Toată lumea mănâncă tocănițe, inclusiv locuitorii și pirații de la Marea Caraibilor. Le place și lor fasolea, cum îmi place și mie, doar că ei o fac diferit, cu ingrediente locale. Laptele de cocos e unul dintre ele și ați fi surprinși ce bine merge cu fasolea.
Rețeta e vegană, fără ciolan de porc afumat. 😁 Dar e fresh, ușoară și în același timp consistentă.
Acum, dacă tot ne dăm pirați de Caraibe, haideți să scoatem ingredientele din cufăr cu bogății și să ancorăm în bucătărie!
2 linguri ulei de floarea-soarelui, (sau de cocos)
1 buc ardei gras roșu, (200 g)
1 buc medie roșie, (130 g)
1 cățel mediu usturoi
1 buc lime
2 fire subțirele ceapă verde
1/2 linguriță cimbru uscat
1/2 linguriță curry pudră
1/2 linguriță ienibahar măcinat
Metodă
1)
Prima dată, pregătește o crăticioară, umple-o cam ¾ cu apă și asaz-o pe plită la foc mare. Apoi curăță de coajă usturoiul, taie mustățile de la ceapa verde și frunzele veștejite dacă are. Taie ardeiul în ½, îndepărtează-i cotorul și nervurile cu semințele. Spală-le pe toate împreună cu roșia și lime-ul.
2)
Scoate-ți „sabia” de la cingătoare, ține roșia cu fundul în sus și cresteaz-o în formă de cruce. Dacă apa fierbe, pune roșia în cratiță cu fundul în sus și când începe să se desprindă coaja, stinge focul, scoate roșia cu o lingură, dă-o prin jet de apă rece și pune-o deoparte să se răcească.
3)
Acum, taie așa:
Bulbul de la ceapă (partea albă) în rondele de aprox. 0.4 cm – pune-l într-un bol.
Frunzele de la ceapă – rondele de aprox. 0.2-0.3 cm – pune-le în alt bol.
Ardeiul gras – cubulețe de cam 0.5 cm – pune-l în alt bol.
Usturoiul pisează-l sau toacă-l mărunt-mărunt – pune-l pe o farfurie mică
Lime-ul taie-l în ½ pe lat și pune-l deoparte.
Roșia tai-o felii de 0.5 cm pe lățime, apoi bețișoare la fel de subțiri și bețișoarele fă-le cuburi tot așa, de 0.5 cm. Las-o pe tocător.
4)
Ia o cratiță sau o tigaie mai mare și așaz-o pe plită la foc mediu. Varsă în ea uleiul și când uleiul s-a încins bine, pune bulbul de la ceapă, ardeiul și amestecă 2-3 minute cât să se înmoaie câta ardeiul. Adaugă apoi usturoiul, amestecă de vreo 3 ori, după care pune condimentele, mai amestecă iar de 3 ori, pune roșia tocată cu tot cu zeama lăsată, mai amestecă 1 minut.
5)
Varsă în tigaie fasolea roșieși fasolea albă clătite și scurse, amestecă o tură și pune laptele de cocos. Presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete, dă focul la mediu spre mic și lasă pe foc să fiarbă cam 10-15 minute, cât să mai scadă puțin laptele de coco-jumbo.
Mai amestecă doar din când în când, dar elegant să nu sfărâmi boabele de fasole.
6)
Când tocănița e gata, stinge focul și trage tigaia deoparte. Stoarce cam ½ din ½ de lime în cratiță, pune frunzele de ceapă, amestecă și gustă. Tocănița ar trebui să fie puțin acrișoară, dar cum fiecare cu gustul lui, mai adaugă sau nu, suc proaspăt de lime (eu am stors ½ de bucată). La fel și sare.
1 Comments
Mari
februarie 25, 2024 at 3:54 pm
Am pus lămâie, căci n-am avut lime. Dar ce bună a ieșit! 🙂