Cu mai multe condimente decât ingrediente de bază, puiul Tikka Masala e o mâncare indiană cremoasă, aromată, bogată. Mie îmi place la nebunie sosul, așa că rețeta asta are sos din plin. Tikka înseamnă bucăți, iar masala este un amestec de condimente măcinate folosite în bucătăria indiană. De aici și numele acestui preparat popular în întreaga lume.
Fiind atât de cremoas, puiul Tikka Masala se mănâncă cu orez sau lipie.
Ca recomandare, dacă timpul vă permite, lăsați carnea cât mai mult la marinat. Minim 20 de minute, ideal 10-12 ore. Iaurtul o va frăgezi, iar condimentele o vor aroma. Și că tot vă zic de carne, mie îmi place să fac rețeta cu pulpe de pui dezosate, fără piele. În mod tradițional, se face cu piept de pui. Dacă îl preferați pe acesta, folosiți-l și gătiți-l exact cum gătesc eu mai jos pulpele.
400 g pulpe de pui dezosate, fără piele, (sau piept)
100 ml iaurt grecesc
2 căței medii usturoi
20 g ghimbir rădăcină
1 linguriță sare
1 linguriță garam masala
1 linguriță turmeric pudră, (curcuma)
1 linguriță chimion măcinat
1/4 linguriță piper cayenne, (sau chili pudră)
2 lingurițe suc de lămâie
Sos
2 linguri ulei de floarea-soarelui
1 buc mică-medie ceapă roșie sau galbenă
2 căței medii usturoi
20 g ghimbir rădăcină
1 1/2 linguriță garam masala
1 linguriță chimion măcinat
1/2 linguriță turmeric pudră
1/2 linguriță coriandru măcinat
1/2 linguriță boia dulce
1/4 linguriță piper cayenne, (sau după gust)
200 ml roșii pasate
200 ml smântână pentru gătit
10 g unt gras, (opțional)
2-3 fire pătrunjel/coriandru verde, (opțional)
Metodă
1)
Prima dată curăță de coajă tot usturoiul și ghimbirul, dă-le o spălătură, apoi dă-le pe răzătoarea cu lacrimi mici, dar separat, nu amestecate. Ațele ce-ți rămân de la ghimbir să le arunci, că ne strică experiența. Acum ia 1 1/2 linguriță de usturoi ras și 1/2 linguriță de ghimbir și pune-le într-un castron. Tot acolo varsă 100 ml de iaurt, 2 lingurițe suc proaspăt de lămâie, 1 linguriță de sare și toate condimentele pentru carne. Amestecă bine.
2)
Ia la puricat pulpele de pui, căci e bine să le cureți de „ațe” și oase, cartilagii dacă au. Apoi taie-le în cuburi de 2-3 cm și pune-le în castronul cu iaurtul condimentat. Amestecă bine și acoperă să stea așa cel puțin 20 de minute.
3)
Între timp, curăță și ceapa, dă-i o spălătură și toac-o mărunt.
4)
După ce puiul și-a tras aromele, pune pe foc mediu o tigaie și când i s-a încins fundul, varsă în ea 2 linguri de ulei. Când și uleiul s-a încins bine, pune bucățile de pui aranjate frumos și cât de cât cu spațiu între ele. Ține-le pe foc 2-3 minute pe față și 2 minute pe dos, apoi scoate-le într-un bol.
5)
Vezi dacă mai ai 1-2 linguri de grăsime în tigaie. De la pulpe ar trebui să-ți rămână, dar dacă ai gătit piept, completează cu ulei. Dă focul de sub tigaie o idee mai mic, și pune ceapa. Amestecă până se înmoaie, apoi varsă ghimbirul cu usturoiul rămas și învârte-le cu lingura până îți ajung aromele lor la nas.
6)
Adaugă și 1 1/2 linguriță garam masala, 1 linguriță chimion, 1/2 linguriță turmeric, 1/2 linguriță coriandru. Amestecă și după 30 de secunde, pune 200 ml de roșii pasate. Amestecă iar, adaugă sare cât curpinzi între 3 degete, 1/2 linguriță de boia și 1/4 linguriță piper cayenne (sau după gust).
7)
După vreo 3-4 minute, când sosul de roșii s-a închis la culoare, adaugă 200 ml smântână de gătit și mai ține pe foc 2 minute. Acum, trage tigaia de pe foc și varsă sosul într-un vas ca să îl pasezi cu blenderul de mână. Când sosul e fin, varsă-l înapoi în tigaie.
8)
Acum, poți pune bucățile de pui cu tot cu sucul lăsat în tigaie și mai ține pe foc încă 2-3 minute, amestecând din când în când. La final, dacă dorești pune și 10 g de unt, cât să-i dai sosului și mai multă cremozitate. Gustă apoi din sos și de e nevoie mai adaugă sare, suc de lămâie sau puțin zahăr în caz că roșiile sunt prea acide. Spălă și toacă pătrunjelul, apoi presară-l deasupra. Mănâncă cu poftă!