Tahini – pastă de susan

Tahini este o pastă de susan, specifică Orientului Mijlociu și Mediteranei de Est și se folosește în diverse sosuri și mâncăruri, cele mai renumite fiind hummusul și baba ghanoush.

Deși poate fi cumpărată și din magazin, borcanele sunt destul de mari și după un timp de la deschidere, râncezește. În plus, dacă faci tahini acasă, ieși la un preț mult mai bun, faci cât dorești și știi ce pui. Se face foarte ușor și repede, așa că, de ce nu!?

Printează rețeta

Tahini - pastă de susan

 • Timp total: 15 minute
 • Porții: 100g
 • Calorii 595

Ingrediente

 • 100 g semințe de susan alb
 • 1 lingură ulei de floarea-soarelui*, (15ml)

Metodă

 • 1)

  Varsă semințele de susan într-o tigaie și pune-le pe foc mediu spre mic. Amestecă în ele din când în când, căci se ard destul de repede și pentru tahini le vrem doar puțin aurii, ca să nu fie prea amare. Cam în 7 minute ar trebui să fie gata, iar când sunt gata, lasă-le să se răcească puțin. Numai atenție, dacă le lași în tigaie, va trebui să continui să amesteci 1-2 minute și după ce le-ai luat de pe foc, cum fundul tigăii e fierbinte.

 • 2)

  Varsă semințele de susan rumene în cana de la mixer și pornește-l la viteză maximă până le mărunțește bine (cam 2 minute). Varsă apoi lingura de ulei de floarea-soarelui și mai mixează 2-3 minute, până obții o pastă destul de fină. Acum, în funcție de cât de fină o dorești, poți să mai picuri puțin ulei și să mixezi mai mult. Și tot dacă dorești, dar nu e obligatoriu, poți pune și sare cât cuprinzi între 2 degete.

Note

*La tahini merge bine și uleiul din semințe de struguri sau alt ulei care nu are aromă. Iar dacă îți place tahini cu un gust mai pronunțat, poți picura și puțin ulei de susan prăjit.

Tahini se păstrează la frigider – de preferat într-un borcan de sticlă – și ține aproximativ 1 lună.

 

Valori nutriționale/100g

Calorii595
Grăsimi54g
Saturate8g
Monosaturate20g
Plosaturate24g
Carbohidrați21g
Zahăr0.5g
Fibre9g
Proteine17g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare