Mâncare cremoasă de ardei copți

Mancare de ardei copti cu rosii, ceapa si smantana

Rețeta asta delicioasă cu ardei copți, roșii, ceapă și smântână, am primit-o de la prietena mea, Iuliana, care mi-a promis că o să-mi placă la nebunie. Așa a și fost, chiar dacă nu m-am putut abține să nu o adaptez (doar puțin) la stilul meu.

Și pentru că iubesc ardeii copți, mă asigur că îi am mereu în congelator. De câte ori îmi rămân ardei pe care știu că n-apuc să-i folosesc proaspeți, scot tigaia mică de grătar și o pun pe plită. Așez ardeii pe ea, îi întorc pe toate părțile și imediat sunt copți. Îi pun într-un castron de inox, arunc cu sare pe ei și îi acopăr. Când se răcesc, îi decojesc, îi pun în pungi zip și la congelator cu ei. În așa fel nu fac risipă și nu sunt în lipsă de ardei copți atunci când am nevoie.

Revenind la mâncarea cu gust de vară, vă recomand să faceți o mămăligă lângă ea, că merge tare bine. Iar dacă vreți rețeta tradițională, cu făină și smântână fermentată, o găsiți în bucătăria moldovenească.

Printează rețeta

Mâncare cremoasă de ardei copți

  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 717

Ingrediente

  • 750-800 g ardei copți, (6-7 bucăți)
  • 270 g roșii mai dulci
  • 150 g ceapă roșie
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 20 g parmezan ras, (opțional)
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/2 linguriță boia dulce, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Ia o oală mică, umple-o cam 3/4 cu apă și așaz-o pe foc mare. Până fierbe apa, taie ceapa în 1/2 pe lung și dă-i jos coaja, apoi spal-o împreună cu roșiile.  Curăță și ardeii copți de nervuri și semințe, dacă nu-ți sunt curățați deja.

  • 2)

    Taie ceapa felii pe lungime, mergând pe striații (cam de 0,5cm grosime) și pune-o într-un bol mic. Taie apoi ardeii copți în fâșii lungi de aproximativ 1,5 cm grosime și pune-i și pe ei într-un vas. Roșiilor fă-le doar o cruce pe fund, atât cât să crestezi pielea. Iar dacă apa fierbe, pune-le în oală și scoate-le când vezi că începe să li se desprindă pielea la tăietură. Lasă-le nițel să se răcească, după care decojește-le și taie-le cuburi mari.

  • 3)

    Ia o tigaie mare, varsă în ea uleiul și așaz-o pe foc mediu spre mare. Când uleiul s-a încins, pune ceapa tocată și amestecă din când în când până devine translucidă și ușor gălbuie. Adaugă boiaua, sare și piper după gust. Amestecă de 2-3 ori, după care varsă roșiile tocate cu tot cu sucul scurs din ele. Amestecă timp de vreo 2 minute, cât să mai scadă sucul de roșii, după care pune fâșiile de ardei copți și smântâna.

  • 4)

    Dă focul la mediu și amestecă din când în când până începe smântâna să se îngroașe cât de cât (cam 5-7 minute). Trage tigaia deoparte, pune parmezanul ras, amestecă bine până se topește. La final, gustă să vezi dacă îi mai trebuie sare sau oregano. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii717
Grăsimi59g
Saturate24.9g
Monosaturate18.3g
Polisaturate6.5g
Carbohidrați36.8g
Zahăr21.3g
Fibre10.4g
Proteine12.1g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare