Paste cu somon afumat și sparanghel

O rețetă elegantă, sănătoasă și rapidă, pe care o puteți face oricând vreți ceva mai deosebit, cu efort minim. Sparanghelul e foarte bun în perioada lui, adică din aprilie la final de iunie. Din punct de vedere calitativ, dar și economic, vă recomand să-l consumați când e în sezon.

Și pentru că are un preț piperat, e bine să știți să-l alegeți pe cel proaspăt. Anume, cel cu tulpinile ferme, de culoare verde deschis, iar partea albicioasă să nu fie mai mult de un sfert din lungime tijei. Vârfurile să fie purpurii, cu mugurii compacți.

Legat de grosimea tijei, poate ați observat că sunt de 3 mărimi: subțiri, medii și groase (jumbo). Cele medii se pot găti în orice fel, cele groase se pretează mai bine la grill și aburi, iar cele subțiri la preparatele stir fry și cele sotate.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 20 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 606

Ingrediente

  • 250 g linguine
  • 100 g somon afumat
  • 150 g sparanghel verde
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 25 g unt nesărat 82% grăsime
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 cățel mediu usturoi
  • 1 buc mică lămâie
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 3-4 fire mărar verde

Metodă

  • 1)

    Prima dată, cinstește-te cu un pahar de vin alb, că merge de minune cu rețeta asta. 😉 Abia apoi ia o oală și umple-o cu vreo 2-3 litri de apă. În apă varsă 1 linguriță de sare și așază oala pe foc mare.

  • 2)

    Până fierbe apa, spală sparanghelul bine, pune-l pe un tocător și taie-i cozile, adică aproximativ 5 cm de la bază. Pune-l pe o farfurie.

  • 3)

    Curăță usturoiul de coajă, spală-l împreună cu mărarul și apoi taie:

    • usturoiul felii nu foarte subțiri, ca să nu se ardă cât stă pe foc. Pune-l deoparte.
    • la mărar toacă-i bine frunzele și pune-le și pe ele într-un vas mic.
  • 4)

    Acum ia somonul și taie-l în fâșii de aproximativ 2 cm.

  • 5)

    Când apa din oală face bulbuci, pune în ea sparanghelul și ține-l pe foc 3-4 minute, nu mai mult. Scoate-l apoi pe farfurie și trece-l prin apă rece că vrem să oprim procesul de fierbere. Scurge-l bine și lasă-l deoparte.

  • 6)

    În apa în care ai fiert sparanghelul, pune linguinele și uită-te la ceas pentru că trebuie să stea cam 8-9 minute (sau cât scrie pe ambalajul tău).

  • 7)

    Până fierb pastele, taie fiecare bucată de sparanghel în vreo 6-7 buc (cam 2-3 cm să aibă fiecare bucată).

  • 8)

    Ia o tigaie non-aderentă, varsă în ea 1 lingură de ulei și 25 g de unt și așaz-o pe plită la foc mediu spre mic. Când untul s-a topit, pune usturoiul și amestecă timp de câteva secunde până degajă miros, apoi pune bucățile de sparanghel. Amestecă ușurel timp de 1 minut, apoi dă focul la mic și pune în tigaie 100 ml de smântână. Pune sare după gust. Mai amestecă 1 minut, după care pune bucățile de somon, așa mai răsfirate și amestecă iară timp de 2 minute. 

  • 9)

    Spală lămâia, taie o bucată (gen wedges sau cum tai la măr), scoate-i sâmburii și stoarce-o în tigaie. Amestecă, presară nucșoara și stinge focul.  

  • 10)

    Dacă pastele au fiert, scoate 1-2 linguri de apă din oală și varsă-le în tigaie. 

  • 11)

    Apoi strecoară pastele și varsă-le în tigaie. Amestecă bine să înglobeze sos bun. Presară deasupra mărarul și gustă să vezi dacă mai simți nevoia de sare și/sau lămâie. Dacă e totul ok, cina este gata. Mai rămâne să pui frumos pe farfurii (te poți ajuta de o furculiță și de un polonic, dacă nu ai paletă pentru paste).

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii606
Grăsimi32g
Saturate7.8g
Monosaturate5.7g
Polisaturate1.8g
Carbohidrați59.2g
Zahăr2.6g
Fibre4.7g
Proteine45.5g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare