Eu le-am zis ciufulite, că nu prea arată a chiftele, dar înțelegeți voi ce sunt. :)) Baza la ele este varza, iar eu am folosit roșie. Voi puteți pune și albă dacă vreți, vor ieși la fel de bune și gustul va fi aproape 100% la fel.
Pe lângă varză, am mai pus morcov, cartof, ceapă, usturoi și mărar verde. Le-am dat ouă, puțină făină și câteva condimente. Asta a fost tot. Le-am prăjit la tigaie, dar cu altă ocazie o să le fac și la cuptor să văd cum se comportă. Dacă faceți voi înaintea mea, scrieți aici cum ies să știm și noi. 🫶
Aceste ciufulite se pot mânca fie calde, fie reci alături de iaurt sau un sos pe bază de iaurt ori smântână.
Curăță ceapa, usturoiul, cartoful de coajă, curăță și morcovelul, apoi dă-le o spălătură împreună cu varza și mărarul cel verde.
2)
Dă pe răzătoare varza sau tai-o fideluță subțire-subțire. Dacă o vrei gătită, dar nițel crocantă în aceste ciufulite, pune-o într-un castron mare și continuă cu restul ingredientelor. Dacă o vrei moale, atunci pune-o separat, presară pe ea puțină sare, amestecă și las-o deoparte.
3)
Dă pe răzătoare morcovul, cartoful, ceapa și usturoiul. Toacă mărarul. Toate vin în castronul cel mare. Peste ele pune 1 linguriță de sare, 1/2 linguriță piper, 1/2 linguriță chimen și tot atâta cimbru uscat.
4)
Peste legumele rase, sparge cele 4 ouă și adaugă 5 linguri de făină.
5)
Dacă ai pus varza la înmuiat cu sare, acum e momentul să o frămânți în mâini și să o storci de zeamă. Bulgărașii de varză stoarsă în pumni, aruncă-i în castronul cu restul ingredientelor.
6)
Acum că-s toate într-un loc, amestecă bine să se împreuneze.
7)
Pune pe foc mediu o tigaie cu 3 linguri de ulei. Când uleiul s-a încins, ia în pumn/lingură un bulgăraș de compoziție, pune-l în tigaie și apasă pe el cu o paletă, să-l aplatizezi. Continuă operațiunea până ai tigaia plină, dar nu înghesuită. După vreo 3 minute, când ciufulitele s-au rumenit frumos, întoarce-le pe verso și mai lasă-le 2-3 minute. Scoate-le pe o farfurie cu șervet de hârtie, apoi pune-le pe un grilaj dacă ai.
8)
Repetă până rumenești toate ciufulitele, amestecând în compoziție de fiecare dată când iei din ea să pui în tigaie, căci ouăle se vor lăsa la fund. De asemenea, mai adaugă ulei când vezi că nu mai e deloc și ține cont că tigaia va fi tot mai încinsă, ceea ce înseamnă că ultimele se vor prăji mai repede ca primele. Dacă e nevoie, ajustează și focul.