Mâncare de vinete cu roșii și fasole

Gândindu-mă în ce fel să mai gătesc vinetele, m-am apucat să încropesc mâncarea asta care a ieșit absolut minunată. Vinete tinere, ceapă, usturoi, pătrunjel, fasole și roșii. La care am mai adăugat oțet balsamic și câteva condimente care se pupă bine cu vinetele. Dragoste în farfurie, dragoste în casă.

Acum, poate voi nu aveți polen de fenicul – nici eu n-am avut până de curând -, dar dacă aveți, puneți. Un praf e suficient cât să dea acel zvâc mâncării.

În rest, folosiți vinete mici, că-s mai dulci și roșii coapte, tot că-s mai dulci, dar și mai aromate. Ah, și nu săriți peste concentratul de roșii și nici peste amestecatul lui pe foc – de aici vine o mare parte din dulceața mâncării. O să vedeți. 😉

Printează rețeta

Mâncare de vinete cu roșii și fasole

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 558

Ingrediente

  • 500 g vinete, (mici, de preferat)
  • 3 linguri ulei de măsline, (împărțit)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 140 g ceapă roșie, (sau albă)
  • 2 căței usturoi
  • 1/2 legătură pătrunjel verde
  • 1 1/2 lingură oțet balsamic
  • 180-200 g roșii coapte
  • 1 conservă fasole albă, (240g)
  • 1 1/2 lingură concentrat de roșii
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 1/8 linguriță polen de fenicul, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate cele, hai să ne ocupăm de vinete: spală-le, înlătură cotorul, taie-le felii pe lung cam de 2 cm grosime, după care presară pe fiecare felie sare și lasă-le deoparte.

  • 2)

    Pune pe foc mediu o cratiță cu apă și până începe apa să clocotească, tu curăță de coajă ceapa și usturoiul, apoi du-le la chiuvetă împreună cu roșiile și pătrunjelul. După ce le-ai spălat bine:

    • taie ceapa cubulețe, dar nu exagerat de mici – pune-o într-un bol
    • momentan, taie doar cozile de pătrunjel cuburi mici-mici – pune-le în alt bol
    • zdrobește cățeii de usturoi cu lama cuțitului și toacă-i mărunt – pune-i peste cozile de pătrunjel
  • 3)

    Dacă apa din crăticioară fierbe, fă o crestătură în formă de cruce pe fundul roșiilor, apoi zvârlă-le în apă și atunci când vezi că începe să li se desprindă pielea la crestături, stinge focul, scoate roșiile și lasă-le să se răcească cât de cât.

  • 4)

    Între timp, uită-te la vinete și dacă au asudat, șterge-le cu șervet, apoi taie fiecare felie în bețișoare pe lung și tot de 2 cm grosime, apoi adună feliile în mănunchi și taie-le cuburi. Pune-le într-un castron.

  • 5)

    Când roșiile nu mai ard, decojește-le și taie-le cuburi mari/mici, așa cum apuci.

  • 6)

    Ia o tigaie mare și așaz-o pe foc mediu. Varsă în ea 2 linguri de ulei de măsline și când uleiul s-a încins cât de cât, pune vinetele. Presară pe ele 1 linguriță de oregano uscat și amestecă din când în când până devin aurii (cam în 5 minute).

  • 7)

    Dă focul la mai mic, împinge vinetele spre marginile tigăii și pune în mijloc ceapa. Amestecă din când în când în ceapă până vezi că devine translucidă (cam 2 minute), apoi împreunează vinetele de pe margine cu ceapa, adaugă cozile de pătrunjel și usturoiul. Amestecă timp de câteva secunde, după care pune oțetul balsamic. Amestecă până se evaporă oțetul, după care împinge iar legumele spre margine și în mijloc adaugă concentratul de roșii. Amestecă în el cu lingura timp de 1 minut, după care încă vreo 30 de secunde în toate împreunate.

  • 8)

    Adaugă roșiile tăiate cuburi cu tot cu sucul lăsat, fasolea clătită și scursă bine. Presară 1/2 linguriță boia și tot atâta chimion, sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete, puțin piper negru măcinat, dacă dorești. Amestecă din când în când până se evaporă și sucul de la roșii. La final adaugă polenul de fenicul și gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi sare. Iar dacă simți că roșiile sunt prea acide (acre), pune și 1/2 de linguriță de zahăr să le mai reglezi aciditatea.

  • 9)

    Toacă frunzele de pătrunjel, presară-le peste mâncare, picură și puțin de ulei de măsline să potențeze gustul și gata. Poți pune pe farfurii și mânca cu poftă și pâine/lipe/mămăligă – ce îți pică ție mai bine.

Valori nutriționale/porție

Calorii558
Grăsimi24g
Saturate5.5g
Monosaturate19g
Polisaturate3.7g
Carbohidrați73g
Zahăr17.3g
Fibre17.4g
Proteine17g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare