Salată de năut cu legume

Știți că mie îmi plac salatele, iar de data asta am făcut una cu iz arăbesc, cu năut, orez, legume și dressing cu tahnini. Sănătoasă și sățioasă. Am folosit năut de la conservă ca să fie prânzul repede gata. Năutul l-am condimentat și tras vreo 4-5 minute la tigaie. Am pus la fiert orez basmati integral și, între timp, am făcut sosul. Sosul, cu tahini, suc de lămâie, sare, apă și un praf de condimente. Am mai pus în salată roșii cherry, castravete și pătrunjel verde.

Recomandări:

  • Năutul condimentat ar fi bine să stea măcar 10 minute, să-și tragă aromele. Așa că începeți rețeta cu el.
  • Dacă nu vreți să folosiți orez, îl puteți înlocui foarte bine cu quinoa sau couscous.
  • Pentru cei care nu știți, tahini este o pastă de susan pe care o găsiți în supermarketuri la raionul internaționale sau la magazinele arăbești. Puteți face și în casă tahini, cu semințe de susan și ulei. Vedeți aici rețeta.
  • Am folosit chimion (cuminum cyminum), nu chimen (carum carvi). Țin să spun asta pentru că mulți le confundă. Dacă semințele de chimion au aceeași formă ca cele de chimen, ele sunt nițel mai mari și au o culoare mai gălbuie. Chimenul pe care îl punem pe sărățele și cornulețe, e folosit preponderent în bucătăriile din Europa. Chimionul e folosit în bucătăriile din Asia, Africa și Mexic.
  • La condimentarea năutului, am folosit piper cayenne care e aromat și iute. Dacă nu mâncați picant, puteți renunța la el.
  • Reglați gustul salatei după preferințele voastre. Mie, de exemplu, îmi place salata acrișoară, așa că am folosit la sos 2 linguri de suc de lămâie. De asemenea, consistența sosului o puteți face mai lichidă adăugând apă. O să vedeți că sosul se îngroașă când punem suc de lămâie. Dar și când sta la rece. Și se subțiază când punem apă.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 364

Ingrediente

Năutul condimentat

  • 1 conservă năut, (240 g net)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1/2 linguriță boia dulce sau afumată
  • 1/2 linguriță piper cayenne , (opțional)

Sosul

  • 1 lingură tahini, (20 g)
  • 2 linguri suc proaspăt de lămâie, (sau după gust)
  • 1/2 linguriță miere de albine polifloră
  • 1/2 linguriță usturoi granulat, (opțional)
  • 1/4 linguriță sare
  • 3 linguri apă

Restul ingredientelor

  • 70 g orez basmati integral, (sau quinoa, couscous)
  • 15 buc roșii cherry, (150 g)
  • 1 buc castravete, (170 g)
  • 1 legătură pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Spală năutul, scurge-l de apă și transferă-l într-un castron. Peste el pune 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță chiomion măcinat, 1 linguriță de sare, 1/2 linguriță boia și tot atâta piper cayenne. Amestecă bine și lasă deoparte.

  • 2)

    Într-o crăticioară mică, pune la fiert pe foc mare 150 ml de apă cu 1/2 linguriță de sare. Spală 70 g de orez, iar când apa fierbe, dă focul la mic, varsă orezul în crăticioară, acoperă și lasă cam 11-12 minute, până orezul e fiert. Iar când e fiert, dă vasul deoparte și lasă-l așa cu capac pentru încă 10 minute. Dacă pregătiți quinoa sau couscous, să le gătiți conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

  • 3)

    Între timp, pune pe foc mediu o tigaie goală și când i s-a închins fundul, varsă în ea năutul condimentat. Amestecă din când în când, timp de 4-5 minute, până încep boabele să se rumenească ușor. Stinge focul și trage tigaie deoparte.

  • 4)

    Acum, hai să facem sosul. Cu mixerul vertical sau cu telul, cum ți-e mai ușor. Pune în vas 1 lingură de tahini, 1-2 linguri de suc proaspăt de lămâie (după gust), 1/2 linguriță de miere, 1/2 linguriță usturoi granulat, 1/4 linguriță sare, 3 linguri cu apă. Mixează/bate bine până obții un sos fin.  Dacă e prea gros, mai adaugă apă și amestecă iar.

  • 5)

    Dacă orezul a stat 10 minute la aburit, ridică capacul, afânează-l cu o furculiță și varsă-l într-un castron mai mare de salată, să se răcească mai repede.

  • 6)

    Între timp, spală roșiile, castravetele și pătrunjelul. Scutură bine pătrunjelul, iar cu un șervet șterge roșiile și castravetele de apă.

    Ia un tocător și taie roșiile în 2-3 bucăți, castraveții în sferturi, iar sferturile taie-le felii nu prea subțiri. Toacă frunzele de pătrunjel.

  • 7)

    Când orezul s-a răcit, varsă peste el năutul, legumele cu verdeața și sosul. Amestecă bine și gustă să vezi dacă salata ta mai cere sare sau acreală. Dacă totul e ok, îți urez poftă bună! 🙂

Valori nutriționale/porție

Calorii364
Grăsimi21g
Saturate2.9g
Monosaturate13g
Polisaturate4.2g
Carbohidrați41.7g
Zahăr7.9g
Fibre5.6g
Proteine6g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare