Salată grecească

Cu cât e mai cald afară, cu atât mi-e mai dor de Grecia. Și cu dorul ăsta plăcut, am reînceput să-mi fac salata asta simplă și clasică. Cu roșii, ardei, castraveți, capere, măsline și feta. Cu un dressingul cât se poate de basic: ulei de măsline bun, oțet de vin roșu și oregano uscat, crescut lângă mare. Atât de simplu, dar atât de bun.

Ce trebuie să știți e că salata asta e la potențialul ei maxim vara, în sezonul roșiilor, ardeilor și castraveților. Și că tot vă zic de gust, puneți o feta adevărată și grasă, din lapte de oaie. Sau dacă nu aveți, înlocuiți-o cu o telemea de oaie, dar tot de calitate bună.

Roșiile pot fi cherry sau de alt soi preferat, atâta timp cât sunt dulci și nu prea sâmburoase. Ah, și la temperatura camerei, că oricum, roșiile nu se țin în frigider. Iar măslinele tot de care vă plac. Mie îmi plac toate, dar la salata asta prefer să folosesc kalamata. Supriza a fost că nu am mai găsit kalamata fără sâmburi, așa că am pus verzi. Au mers bine și ele, ba chiar să știți că merg și cele umplute, mai ales alea cu ton, anchois sau migdale.

Încă un sfat de final, și vă las să gătiți în pace: înainte de a mânca salata, lăsați-o vreo 10 minute deoparte să se îmbine toate aromele. Credeți-mă, e și mai bună după.

Printează rețeta

Salată grecească

  • Timp total: 12 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 458

Ingrediente

  • 1/2 buc medie ardei kapia, (80-90g)
  • 300 g roșii cherry
  • 2 buc medii castraveți, (180g)
  • 1 buc mică ceapă roșie, (40-50g)
  • 10 g capere în oțet
  • 65 g măsline fără sâmburi , (15 bucăți)
  • 3 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • 1 linguriță oțet de vin roșu
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 70 g brânză feta

Metodă

  • 1)

    Taie ceapa roșie în 1/2 pe lung, curăț-o de coajă. Dacă dorești, curăță și castraveții de coajă, taie cotorul de la ardeiul kapia, apoi scoate-i nervurile și semințele. Spală toate legumele, inclusiv roșiile și șterge-le cu șervet.

  • 2)

    Ia un bol mare de salată unde să pui: ceapa tăiată julienne/fideluță/solzișori subțiri cam de 0,3-0,5cm, castraveții rondele de 1cm grosime, roșiile tăiate în 1/2 sau 1/4 (în funcție de cât de mari sunt), ardeiul kapia tăiat felii pe lățime, cam de 1cm grosime. Și că tot ai cuțitul în mână, taie și feta în cuburi de 2-3 cm sau cum le preferi tu.

  • 3)

    Gustă din capere și din măsline, iar dacă ți se par prea sărate sau oțețite, trece-le printr-un jet două de apă rece, scurge-le bine și pune-le peste legume.

  • 4)

    Amestecă bine uleiul de măsline împreună cu oțetul de vin roșu, oregano-ul uscat și sare cât cuprinzi între 3 degete. Varsă emulsia obținută în bolul cu salata, amestecă bine, dar ușor și gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare.

Valori nutriționale/porție

Calorii458
Grăsimi42g
Saturate9.9g
Monosaturate26g
Polisaturate4g
Carbohidrați17.2g
Zahăr9.2g
Fibre4.8g
Proteine7.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare