Cotlet de porc gătit la tigaie cu mere, ceapă, muștar și ierburi. O rețetă rapidă și simplă care dă o dulceață aparte cărnii de porc. Este o mâncare ce se gătește, în special toamna și la începutul iernii, când merele sunt proaspete și aromate.
Tot pentru aromă, vă recomand să folosiți mere roșii. Eu am pus soiul Granny Smith.
500 g cotlet de porc dezosat, (poate fi feliat la 2-2.5 cm grosime)
200 ml supă de pui sau legume
1 crenguță subțire rozmarin verde
2 frunze salvie verde
1 crenguță bogată cimbru verde
3 buc medii mere roșii , (am pus Granny)
1 linguriță mustar Dijon fin, (am pus de la Maille)
1 buc medie ceapă roșie, (cam 120 g)
25 g unt
2 linguri ulei de măsline
Metodă
1)
Înainte de orice, scoate porcușorul de la răcoare, taie-l felii de 2 – 2.5 cm, dă-i cu sare și piper și las-o pe masa de lucru ca să ajungă la temperatura camerei.
2)
Acum, curăță ceapa de coajă și spal-o împreună cu merele. Ceapa tai-o julienne/solzișori cam de 0.3 cm. Pune-o într-un bol. Merele taie-le în ½ ca să le scoți miezul pietros cu sâmburi cu tot, apoi taie-le felii subțiri cam de 0.5 cm.
3)
Varsă 200 ml de supă într-un ibric, pune înăuntrul 1 linguriță demuștar Dijon și ibricul așază-l pe foc mic-mic, ca să nu o punem supa rece în tigaie. Dar dacă vezi că fierbe înainte să-i vină rândul, oprește focul.
4)
Ia o tigaie, pune-o pe foc mediu spre mare, iar când tigaia s-a încins, pune 2 linguri de ulei. Când și uleiul s-a încins bine de tot, pune bucățile de carne. Rumenește-le frumos câte 3-4 minute pe fiecare parte.
5)
Cât stă carnea la bronzat față/verso, tu ia frunzele de la rozmarin și toacă-le.
6)
Când bucățile de cotlet sunt gata (atenție, să nu le ții prea mult pe foc, că devin uscate și tari), trage tigaia de pe foc, apoi scoate cotletele cu grijă și pune-le pe o farfurie la odihnă.
7)
Ia cubul de unt de 25 g, pune-l în tigaie – care nu e pe foc, da!? -, învârte din încheietura mâinii tigaia să se plimbe untul pe fundul tigăii, până se topește. Abia apoi pune tigaia pe foc mic. Pune frunzele de salvie, așa întregi în tigaie, după 1-2 secunde pune ceapa, amestecă pentru câteva secunde, apoi pune merele. Aranjează-le cât poți tu de frumos în tigaie, ca să se gătească uniform.
8)
După aproximativ 4 minute, după ce merele s-au călit iar ceapa nu s-a ars, nu-nu, pune restul de ierburi – rozmarinul tocat și crenguța întreagă de cimbru. Amestecă o tură, apoi adaugă supa și râșcâie pe fundul tigăii cu o lingură de lemn.
9)
Când supa clocotește, pune înapoi în tigaie bucățile de carne și aranjează-le frumos printre mere. Din când în când mai ia cu o lingură zeamă și pune-o peste cotlete să le hidratăm puțin. Dacă n-ai chef, le poți întoarce față-verso la un moment dat.
10)
După 2 minute de când ai pus carnea, supa ar trebui să se cam evapore, lăsând în urmă un sos maroniu, destul de subțire și ăsta e și momentul în care poți stinge focul.
Mai rămâne să pui mâncarea pe farfurii și gata! Poftă bună!