Când ți-e poftă de sarmale, dar n-ai chef să le împachetezi și nici să faci o oală plină, ajungi să te gândești la soluții mai ușoare. Și așa au ieșit aceste sarmale la tigaie, cu același gust ca cele clasice. Cel puțin, mie așa mi se par. Că doar sunt făcute din aceleași ingrediente și vorba tatei, „în stomac ajung la fel” :)).
Așa că, dacă doriți numai 2-4 porții de sarmale sau dacă pur și simplu vă e lene/groază de rulat, iaca varianta la tigaie a sarmalelor cu varză. Eu am făcut 2 porții în 35 de minute.
Rețeta asta este pe gustul sarmalelor moldovenești-arăbești, cu care eu sunt obișnuită. Iar pentru mine, astea sunt cele mai bune sarmale. Dacă pentru voi cele mai bune sunt cele ardelenești, doar ajustați rețeta. Puneți o carne nițel mai grasă, o slăninuţă afumată. Iar condimentele le puneți după gustul cu care sunteți obișnuiți. Și gata! Le păpați cu smântână și vă satisfaceți pofta cu efort minim.
Prima dată începem cu orezul. Dă-i o spălătură bună, după care pune-l într-o oală de 2l cu 160 ml de apă (dublu față de cât orez este) și ½ linguriță de sare. Dă oala pe foc mediu-mic, pune-i capac și nu uita să mai amesteci în orez din când în când, să nu se prindă de fundul oalei. În 15-16 minute, ar trebui să fie gata, moment în care să guști o boabă și dacă totul e ok, ia-l de pe foc, afânează-l cu o furculiță și acoperă-l.
2)
Curăță ceapa de coajă și spal-o împreună cu varza și verdețurile. Apoi,
taie varza fideluță subțire (0.5-1cm), numai să fie cât de cât egale ca să se gătească la fel. Pune-o într-un castron, presară ½ linguriță de sare peste dânsa și maseaz-o cu mâna de vreo 2 ori.
taie ceapa cubulețe mici de 0.3cm – pune-o în alt bol.
frunzele de pătrunjel și mărar, toacă-le mărunt și lasă-le acolo că stau bine.
3)
Acum ia o tigaie, așaz-o pe plită la foc mediu spre mare și varsă în ea 1 lingură de ulei. Când uleiul s-a încins ghini di tăt, pune varza, presară pe ea pipercât cuprinzi între 3 degete și amestecă cu răbdare până se înmoaie. Când s-a muiet, pune 1 lingură de roșii cuburi în sos, amestecă iar și tot cu răbdare încă vreo 3-4 minute, cât să prindă puțină culoare și gust (numai cu atenție, să nu o arzi).
4)
Varsă varza într-un castron, spală tigaia, șterge-o cu un șervet de hârtie și dacă orezul e făcut sau mai are puțin până-i gata, pune tigaia pe foc mic. Varsă uleiul rămas și când uleiul s-a încălzit puțin, pune ceapa și pe ea sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă până devine translucidă și se îngălbenește (nu maronește!). Apoi dă focul la mediu spre mare și pune carnea de vită. Aranjeaz-o puțin în tigaie cu spatula sau lingura și amestecă din când în când, vreo 3-4 minute până face crustă maronie (ici-colo, nu peste tot).
5)
Pune apoi câte 1/2 de linguriță din fiecare condiment: cimbru uscat, chimen, boia și amestecă bine. Adaugă orezul fiert, amestecă 1 minut, apoi pune roșiile cuburi în sos, mai amestecă vreo 3 minute, gustă de sare, piper și dacă totul e ok și făcut, pune verdeața, ia de pe foc și amestecă. Dacă cumva simți un gust prea acid de la roșii, adaugă puțin zahăr înainte de a pune verdeața.
6)
Pune pe farfurii varza, lângă ea pune compoziția de sarmale din tigaie, iar deasupra presară smântână și mănâncă cu poftă!