O rețetă vegetariană, o struțo-cămilă în care bucătăria italiană s-a cuplat cu cea spaniolă. 🙂 Foarte gustoasă rețeta și simplă.
De gnocchi poate știți, poate nu. Sunt un fel de paste, mici bucățele de aluat preparat din făină de grâu, ou, cartofi și sare. Acești gnocchi îi găsiți în supermaketuri la refrigerate, lângă alte paste proaspete.
Sosul romesco este cel mai cunoscut sos spaniol, după aioli (un fel de mujdei). Este și unul dintre sosurile mele preferate, are o culoare și un gust fantastice. Iar mai multe despre el, inclusiv cu ce să-l acompaniați, am scris la începutul rețetei Sos romesco. O să vă spun și aici cum se prepară, dar dacă îl aveți gata preparat, în 10 minute, ați terminat de gătit. 😉
200 g ardei kapia copți, (cam atât rezultă din 600 g cruzi)
100 g roșii cherry
2 căței medii usturoi
3 linguri ulei de măsline
1 lingură oțet de vin roșu
20 g migdale crude
Gnocchi
500 g gnocchi proaspeți de cartofi
80 g măsline kalamata fără sâmburi, (sau negre)
30 g parmezan/grana padano
5 g busuioc verde, (cam 8 frunze)
Metodă
Sosul romesco
1)
Varsă migdalele într-o tigaie mică și așaz-o pe foc mediu inițial, iar după ce vezi că s-a înfierbântat bine, dă focul la mic și amestecă des să nu se ardă migdalele. Când sunt ușor rumenite, scoate-le tin tigaie.
2)
Spală roșiile cherry și pune-le în cana de la blender. Apoi curăță cățeii de usturoi, dă-le și lor o spălătură, taie-i felii și pune-i peste roșii. Adaugă ardeii copți, uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, migdalele și sare după gust. Mixează bine până obții o un sos gros, ușor granulat.
Gnocchi
1)
Ia o oală mai încăpătoare, pune în ea 1-2 litri de apă, ½ linguriță de sare și pune-o pe plită la foc mare.
2)
Până începe apa să fiarbă, spală busuiocul, scutură-l bine de apă, rupe-i frunzele și toacă-le mărunt.
3)
Taie măslinele în ½, apoi ia o pauză, că poate ai obosit. 😀
4)
Când apa clocotește, varsă toți bulgărașii de cartofi (aka gnocchi) în oală și pune-ți la îndemână o paletă sau ceva cu care să îi pescuiești când vor fi gata, astfel încât să nu-i iei cu tot cu apă.
5)
Ia o tigaie, așaz-o pe foc mic și pune în ea sosul romesco. Amestecă, dar cu un ochi fii pe tigaie și cu unul pe oală. Pe tigaie, ca să nu se ardă sosul, iar pe oală, pentru că imediat ce gnocchi se ridică la suprafață, înseamnă că sunt gata și trebuie să-i scoți (cu paleta de care ziceam).
6)
Imediat ce-i scoți, pune-i direct în tigaie, peste sos. După ce i-ai scos pe toți, amestecă bine să absoarbă minunata aromă de ardei copți, pune măslinele și stinge focul. Gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi sare și piper.
7)
Împarte frățește pe 2 farfurii, deasupra presară busuiocul și parmezanul și gata! Mănâncă fierbinte, că așa e bun. 😉
1 Comments
Livia
februarie 21, 2024 at 4:39 pm
Wow, ce bun e sosul asta!