Bok choy în stil asiatic

Bok choy este cea mai populară salată chinezească. Îi mai zice și pak choi sau pok choi și are un gust dulce-amărui cu o textură crocantă. În stilul ăsta pe care vi-l propun și eu se gătește cel mai des. Dar se poate mânca și crud și chiar merge bine în salate sau sandwich-uri.

Atunci când cumpărați bok choy, să vă orientați către cel baby, cu frunze de un verde închis și fără lovituri sau pete pe bulb. Așa vă asigurați că este proaspăt și mai dulce, față de bok choy-ul matur. Dacă nu vreți să-l gătiți prea curând, păstrați-l la frigider în punga în care l-ați cumpărat. Ar trebui să reziste 5-6 zile.  

Și pentru că are puține calorii, dar e o sursă bună de vitamine C și K, A, îl puteți integra în diete, dacă țineți vreuna.

Printează rețeta

Bok choy în stil asiatic

  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 4
  • Calorii 86

Ingrediente

  • 500 g bok choy
  • 2 linguri ulei de rapiță/de cocos, (împărțit)
  • 2 căței usturoi
  • 10 g ghimbir rădăcină
  • 2 lingurițe vin de orez Shaoxing/oțet de orez, (opțional)
  • 5 linguri supă de legume/apă
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 linguriță ulei de susan prăjit
  • 1/4 linguriță fulgi chili

Metodă

  • 1)

    Începe rețeta cu ochii mijiți și cu bok choy-ul în mână. Ia și un cuțit ca să-i tai cam 1-2cm din baza albicioasă. Acum, îl poți tăia în 2-3 bucăți pe lung sau în bucăți mai mici pe grosime (așa cam de 5-6 cm). Spală-l apoi bine-bine și șterge-l cât de cât cu prosop de hârtie.

  • 2)

    Curăță usturoiul și ghimbirul de coajă, dă-le o spălătură, apoi pe răzătoarea cu lacrimi mici și deasupra unui bol. Adaugă acolo și vinul de orez, supa de legume/apa, sosul de soia, uleiul de susan, fulgii de chili. Amestecă bine și lasă deoparte.

  • 3)

    Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu spre mare. Varsă în ea 1 lingură de ulei și când uleiul s-a încis, pune bok choy-ul. Rumenește-l ușor 1-2 minute pe fiecare parte, după care scoate-l cu un clește și pune-l într-un castron.

  • 4)

    Mai adaugă 1 lingură de ulei în tigaie, dă focul la mediu spre mic și pune sosul. Amestecă din când în când până începe să fiarbă și scade puțin. Pune iar bok choy-ul în tigaie, amestecă să se acopere frunzele cu sos și mai lasă-l 30 sec – 1 minut, după care gustă să vezi dacă cere sau nu sare. Dacă totul e ok, stinge focul și pune pe farfurii. Presară deasupra câțiva fulgi chili și chiar un strop ulei de susan dacă îți place mai aromat. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii86
Grăsimi7g
Saturate0.6g
Monosaturate4.1g
Polisaturate2.3g
Carbohidrați3.9g
Zahăr1.6g
Fibre1.4g
Proteine2.3g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare