Ciuperci cu spanac și leurdă

Ciuperci cu spanac si leurda

Toamna întâlnește primăvara, dar și vara aia de pe o plajă exotică. 🙂 Pentru că ciupercile le-am rumenit în ulei de cocos, la care am adaugat mai apoi usturoi verde, spanac și leurdă. Uleiul de cocos este foarte important, pentru că dă o aromă deosebită ce se potrivește mănușă cu restul ingredientelor. Și ca să completez gustul, am presărat și puțină nucșoară, fulgi chili și un strop de suc de lime.

Eu le-am mâncat cu mămăligă, dar merg și cu orez. Iar dacă vreți să mergeți mai pe exotic, puteți să fierbeți mălaiul sau orezul în jumătate cantitate lapte de cocos și jumătate apă.

În ceea ce privește ciupercile, am mai spus-o, dar mai zic: nu le curățați membrana care le acoperă și nici lamelele. Sunt perfect comestibile și pline de nutrienți. Insist pe asta, pentru că e plin de “bucătari” pe net care dau indicații proaste.

Legat de curățarea lor, eu nu le mai periez, ci le spăl cu apă rece. Conform teoriei vechi, ciupercile nu se spală. Motivul e că fiind poroase, absoarb apa ca un burete și astfel își pierd din gust. Teoria nouă susține că ele nu au cum să absoarbă atât de multă apă la spălat încât să le dilueze gustul, căci conțin deja cam 90% apă. Încercat ambele, confirm teoria nouă. 🙂

Iar la spanac și leurdă, dacă aveți copii sau vă știți mai haplea, vă recomand să le tăiați codițele. E destul de ușor să te îneci cu ele când nu ai timp de mestecat ca la carte 😀

Printează rețeta

Ciuperci cu spanac și leurdă

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 209

Ingrediente

  • 500 g ciuperci champignon
  • 100 g spanac baby
  • 50 g leurdă verde
  • 2 fire usturoi verde
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1/4 linguriță rasă nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță fulgi chili, (opțional)
  • 1 linguriță suc proaspăt de lime, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată facem “mise en place-ul”, adică pregătim frumos tot ce ne trebuie. Așadar, spală bine spanacul și leurda și lasă-le la scurs într-o sită. Spală și ciupercile și taie-le partea de codiță oxidată sau care a stat în pământ. Taie mustăcioara de la usturoiul cel verde și spală-l și pe el bine-bine. Acum că s-a terminat cu dușul, ia un tocător și:

    • Taie ciupercile cu totul (coadă + pălărie) în 2-3 bucăți, așa încât să fie cam de 1-1,5 cm grosime – pune-le într-un castron
    • Firele de usturoi taie-le în 1/2 pe lung dacă nu sunt baș subțiri, apoi semi-rondele cam de 0,5 cm, mergând cu tăiatul până simți că frunza e încă fragedă
    • Taie și frunzele de leurdă în 2-3 bucăți, dacă dorești (eu le-am pus întregi).
  • 2)

    Ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu. În ea pune uleiul de cocos și când s-a încins cât de cât, varsă ciupercile. Amestecă în ele din când în când, până devin rumenii și toată apa de ploaie ce s-a scurs din ele s-a evaporat complet.

  • 3)

    Peste ciupercile din tigaie varsă usturoiul și spanacul, amestecă de 2-3 ori, după care pune leurda. Mai amestecă de 2-3 ori până se înmoaie verdețurile. Trage tigaia de pe foc, presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete, nucșoara măcinată și fulgii chili. Stoarce dintr-un sfert de lime și 1 linguriță suc, că merge perfect cu aroma de cocos. Amestecă și gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi ceva. Se mănâncă fierbinte cu o mămăligă cinstită sau orez. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii209
Grăsimi16g
Saturate13.4g
Monosaturate0.9g
Polisaturate1g
Carbohidrați12.7g
Zahăr5.5g
Fibre4.2g
Proteine10.3g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare