Vita Sichuan sau Szechuan este o mâncare picantă cu carne de vită, legume și sos. Denumirea vine de la regiunea chinezească și, în traducere, Sichuan înseamnă 4 râuri. Bucătăria de acolo e una bazată pe mâncăruri foarte picante. Iuțeala e dată, de regulă, de usturoi, ghimbir, ardei iute și piperul Sichuan.
Acest tip de piper nu este mai picant decât piperul negru, dar fiind folosit mai mereu cu ardei iute sau pastă de ardei iute, dă impresia asta că te-ar pișca de limbă. Dacă nu aveți de unde lua, mixul de piper negru și coriandru e un înlocuitor bun al piperului Sichuan.
În rest, rețeta variază de la casă la casă. Se folosesc diverse legume, cum ar fi morcovi, ardei, castraveți sau ceapă. Sosul diferă și el, unii îl fac cu pastă de fasole fermentată. L-am făcut și eu o dată așa, dar nu mi-a plăcut. Alții îl fac cu sos de stridii. N-am încercat, dar cred că merge.
2 linguri sos de soia light , (cu adaos mic de sare)
2 lingurițe vin de orez Shaoxing
1/2 linguriță dashida de vită, (opțional)
2 lingurițe zahăr
3 linguri apă
1 1/2 linguriță amidon de porumb
1/2 linguriță piper Sichuan
Metodă
1)
Prima dată scoate carnea din frigider, tai-o fâșii subțiri, apoi presară pe ea puțină sare, piper și 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu. Amestecă în ea și las-o deoparte. Și până să treci la pasul următor, pune la fiert2-3 l de apă.
2)
Într-un bol, mixează bine 2 linguri sos de soia, 2 lingurițe vin de orez cu 1 1/2 linguriță amidon. Adaugă 2 lingurițe zahăr, 1/2 linguriță dashida de vită (dacă ai), 1/4 linguriță piper sichuan și 3 linguri de apă. Amestecă bine și lasă deoparte.
3)
Curăță usturoiul, ghimbirul, morcovul. La castravete taie puțin din capete și taie mustățile la ceapa verde. Spală-le pe toate, șterge-le cu un șervet, apoi du-le la tocător împreună cu 3 boluri:
Taie morcovul bețișoare subțiri de 0.3-0.5 cm. Pune-l într-un bol.
Taie și castravetele în bețișoare de 0.5 cm, dar dacă mijlocul e moale, îndepărtează-l, că nu-l folosim. Pune-l într-un bol.
4)
Dacă între timp fierbe apa, pune urechile de lemn într-un bol de 500ml, varsă peste ele cam 300 ml apă fiartă, acoperă bolul cu o farfurie sau folie de aluminiu, să nu iasă deloc aburii. Iar focul de la oală, dă-l la mai mic și în apă pune ½ linguriță de sare.
5)
Taie ghimbirul cubulețe mici și pune-l într-un bol.
Taie usturoiul în bețișoare subțiri și pune-l peste ghimbir.
Îndepărtează cotorul la ardeiul iute (care este opțional) și taie-l rondele. Să tai doar atât cât consideri, în funcție de cât de picant vrei să mănânci. Pune-l peste ghimbir și usturoi.
Taie fiecare felie de bambus în ½ pe lungime. Pune peste castravete.
Ceapa verde tai-o rondele și împinge-o mai încolo pe tocător.
Vezi dacă s-au lungit urechile de lemn, și dacă sunt bune de mâncat, scurge-le de apă.
6)
Acum că toate-s pregătite, ia tăițeii de orez, pune-i în oala cu apă fierbinte, stinge focul, acoperă bine și uită-te la ceas să îi fierbi cât timp scrie pe ambalaj.
7)
Ia un wok sau o tigaie, pune-o pe foc mediu spre mare și când s-a încins, pune 2 linguri de ulei. Când și uleiul s-a încins bine de tot, pune carnea de vită și las-o cam 1 minut pe fiecare parte. În 2 minute carnea ar trebui să fie gata. Atenție, cu cât ții carnea de vită mai mult pe foc, cu atât devine mai tare și cauciucată. Scoate carnea (fără ulei) pe farfurie și acoper-o cu o folie de aluminiu sau cu altă farfurie.
8)
Dacă timpul la tăiței a expirat, gustă unul să vezi dacă e făcut și dacă este varsă tăițeii într-o sită, dă-i prin jet de apă rece ca să oprești fierberea, scutură-i bine de apă și lasă-i deoparte.
9)
Pune wokul înapoi pe foc mediu spre mare. Varsă uleiul rămas peste cel în care s-a prăjit vita și când uleiul s-a încins, pune morcovul, amestecă 1-2 minute, apoi pune ardeiul, mai amestecă 1 minut, după care pune ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute (dacă l-ai tăiat), amestecă vreo 30 de secunde, pune urechile de lemn, bambusul și castravetele, amestecă 1-2 minute, pune carnea înapoi în wok și mai amestecă 30 de secunde, după care dă focul la mediu.
10)
Amestecă bine în bolul cu sos și varsă sosul în tigaie amestecând până începe să se îngroașe. Pune tăițeii răsfirați, mai amestecă o tură și stinge focul.
Presară deasupra rondelele de ceapă verde, apoi pune mâncarea în boluri și mănâncă fierbinte.