foarte ușor, până obții o bilă de toată frumusețea. Continuă până le gați pe toate (mie mi-au ieșit 26 de bucăți).

  • 3)

    A. La tigaie

    Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu spre mare. Varsă în ea uleiul și când s-a încins bine, pune chifteluțele, dar în așa fel încât să nu stea înghesuite. Învârte-le cam la 2 minute și când sunt rumene și frumoase (în 6-8 minute), scoate-le pe o farfurie acoperită cu un șervet de hârtie care să mai absoarbă din grăsime și lasă-le 10 minute la odihnă. Ar trebui îți iasă pufoase și suculente, asta dacă nu le lași pe foc mai mult, caz în care o să iasă uscate. Așa că, stai cu ochii pe ele! 🙂

    B. La cuptor

    Pe o tavă de copt așază o hârtie de copt. Pune chifteluțele cu spațiu între ele (nu se vor crește, dar se va scurge din ele suc și grăsime). Dă tava la cuptor pentru 20 de minute, până capătă culoare și carnea este făcută (vor fi de un maro deschis, nu maro închis ca cele prăjite la tigaie). Scoate-le și lasă-le și  la odihnă.

     

Sos alb

  • 1)

    Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu. Varsă în ea smântâna, sosul worcester, usturoiul granulat și 1/4 linguriță rasă de sare. Amestecă și când vezi că smântâna face bulbuci, adică fierbe, dă focul la mic și adaugă parmezanul ras. Amestecă de 3-4 ori, apoi trage tigaia deoparte, gustă să vezi dacă e nevoie să mai pui sare și dacă totul e ok, așază frumos chifteluțele în sos. Pune un capac pentru 3-5 minute, timp în care poți tăia ceapa verde sau frunzele de pătrunjel pentru ornat. Se mănâncă fierbinte cu mămăligă sau pâine proaspătă. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii829
Grăsimi75g
Saturate32.1g
Monosaturate28g
Polisaturate2.9g
Carbohidrați7.9g
Zahăr3.6g
Fibre0.3g
Proteine28.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare