Tort plin cu căpșuni

Tortul ăsta plin cu căpșuni mi-l făcea mama de ziua mea. Pandișpan puțin, fructe multe-multe, frișcă multă și ea, ce-și poate dori un copil mai mult!?

De aveam noroc și vremea era bună, fragii luau locul căpșunilor. Dar în ultima vreme, vedeți și voi că fragi sunt tot mai puțini. Cum și aniversările mele de naștere sunt tot mai puține. 😀

Ca și sfaturi pentru acest tort de primăvară am așa: să folosiți ouă la temperatura camerei, frișca lichidă sau smântâna pentru frișcă să fie rece-rece (măcar 48 de ore să stea la frigider) și să aveți răbdare când faceți blatul de tort. Asta ca să fie sigur că iese pufos și crește bine.

Ca ustensile principale, eu am folosit mixerul clasic de mână, iar blatul din 8 ouă l-am copt într-o tavă de 27 cm diametru, cu margini detașabile de 7cm înălțime. Era mai bună o tavă puțin mai mică, astfel încât tortul să fie mai înalt, dar n-am avut.

Printează rețeta

Tort plin cu căpșuni

  • Timp total: 70 minute
  • Porții: 8
  • Calorii 486

Ingrediente

Blat

  • 8 buc medii ouă, la temperatura camerei
  • 150 g zahăr
  • 180 g făină albă de grâu 000, cernută
  • 1 praf sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1/2 plic praf de copt

Umplutură

  • 700-800 g căpșuni proaspete
  • 500 ml frișcă lichidă, foarte rece (sau smântână dulce)
  • 2-3 linguri zahăr pudră, (doar pentru smântâna dulce)

Sirop

  • 200 ml apă
  • 2 linguri zahăr tos
  • 1/2 -1 linguriță esență de vanilie, (opțional)

Metodă

Blat

  • 1)

    Înainte de a te apuca de lucru, pornește cuptorul la 170°C cu ventilație sau la 180°C fără. Apoi pregătește tava pentru cuptor. Eu am folosit una de 27 cm diametru, cu marginea detașabilă. Picură un strop de ulei în tavă și întinde-l pe fund și pe margini. Asta doar ca să se lipească mai bine hârtia de tavă. Apoi taie un cerc de hârtie de copt fix cât e fundul tăvii, iar pentru margini, bandă/benzi cam cu 2 cm mai înalte ca tava.

  • 2)

    Scoate pe masa de lucru 2 boluri – unul mediu și unul mare care ar fi bine să nu fie de plastic. Sparge fiecare ou și pune albușul în bolul cel mare, iar gălbenușul în cel mic. Presară peste albușuri sare cât cuprinzi între 2 degețele și bate-le bine cu mixerul dat la viteză medie spre mare. Când vezi că spuma s-a întărit, adaugă zahărul tos în reprize, continuând să mixezi până spuma stă țeapănă și nu cade de pe paletele mixerului.

  • 3)

    Acum lasă deoparte mixerul, ia o lingură sau o paletă și amestecând ușor de sus în jos ca să nu spargi bulele de aer din spumă, adaugă treptat gălbenușurile bătute și ele puțin cu furculița înainte. Apoi pune tot treptat (poți folosi o lingură) făina cernută cu praful de copt și zahărul vanilat.

  • 4)

    După ce le-ai adăugat și pe ele, pandișpanul ți-e gata și îl poți vărsa în tavă și da cât mai repede la cuptor, pe rândul din mijloc. În 30 de minute ar trebui să fie gata. Vei ști că e făcut dacă atunci când înfigi o scobitoare (băț de chibrit) în aluat și o scoți uscată și fără urme. Atenție numai, să nu deschizi cuptorul decât după 20 de minute de când ai pus tava în el, că altfel nu mai crește. Iar după ce ai scos blatul din cuptor, dă-i jos marginea detașabilă și lasă-l la răcit.

  • 5)

    Cât stă în cuptor aluatul, tu spală bine căpșunile, pune-le într-un ciur să se scurgă apa de pe ele, apoi taie codița de la fiecare și în funcție de cât de mari sunt căpșunile, taie-le în 4/3/2 bucăți sau niciuna. Dacă vreuna e lovită sau stricată într-o parte, îndepărtează stricăciunea cu un cuțit. Căpșunile tăiate pune-le într-un castron mare. Lasă deoparte numai câteva pentru ornat, dacă dorești.

  • 6)

    Ia un alt castron mare și varsă în el frișca lichidă (sau smântâna dulce), musai rece-rece. Dacă ai dubii legate de temperatura ei, dar ai și gheață, atunci pune gheața într-un castron, castronul cu frișca în cel cu gheață și așa o poți bate ca la carte. Bate-o tot cu mixerul de mână, la început cu viteză mică, ca să nu stropești toată bucătăria, și mai apoi cu viteză mare. De folosești smântână pentru frișcă neîndulcită, când s-a întărit, pune-i și zahăr pudră, 2-3 linguri sau după gust. Vei ști că frișca e gata, atunci când și ea stă țeapănă și nu cade de pe paletele mixerului. Acoperă castronul cu folie/farfurie și dă-l la frigider.

  • 7)

    Într-un ibric, pune apa, zahărul și esența de vanilie. Așază ibricul pe foc mic spre mediu și amestecă din când în când, până s-a topit tot zahărul. Dă deoparte și lasă sirpoul la răcit.

  • 8)

    Când pandișpanul s-a răcit, ia un tocător și pune-l peste tort ca să răstorni blatul pe el. Apoi ia un cuțit lung, cu lama subțire și taie-i capacul, cât să fie cam de 1-1,5 cm grosime. Pune-l deoparte și cu o linguriță, începe să sapi în pandișpan, de la margini spre mijloc, ca și cum ai modela o oală cu fundul și marginile groase. Cu cât scoți mai mult aluat, cu atât va fi tortul tău mai plin cu căpșuni. Atenție doar să nu găurești fundul sau marginile.

  • 9)

    Dacă siropul s-a răcit, ia cu o lingură din el și toarnă uniform peste capacul pandișpanului, apoi tot așa peste “oala” de aluat.

  • 10)

    Scoate castronul cu frișca bătută de la frigider, scoate cam jumătate din ea și pune-o în castronul cu căpșuni. Tot acolo pune și vreo 2-3 mâini de aluat sfărâmițat cât de cât cu degetele. Amestecă bine și gustă să vezi dacă e destul de dulce. Dacă nu este, poți să adaugi niște zahăr pudră, atât cât să fie pe gustul tău.

  • 11)

    Pune în “oala” de pandișpan mixul de căpșuni cu frișcă și nivelează apăsând ușor cu dosul de la lingură. Așază apoi capacul peste, iar frișca rămasă o poți pune deasupra ca să ornezi tortul. Că îi acoperi doar capacul sau și marginile, asta decizi tu după preferințe. La final, mai poți presăra nișe căpșuni ici-colo și/sau niște ciocolată rasă, și când tortul ți-e gata, dă-l la frigider să stea măcar 2-3 ore înainte de a-l servi. Dar cel mai bun este după o noapte de stat la răcorică. 😉

Valori nutriționale/porție

Calorii486
Grăsimi26g
Saturate14.7g
Monosaturate8.1g
Polisaturate1.9g
Carbohidrați51.4g
Zahăr29.5g
Fibre2.5g
Proteine10.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare