Caserolă tex-mex cu cartofi dulci

Ca tot mexicanul, am făcut o caserolă la cuptor cu porumb, fasole, cartofi dulci, cheddar și un sos salsa făcut de mine. E o rețetă simplă și gustoasă, mai ales dacă sunteți fani mâncare mexicană.

Pe lângă legumele și brânză cheddar, m-am folosit și câteva foi de tortilla, că pâinea nu prea își are locul aici. Acum, tortilla o puteți integra în caserolă, unde se va înmuia, ori o puteți pune pe masă și mânca așa, crocantă.

Recomandări

  • Cartofii dulci cu pulpa roșie, roz sau portocalie au un gust mai dulce și mai intens decât soiurile cu pulpa gălbuie. Deși sunt nițel mai scumpi decât cei albicioși, vă recomand să luați dintr-ăștia.
  • Puteți jongla cantitățile la ingrediente, după preferințele voastre. Adică puteți pune mai mulți cartofi dulci și mai puțină fasole. Sau mai mult porumb decât fasole. Cum vă place, ce vă place, căci mâncarea va ieși bună oricum.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 4
  • Calorii: 673

Ingrediente

  • 2 buc medii cartofi dulci
  • 1 buc medie ceapă roșie
  • 2 conserve fasole roșie, (240 g net x 2)
  • 1 conservă porumb dulce boabe
  • 4 foi medii tortilla
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 180 g cheddar ras
  • 2-3 fire pătrunjel verde

Salsa

  • 1 conservă roșii pasate, (400 ml)
  • 1 buc mică ardei iute
  • 2 căței medii usturoi
  • 1/2 buc lime
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1/4 linguriță boia afumată
  • 1/4 linguriță miere sau zahăr

Metodă

  • 1)

    Începem cu încălzirea cuptorului la 200°C, după care ne ocupăm de legume. Anume, curăță cartofii dulci de coajă cu un peeler, curăță de coajă și ceapa, usturoiul și dă-le o spălătură bună. Spală și lime-ul, ardeiul iute și pătrunjelul.

  • 2)

    Pune 4 foi de tortilla pe un tocător și taie-le triunghiuri ca pe pizza. Unge-le cu puțin ulei, presară pe ele puțină sare, apoi așază un rând pe o tavă cu hârtie de copt sau direct pe grilaj și dă-le la cuptor să se rumenească. În 5 minute ar trebui să fie rumene, așa că stai cu ochii pe ele, nu cumva să se ardă. Când sunt gata, scoate-le pe o farfurie și pune-le pe următoarele.

  • 3)

    Între timp, ia un cuțit bun și un tocător și:

    • Taie cartoful dulce cuburi de 1 cm maxim.
    • Taie ceapa cubulețe.
    • Varsă fasolea într-o strecurătoare și dă-o prin câteva jeturi sănătoase de apă rece – vars-o într-un bol mare.
    • Clătește și boabele de porumb, apoi varsă-le și pe ele în bol.
    • Dă pe răzătoare cheddarul și lasă-l deoparte.
  • 4)

    Pune pe foc mediu o tigaie cu 2 linguri de ulei. Când uleiul s-a încins, pune cuburile de cartofi dulci, presară pe ele sare după gust, 1/2 linguriță de boia și 1/2 linguriță de chimion măcinat. Amestecă din când în când până încep să se înmoaie.

  • 5)

    Adaugă ceapa și continuă să amesteci. După 1-2 minute, varsă în tigaie fasolea și porumbul și mai ține pe foc încă 2-3 minute, amestecând din când în când. La final gustă să vezi dacă legumele sunt gătite, presară sare după gust și stinge focul.

  • 6)

    Acum, că am gătat cu restul, hai să pregătim salsa. Dacă ai blender, varsă în cană roșiile pasate. Dacă nu ai, varsă-le într-un bol. Peste roșii, pune 1 linguriță chimion măcinat, 1/4 linguriță boia afumată, 1/4 linguriță miere sau zahăr, sare după gust, sucul de la 1/2 de lime. Taie ardeiul iute cubulețe, usturoiul pisează-l. Pornește blenderul și mixează tot pentru câteva secunde. Sau ia un tel și amestecă bine în bol. La final gustă să vezi dacă mai e nevoie de ceva. Sosul ar trebui să aibă un gust aromat și acrișor. Varsă sosul peste legumele din tigaie și amestecă bine.

  • 7)

    Într-o caserolă termorezistentă, pune un strat de foi de tortilla rumenite (ce-ți rămâne, pune pe masă). Pot sta și mai suprapuse. Peste ele varsă conținutul din tigaie, nivelează și deasupra lor presară uniform cheddarul ras. Dă caserola la cuptor pentru 10-15 de minute.

  • 8)

    Între timp, toacă pătrunjelul cel verde, iar când mâncarea e gata, presară pătrunjelul peste ea. Pune pe farfurii și mâncați cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii673
Grăsimi27g
Saturate12.4g
Monosaturate10.8g
Polisaturate3.4g
Carbohidrați85.6g
Zahăr12.3g
Fibre12g
Proteine26.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare