Mâncare de praz cu măsline

reteta mancare de praz cu masline

Din bucătăria mediterană, am preluat această mâncare pe care noi, românii, o gătim în special în zilele de post. Este o mâncare simplă, ieftină și gustoasă. E bună și dacă o mâncăm rece, și dacă o mâncăm caldă, și cu pâine, și cu lipie sau mămăligă.

Prazul, ceapa, roșiile, măslinele și uleiul sunt ingredientele de bază ale rețetei. De aici s-au născut mai multe versiuni, în funcție de zonă. Eu am gătit-o pe cea care îmi place mie și sper să vă placă și vouă la fel de mult.

Recomandări:

  • Cel mai bun praz, este cel cu tije subțiri și partea albă cât mai lungă. Asta pe măsură ce ajunge la maturitate, adică tija se îngroașă și frunzele se lungesc, prazul nu mai e așa de fraged. E mai tare, mai ațos. Iar partea albă pe care o putem folosi la mâncare e mai mică, deci mai mult aruncăm din el.
  • Pentru că pe vremea comunismului, la noi se găseau doar măsline negre, rețeta tradițională e cu măsline negre. Dintr-astea am folosit și eu de această dată, dar să știți că sunt cele mai proaste măsline. De ce? Pentru că sunt oxidate ca să țină mai mult. De aici și culoarea neagră care acoperă defectele măslinelor. Din acest motiv și sunt cele mai ieftine de pe piață, dar din cauza oxidării, nu au valori nutritive.
  • Dacă vreți să folosiți măsline sănătoase, puteți pune verzi sau kalamata. Numai să le gustați înainte și dacă sunt prea sărate, să le țineți în apă rece pentru o perioadă.
  • Dacă nu aveți vin alb la îndemână, puteți folosi suc sau felii de lămâie.
  • Ceapă am pus roșie și galbenă pentru culoare, dar se poate folosi și un singur fel.
  • Zahărul/mierea sunt doar pentru a echilibra aciditatea roșiilor. Nu îl puneți înainte de a gusta mâncarea, căci poate roșiile voastre zdrobite sunt mai puțin acide ca ale mele.

Dacă sunteți fani praz, vă recomand și rețeta de piure irlandez că și ei consumă mult praz, mai ceva ca în Oltenia – Cartofi în stil irlandez.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 555

Ingrediente

  • 4 buc mai subțiri praz, (530 g)
  • 1 buc medie ceapă roșie, (115 g)
  • 1 buc mică ceapă galbenă, (50 g)
  • 1 buc mic-mediu ardei kapia, (200 g)
  • 120 g măsline fără sâmburi
  • 3 linguri ulei de măsline, (45 ml)
  • 50 ml vin alb, (am folosit sauvignon blanc)
  • 3 frunze dafin uscat
  • 1 linguriță zahăr/miere, (opțional)
  • 250 ml roșii pasate
  • 2 lingurițe usturoi granulat
  • 1 linguriță boia dulce
  • 8-10 frunze busuioc verde

Metodă

  • 1)
    • Ia ceapa galbenă și ceapa roșie, tai-le în ½ și dă-le coaja jos.
    • La praz, îndepărtează 1-2 straturi de foițe, iar cotorul și partea verde taie-le și aruncă-le.
    • Ardeiul taie-l în ½, scoate-i cotorul și nervurile cu tot cu semințe.
    • Acum le poți duce pe toate la chiuvetă și spăla bine, dar insistă pe praz că îi place să adune pământ între foițe.
  • 2)

    Acum că sunt toate curate:

    • Taie cele două feluri de ceapă în cubulețe mici de 0.5 cm și pune-le deoparte
    • Prazul taie-l rondele de 1.5 cm și pune-l peste ceapă
    • Ardeiul taie-l în cuburi de 1 cm și pune-l și pe el peste ceapă și praz
    • Măslinele taie-le în 3-4 rondele (cam de 1 cm) și lasă-le pe tocător
  • 3)

    Ia o cratiță non-aderentă/cu fund gros sau o tigaie, dacă ai și capac la ea, și pune-o pe foc mediu spre mare. Când tigaia pare încinsă, pune 3 linguri de ulei, iar când s-a încins bine și uleiul, pune ardeii, ceapa și prazul + sare cât cuprinzi între 3 degete. Călește legumele 5-6 minute, până încep să se înmoaie, dar amestecă din când în când în ele, ca să nu se ardă. 

  • 4)

    Dă focul pe tare, stinge alarma de gaz și adaugă 50 ml de vin, iar când se evaporă – adică imediat -, dă focul la mic spre mediu, pune 100 ml apă și frunze de dafin, acoperă cu un capac și lasă la înăbușit, până prazul devine moale.

  • 5)

    Mai verifică din când în când să nu scadă de tot apa și amestecă. Dacă se întâmplă cumva ca apa să scadă înainte să fie prazul mestecabil, atunci mai picură puțină apă. În 7-8 minute, prazul ar trebui să fie moale, iar apa scăzută. Dar cum ce-i sigur, e sigur, tu ia o bucățică de praz, suflă bine pe ea și gust-o înainte de a trece mai departe.

  • 6)

    Pune în cratiță roșiile pasate, măslinele, 2 lingurițe rase de usturoi granulat1 linguriță de boia dulce, încă 100 ml apă, amestecă și pune iar capacul. Din când în când mai amestecă și lasă până scade apa și se îngroașă sosul, adică aproximativ 4 minute.

  • 7)

    Înainte de a stinge aragazul, gustă și dacă e nevoie adaugă zahăr/miere, sare și piper. Amestecă iar și bine, gustă și dacă totul e ok, ia cratița de pe foc.

  • 8)

    Spală busuiocul și toacă-i frunzele, apoi presară-le peste mâncărica plină de vitamine și minerale. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii555
Grăsimi46g
Saturate6g
Monosaturate16.5g
Polisaturate4g
Carbohidrați44.5g
Zahăr16.7g
Fibre8g
Proteine5.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare