Vinete baby umplute cu tabbouleh

Vinetele mini sunt dulci, pufoase și frumoase. Merg foarte bine murate, marinate sau coapte. Când le-am cumpărat, îmi propusesem să le marinez, ca apoi să le umplu cu tabbouleh. Dar ce să vezi, m-am răzgândit și le-am dat la cuptor. 😀 Tot cu tabbouleh le-am umplut, că-mi era poftă, și le-am mâncat cu lipii și un strop de melasă de rodie.

Se poate face pentru ele, și chiar merge foarte bine, un sos de iaurt cu usturoi. Sau cu boia și chimion. Sau cu tahini ori ce vă place vouă.

Printează rețeta

Vinete baby umplute cu tabbouleh

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 309

Ingrediente

  • 5-6 buc vinete baby, (aprox. 400g)
  • 1 1/2 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 1/2 linguriță sare

Tabbouleh

  • 25 gr bulgur bob mediu
  • 1 buc medie roșie , (100g)
  • 1 buc mică castravete cornichon, (60g)
  • 1 fir mic-mediu ceapă verde
  • 1 1/2 legătură pătrunjel verde
  • 10 frunze mentă verde
  • 1/4 buc medie lămâie, (1-1/2 lingură suc)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță chimion măcinat, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Pornește cuptorul la 220°C. Spală baby vinetele, șterge-le, după care ia o bucată și așaz-o pe tocător. Pune vârful cuțitului sub cotor și taie vânăta pe verticală aproape până jos, dar fără a cresta stratul de piele ce șade pe tăietor. Mai fă-i o crestătură și pe orizontală, de la un capăt la altul. Exersează-ți talentele de chirurg și pe restul vinetelor, apoi unge-le bine cu ulei și presară pe ele sare. Așază-le într-o tavă, cu spațiu între ele, iar când cuptorul e înfierbântat, bagă-le la cuptor. Timpul de coacere pentru vinetele baby mici-mici e de 15 minute. Pentru cele medii-mari, e de 20-25 minute.

  • 2)

    Varsă într-un ibric bulgurul, 50 ml de apă și pune sare aproape cât cuprinzi între 2 degete. Dă ibricul pe foc mic spre mediu. Când apa clocotește, fii pe fază și amestecă din când în când, să nu se prindă bulgurul de fund. După 5-6 minute, când apa s-a evaporat, ia de pe foc, amestecă și acoperă.

  • 3)

    Între timp, dezbracă ceapa de coajă și de frunzele uscate și spal-o împreună cu roșia, castravetele, lămâia, pătrunjelul și menta. Dacă se poate să le ștergi puțin cu un șervet, și mai bine, că nu ne place apa în tabbouleh.

  • 4)

    Acum că toate-s pregătite, ia un tocător și taie roșiile în ½, apoi îndepărtează miezul zemos cu o lingură. Ce a mai rămas din roșie, taie felii și, în final, cubulețe de 0.5 cm. Castravetele taie-l cu tot cu coajă, tot așa în ½, apoi taie-l în felii pe lung, apoi cubulețe de 0.5 cm. Ceapa cu frunze taie-o cât mai mărunt. Pătrunjelul și menta, la fel, cât mai mărunt. Pune-le pe toate într-un vas de salată.

  • 5)

    Adaugă acolo uleiul de măsline, sarea și chimionul. Lămâia taie-o în ½ și stoarce 1 lingură de suc peste legumele și verdețurile din vas, amestecă bine.

  • 6)

    Când bulburul s-a mai răcit, afânează-l cu o fruculiță și varsă-l în bolul de salată, amestecă și gustă. Dacă mai e nevoie adaugă zeamă de lămâie și/sau sare.

  • 7)

    Când vinetele sunt gata, scoate tava din cuptor și las-o așa vreo 5 minute. Apoi ia cu o linguriță din tabbouleh și umple bine fiecare mini-vânătă. Salata ce îți rămâne, pune-o pe masă și mănâncă cu poftă și, dacă dorești, cu melasă de rodie sau sos de iaurt.

Valori nutriționale/porție

Calorii309
Grăsimi23g
Saturate3.2g
Monosaturate16.4g
Polisaturate2.8g
Carbohidrați26.9g
Zahăr8.5g
Fibre7.4g
Proteine3.4g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare