Aceasta este o salată foarte sățioasă care poate fi servită pe post de prânz. În plus, e bună rece, așa că se poate lua lejer la pachet la birou sau școală. Rețeta nu este una ieftină, dar pentru un cost bun calitate/preț, eu iau nucile și semințele (și multe condimente :D) de la Orient Bazar. Iar laptele de cocos îl iau de la Lidl, uneori chiar și cu 2-3 lei/conserva.
Recomandări:
Orezul sălbatic îl puteți înlocui cu orice orez care vă place vouă. Merge foarte bine și cel jasmine, basmati, negru sau brun.
Bok choy-ul bun la salate, este cel baby, cu frunze de un verde închis și fără lovituri sau pete pe bulb. Acesta micuț este mai dulce și cu frunzele mai fragede față de bok choy-ul mai mare (matur). Dacă vă mai rămâne și nu știți ce să faceți cu el, puteți să îl gătiți așa.
Fructul de mango se găsește în diverse soiuri, mai mari, mai mici, mai verzi, mai roșii, mai portocalii. Deci culoarea nu este un indiciu care să ne spună dacă e copt sau crud. Așa că, sfântul pipăit rămâne cea mai bună metodă de a-l testa. Dacă la ușoara apăsare e puțin moale – e copt. Dacă e foarte tare, atunci e necopt. Deși mango e un fruct care se consumă și necopt, pentru salata noastră, eu recomand unul copt și zemos.
Nucile cajuși semințele de susan le-am rumenit la tigaie înainte de a le pune în salată. Nu este obligatoriu, dar mie îmi plac mai mult așa, pupate de foc. Au un gust aparte. De le prăjiți, să o faceți pe rând, căci micuțele semințe de susan se pârlesc mai repede. Doar le puneți într-o tigaie goală pe foc mic. Amestecați des și stați cu ochii țântă, pentru că odată încinsă tigaie, se pot arde în doar câteva secunde. Când sunt rumenite ușor, scoateți-le imediat din tigaia încinsă.
150 g orez sălbatic integral , (am folosit Scotti)
60 g nuci caju, prăjite
1 buc mică ardei gras roșu, (cam 100g)
125 g bok choy, baby
1 buc mango
2 fire subțirele ceapă verde
1/2 legătură pătrunjel verde
1 lingură semințe de susan, prăjite
Dressing
60 ml lapte de cocos
1/2 buc lime
1/4 linguriță curry pudră
1 cățel mic usturoi
10 g ghimbir rădăcină
1 linguriță miere de albine
1 vârf linguriță fulgi chili, sau un strop sos Sriracha
1 lingură sos de soia
Metodă
1)
Prima dată vom fierbe orezul cel sălbatic. Așa că, fă-i un duș bun cu apă rece, apoi pune-l într-o crăticioară cu ½ linguriță de sare și apă cât să acopere orezul cu două degete. Pune vasul pe foc mare la început și după ce fierbe, dă focul la mic și acoperă crăticioara cu un capac. În 12-13 minute ar trebui să fie fiert, dar gustă totuși o boabă și dacă pare a fi făcut, ia-l de pe foc, amestecă, acoperă-l și lasă-l așa 5 minute.
2)
Până se umflă orezul, ia ardeiul, îndepărtează-i cotorul și nervurile cu semințe, apoi spală-l bine și taie-l cubulețe. Pune-l într-un vas de salată.
3)
Spală și bok choy-ul și desfă-i frunzele ca să se spele bine, apoi scurge-le bine și taie frunzele în ½ pe lung (coada inclusiv, că-i bună și nutrivită), apoi pe lat cam de 2-3 cm. Pune-o și pe ea în vasul de salată.
4)
Spală fructul de mango, șterge-l și taie-l în ½ de la cap la coadă. Cu un cuțit mai mic scoate sâmburele (partea ațoasă și albicioasă din mijloc). Crestează în pulpa fiecăreia dungi pe diagonală, dar atenție să nu crestezi și coaja. Continuă și în sens invers, astfel încât să iasă un pattern cu romburi. După ce ai terminat, desfă fiecare jumătate ca pe o floare și cu lama de la cuțit, separă pulpa de coajă și pune-o în vasul de salată.
5)
Întoarce-te la orez și dacă este gata, lasă-l descoperit să se răcească, apoi pune-l în vasul de salată.
6)
Taie mustățile la ceapa verde și frunzele veștejite (dacă are) și spal-o împreună cu pătrunjelul. Taie ceapa rondele mai subțiri și toacă frunzele de pătrunjel. Pune-le și pe ele în vas. Aruncă acolo și semințele de susan cu nucile caju prăjite.
Dressing
1)
Pentru dressing pregătește un blender sau un aparat de smoothie. Apoi curăță de coajă cățelușul de usturoi, ghimbirul, spală-le bine și dă-le pe răzătoare cu grijă să nu-ți faci franjuri la degete. Pune răzătura în cana de la blender.
2)
Stoarce 1/2 de lime și varsă zeama în cană, alături de 60 ml lapte de cocos, 1 lingură sos de soia, 1 linguriță miere de albine, 1/4 linguriță curry pudră și puțin sau după gustul tău – fulgi chili sau sos Sriracha. Mixează bine, apoi gustă să vezi dacă e bun gustul sau mai e nevoie de niște sos de soia ori lime. Dacă e perfect, varsă acest sos peste salată, amestecă bine și mănâncă cu poftă!