Prăjitură cu căpșuni și ciocolată

Un desert simplu și delicios cu căpșuni proaspete, cremă de brânză și ciocolată albă. Blatul l-am făcut din biscuiți digestivi, nuci, unt și ouă, dat 15-20 de minute la cuptor. Și pentru că mie îmi plac deserturile dulci-acrișoare, la final am presărat și câteva afine. Voi puneți sau nu, după cum preferați.

Ce este important însă, e să folosiți căpșuni coapte și parfumate. Asta pentru că nu le gătim, ci le punem fresh. Ah, și să nu uitați să scoateți înainte din frigider untul și crema de brânză, ca să fie moi și să lucrați ușor cu ele. Ouăle, de asemenea, e bine să fie la temperatura camerei ca să nu răcească untul atunci când faceți compoziția pentru blat. În rest e easy-peasy!

Printează rețeta

Prăjitură cu căpșuni și ciocolată

  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 8
  • Calorii 484

Ingrediente

  • 250 g biscuiți digestivi
  • 40 g miez de nucă
  • 125 g unt 82% grăsime, (la temperatura camerei)
  • 2 buc mici ouă, (la temperatura camerei)
  • 200 g cremă de brânză , (la temperatura camerei)
  • 150 g ciocolată albă menaj
  • 400 g căpșuni proaspete
  • 50 g afine proaspete, (opțional, pentru decor)

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate, pornește cuptorul la 180°C și abia apoi pune în cana de la blender/tocător biscuiții și nucile și mărunțește-le până sunt fine ca un pesmet. Varsă-le apoi într-un bol, peste ele pune untul tăiat cubulețe și sparge ouăle. Amestecă bine, bine, până se formează un aluat.

  • 2)

    Unge tava pe fund și pe pereții laterali cu foarte puțin ulei, apoi pune aluatul în mijloc și cu mâinile apasă bine și întinde-l până pe margini inclusiv. Dă tava la cuptor pentru 15-20 de minute, pe rândul din mijloc.

  • 3)

    Cât stă blatul la cuptor, spală căpșunile și afinele. Lasă-le la scurs, timp în care poți lua o pauză, că poate te-a obosit aluatul. 😀

  • 4)

    Când căpșunile sunt uscate cât de cât, îndepărtează-le frunzele și, în funcție de cât de mari sunt, taie-le în 4, în 2 sau deloc.

  • 5)

    Umple o crăticioară cu apă cam până la jumătate și așaz-o pe foc mediu. Într-un ibric sau vas care îți încape în crăticioară, pune ciocolata spartă în pătrățele. Înarmează-te cu o spatulă/lingură cu coada lungă și așază ibricul frumos în apa din crăticioară. Amestecă bine până se topește toată ciocolata.

  • 6)

    Scurge în chiuvetă zerul de la crema de brânză, apoi amestec-o bine într-un castron mai măricel. Adaugă ciocolata topită și amestecă iar și bine până devin una. Pune căpșunile în cremă și de data asta amestecă blând, doar cât să le încorporezi în cremă.

  • 7)

    Când aluatul gătit s-a răcit, scobește cu o lingură în el de este prea umflat, dar cu atenție să nu iei și din margini sau din fund. Apoi varsă crema cu căpșuni în centru și cu lingura aranjează-l să acoperi tarta până aproape de margini. Pune un prosop sub fundul tăvii și bate ușor cu tava de blatul de bucătărie ca să se așeze bine crema. Acum pentru decor, poți presăra ici colo niște aluat scobit și fărâmițat, mai poți pune 3-4 căpșuni, afine și niște ciocolată rasă. Dă la frigider măcar 1 oră înainte de a te înfrupta din ea. Poftă bună!

Notă

Pentru 8 porții, am folosit o tavă de 25cm diametru.

Valori nutriționale/porție

Calorii484
Grăsimi34g
Saturate17g
Monosaturate9g
Polisaturate4.7g
Carbohidrați41.7g
Zahăr24.8g
Fibre2.4g
Proteine6.1g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare