Gnocchi cremoși cu salvie crocantă

Gnocchi pufoși de cartofi în sos cremos cu smântână, brânză brie și parmezan și cu frunze crocante de salvie. E o mâncare savuroasă, care se prepară simplu și rapid.

Îmi plac mult gnocchi, dar îmi plac cei proaspeți, nu uscați și îi prefer pe cei din comerț (dar nici dintr-ăia de oricare). Asta pentru că am mâncat făcuți în casă sau în bucătăriile restaurantelor, dar niciodată nu i-am nimerit făcuți cum trebuie. Este o artă să faci gnocchi și dacă nu-i faci perfecți, mai bine nu-i faci. Așa că luați cu încredere din magazin, dacă nu vreți să vă complicați degeaba.

În rest, salvia să vă fie proaspătă, untul bun, gras și nesărat, iar brânzeturile din cele mai bune. O să vă iasă o mâncare atât de bună, că o să lingeți farfuriile. 🙂 Până atunci, haideți să vedem cum se face!

Printează rețeta

Gnocchi cremoși cu salvie crocantă

  • Timp total: 20 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 820

Ingrediente

  • 500 g gnocchi proaspeți de cartofi
  • 6-8 frunze salvie proaspătă
  • 2 căței medii usturoi
  • 20 g unt nesărat, 82% grăsime
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 50 g brânză brie
  • 20 g parmezan ras
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță fulgi chili

Metodă

  • 1)

    Prima dată ia o oală și pune în ea 1,5 – 2 litri de apă cu 1/2 linguriță de sare. Așaz-o pe foc mediu spre mare.

  • 2)
    • Rupe frunzele de salvie de pe tulpină, spală-le și șterge-le bine cu un șervet de hârtie.
    • Bagă și cățeii de usturoi sub jet de apă, apoi curăță-i de coajă (merge mai ușor, nu!?) și pisează-i sau toacă-i mărunt-mărunt.
    • Și dacă tot ești la masa de lucru, îndepărtează coaja de la brânza brie, apoi tai-o cubulețe.
    • Iar parmezanul dacă nu-l ras, acum e momentul să-l dai pe răzătoarea cu lacrimi mici.
  • 3)

    Pune untul într-o tigaie non-aderentă și așaz-o pe foc mediu spre mic. Când untul s-a topit, pune frunzele de salvie și dacă e nevoie, înclină tigaia, să se scalde frunzele cum trebuie în untul topit. Când devin crocante, pescuiește-le din tigaie cu o paletă cu găuri și așază-le pe o farfurie, dar una lângă alta, nu suprapuse.

  • 4)

    Vezi dacă apa din oală nu cumva face bulbuci mari, că ar cam trebui. Dacă e așa, atunci varsă ușor gnocchii în apă, să nu te stropești și dă focul la mediu.

  • 5)

    Până fierb gnochhi, întoarce-te la tigaia cu untul topit și aromat de salvie. Pune în ea usturoiul pisat, amestecă de 2-3 ori numai, după care varsă smântâna. Amestecă din când în când până începe și ea să fiarbă. Atunci dă focul o idee mai mic, pune nucșoara, fulgii chili, apoi brânza brie și amestecă constant până se topește (cam 1-2 minute). Atenție să nu o lași prea mult, că riști să se închege brânza. Când sosul e fin, trage tigaia deoparte și pune parmezanul ras, amestecând de câteva ori.

  • 6)

    Când gnocchi se ridică la suprafața apei, înseamnă că sunt gata. Ia-i repede cu paleta cu găurele dacă ai și zvârle-i în tigaie. Mai adaugă și 2-3-4 linguri din apa în care i-ai botezat, adică atât cât e nevoie ca sosul să fie mai subțirel și nu prea gros. Amestecă bine, gustă să vezi dacă vrei să mai adaugi sare, apoi pune pe farfurii. Deasupra presară frunzele de salvie crocante și dacă vrei mai poți pune de decor fulgi de chili și parmezan ras. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii820
Grăsimi41g
Saturate1.7g
Monosaturate0.8g
Polisaturate0.6g
Carbohidrați81.6g
Zahăr1.2g
Fibre5.8g
Proteine22.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă