Creveți cu chimichurri afumat

N-am mai mâncat până acum așa, dar mi s-a părut că un sos chimichurri adaptat, adică mai acru și puțin mai afumat, ar merge cu niște creveți. Și a mers chiar foarte bine. Abia aștept să mai fac.

Creveții sunt tare gustoși și au o carne foarte delicată. Mie îmi plac enorm și îi prefer îndeosebi pe cei proaspeți și gătiți întregi. Asta pentru că aroma este muuult mai intensă și mai plăcută. E puțină bătaie de cap cu decorticatul la masă, dar o dată ce ai prins schema, merge mai ușor. Plus că, așa mi se pare că mă bucur mai mult de ei, mâncând mai puțin. 😀

Dar, dacă totuși voi îi vreți golași, puneți măcar capetele la gătit odată cu restul. Doar ca să aromatizeze carnea.

Că aveți creveți proaspeți, congelați sau chiar prefierți, înainte de a-i găti, țineți-i la frigider descoperiți. Asta ca să apuce să se usuce carapacea. Altfel, dacă este udă nu se va rumeni sau se va rumeni greu, timp în care carnea dinăuntru se va usca.

Sosul chimichurri vine taman din Mexic și sunt zeci de variante și rețete pentru el. Pe cel de azi nu l-am făcut cum obișnuiesc să-l fac la taco, dar tehnica am păstrat-o: tocat totul mărunt-mărunt la cuțit și frecat puțin în mojar. Mi se pare mult mai gustos decât făcut la blender.

Printează rețeta

Creveți cu chimichiurri afumat

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 3
  • Calorii 323

Ingrediente

Creveți

  • 300 g creveți întregi
  • 2 linguri suc proaspăt de lămâie, (1/2 buc)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 g piper cayenne, (sau chili pudră)
  • 1/2 linguriță sare

Chimichurri afumat

  • 1 leg pătrunjel verde
  • 30 g ceapă galbenă/roșie
  • 2 căței medii usturoi
  • 1 buc mică ardei iute, (opțional)
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 lingurițe oțet de vin roșu
  • 2 linguri suc proaspăt de lămâie/lime
  • 1 lingură suc proaspăt de portocală
  • 1 linguriță boia afumată, (2,3g)
  • 1/4 linguriță fulgi chili
  • 1/4 linguriță sare

Metodă

Creveți

  • 1)

    Înainte de toate, varsă creveții reci și uscați într-un bol (dar nu de plastic). Peste ei varsă 1 lingură de ulei de măsline, 2 linguri suc proaspăt de lămâie, 1/2 linguriță piper cayenne sau chili pudră și tot atâta sare. Amestecă bine și lasă-i deoparte, să stea măcar 20 de minute la marinat.

  • 2)

    După ce ai făcut sosul de mai jos, ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu cu 1 lingură ulei de măsline. Când s-a încins cât de cât uleiul, pune creveții până devin opaci și încep să se încovoaie, dar nu foarte tare. Ai mei au fost de calibru mediu și i-am ținut 2 minute pe fiecare parte. Când sunt gata, scoate-i din tigaie imediat, altfel continuă să se gătească și se usucă bunătate de carne.

Chimichurri afumat

  • 1)

    Curăță de coajă ceapa și cățeii de usturoi, apoi spală-i împreună cu pătrunjelul pe care e bine să-l scuturi de apă și să-l tamponezi cu un șervet.

  • 2)

    Toacă mărunt-mărunt ceapa, cățeii de usturoi, pătrunjelul (inclusiv cam codițele, așa de pe la jumătate). Pune tot ce ai tocat într-un bol sau mojar dacă ai unul mai mare și amestecă bine împreună cu restul ingredientelor. La final gustă de sare și lămâie și mai adaugă de e nevoie. Gustul final ar trebui să fie unul fresh, acrișor și ușor afumat. Iar dacă e timp, dă-l puțin la frigider să apuce să se aromatizeze uleiul și să se îmbine frumos toate gusturile ingredientelor puse.

  • 3)

    Pune creveții și sosul pe masă, ca atunci când își curăță fiecare crevetele să-l afunde bine în sos. 😉 Poftă bună!

Notă

Dacă îți mai rămâne sos, îl poți păstra 2-3 zile într-un borcănaș la frigider și folosi la pește, fripturi sau tacos.

Valori nutriționale/porție

Calorii323
Grăsimi26g
Saturate3.6g
Monosaturate18.4g
Polisaturate3g
Carbohidrați4g
Zahăr1.5g
Fibre0.7g
Proteine20.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare