Ciocolată de casă cu nuci

Această ciocolată de casă înseamnă enorm pentru mine. Este rețeta nașului meu, un om pe îl voi iubi și admira toată viața. Iar povestea ciocolatei este că în fiecare an de ziua mea, Nanu (cum îi ziceam eu) îmi făcea o tavă plină. Chiar și când am crescut și m-am mutat la 700 km depărtare, nu a contat. Tradiția a rămas, iar Nanul Bertie îmi trimitea prin poștă ciocolata aniversării mele.

Cum de câțiva ani buni, el nu mai este printre noi, anul acesta am făcut rost de rețetă și pentru prima dată, am gătit-o eu. Același gust, aceleași amintiri frumoase și recunoștința că am avut cel mai bun naș pe care l-aș fi putut avea. Așa că aceasta este rețeta lui și este despre el.

Recomandări:

  • La ciocolata de casă, cele mai importante aș zice că sunt ingredientele. O cacao de calitate, un unt bun și gras.
  • Laptele praf trebuie să fie cel pentru deserturi, nu pentru bebei. Nanul folosea lapte praf Rarăul. Nu am găsit și nici nu știu dacă se mai face ca pe vremuri, dar am luat unul marca Aristocrat și a fost bun.
  • Nucile prăjite trebuie curățate cât mai mult de coajă, ca la final să simțim doar aroma minunată de nucă prăjită, fără cea de coajă, care e ușor amăruie. În loc de nuci, puteți folosi migdale ori alune prăjite, dar atenție, nesărate, rumenite, decojite și ele.
  • Ciocolata am pus-o într-o tavă de 20×30 cm și a ieșit de grosimea care se vede în poză. Dacă folosiți o tavă mai mare, va ieși mai subțire, dacă una mai mică, va ieși mai groasă.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 12
  • Calorii: 719

Ingrediente

  • 400 g miez de nucă
  • 200 ml apă
  • 400 g zahăr
  • după preferințe arome, (esență de rom/migdale/portocale)
  • 100 g cacao de bună calitate
  • 500 g lapte praf pentru deserturi
  • 250 g unt nesărat 82% grăsime

Metodă

  • 1)

    Prima dată ia o tigaie mare în care să pui nucile la prăjit. Dacă faci porție mai mare și nu ai tigaie în care nucile să se așeze într-un singur strat, le poți rumeni într-o tavă, la cuptor, la 190°C, timp de 10 minute sau până se rumenesc. Dar nu uita ca după 5 minute, să amesteci în ele, că se pot arde ușor.

    Revenind la tigaie, în care se pot arde la fel de ușor :D, fii cu ochii pe ea și amestecă des în miezul de nucă până se rumenește frumos. Apoi trage tigaia de pe foc și varsă nucile într-un bol să se răcească.

  • 2)

    Acum, că nucile sunt bronzate, putem face siropul, punând pe foc mediu o crăticioară cu 200 ml de apă, 400 g zahăr și 1 linguriță din esența aromată aleasă. 

  • 3)

    Când siropul devene ușor lipicios, pune untul tăiat cuburi și lasă așa până se topește. Dacă preferi ciocolata sfărâmicioasă, lasă siropul să devină mai gros. Mie îmi place mai cremoasă, așa că din momentul în care a început să fiarbă siropul, l-am mai ținut pe foc cam 5-7 minute.

  • 4)

    Între timp, cerne laptele praf într-un bol împreună cu pudra de cacao și amestecă-le. Apoi trage cratița cu untul de pe foc și varsă câte puțin din ea în bolul cu pudra, amestecând forțos cu un tel ca să nu se facă cocoloașe.

  • 5)

    Întoarce-te la nucile prăjite și frecându-le între ele, încearcă să dai cât mai mult din coajă jos de pe miez. Asta pentru că nu vrem să simțim coaja ușor amăruie în ciocolată.

  • 6)

    Când ai gătat de dezbrăcat nucile, varsă-le în bolul cu ciocolată, amestecă, apoi transferă totul într-o tavă unsă cu unt. Unge-ți și mâna cu unt ca să apeși și să nivelezi bine ciocolata, să nu rămână goluri de aer. La final, acoperă tava cu folie de prospețime și dă-o la frigider să stea peste noapte.

    Taie ciocolata a doua zi și mănânc-o cu poftă. Bună! 🙂

Valori nutriționale/porție

Calorii719
Grăsimi36g
Saturate20.4g
Monosaturate7.4g
Polisaturate2.3g
Carbohidrați58g
Zahăr49.2g
Fibre5.1g
Proteine17.7g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare