Cartofi dulci la cuptor cu năut și sos tahini

Acest preparat vegan oferă un răsfăț culinar extraordinar. 🥰 Dulceața cartofilor împreună cu năutul tăvălit prin condimente calde, complexitatea sosului de susan care-i ușor amărui și salata acrișoară și proaspătă, dau un balans minunat de gustos.

Recomandări:
  • Cartofii dulci sunt dulci 😆. Doar că unele soiuri îs mai dulci ca altele. Anume cele cu pulpa roșie, roz sau portocalie au un gust mai dulce și mai intens decât soiurile cu pulpa albă sau gălbuie. Motiv pentru care eu îi aleg mai mereu pe primii.
  • Tahini sau tahina este o pastă de susan, folosită în bucătăria Orientului Mijlociu. Se găsește și la noi la Lidl, Auchan, Carrefour, de regulă la raionul Internaționale. Sau la bacăniile arăbești. Puteți face tahini și acasă, din semințe de susan ușor rumenite și ulei de floarea-soarelui sau de rapiță. Dacă vreți să încercați, aceasta este rețeta: Tahini – pastă de susan.

Notă: Rețeta aceasta am publicat-o și în cartea Cele mai bune rețete Homefresh, vol. 2. Credit foto: Ovidiu Bejan

Printează rețeta

Cartofi dulci la cuptor cu năut și sos tahini

  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 316

Ingrediente

  • 2 buc medii cartofi dulci
  • 1 conservă năut, (240 g net)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 1/2 linguriță boia afumată
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 2 linguri tahini
  • 1 cățel usturoi
  • 1 buc medie lămâie
  • 150 g roșii cherry
  • 5 fire pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Dă drumul la cuptor pe 200°C, adică treapta 6-7, adică foc mediu spre mare și pregătește 1 tavă pentru cuptor și un vas mai mic termorezistent.

  • 2)

    Spală năutul și scurge-l bine de apă, pune-l într-un castron mediu și peste el pune așa: sare după gust, 1 lingură ulei de măsline, câte 1/2 linguriță de chimion, de boia afumată, de scorțișoară și de coriandru. Amestecă cu o lingură și lasă deoparte.

  • 3)

    Pentru sosul de tahini, ai nevoie de un blender sau mixer vertical. Pune în cana aparatului 2 linguri de pastă tahini, stoarce sucul de la un sfert de lămâie și pune 1 cățel mic de usturoi. Adaugă puțină apă și mixează bine, apoi pune sare. Gustă, mixează și gustă iar să vezi dacă mai e nevoie de sare și/sau lămâie. Iar dacă îți iese prea gros, mai adaugă apă și mixează iar.

  • 4)

    Spală bine cartofii dulci, freacă-i cu un burete de vase curat și apoi taie fiecare cartof în 4 bucăți, pe lung. Când cuptorul s-a încins, pune pe tavă bucățile de cartof, presară pe ele puțină sare și bagă tava la cuptor, în partea de sus ca să se facă mai repede (în mod normal, ar trebui să fie gata în 30-35 de minute).

  • 5)

    În celălalt vas, varsă năutul condimentat și scurge bine peste el și uleiul. Lasă-l deocamdată pe masa de lucru. (Dacă nu ai vas pentru cuptor, vei pune năutul lângă cartofi, dar nu chiar acum, puțin mai încolo).

  • 6)

    Între timp, hai să facem salata! Spală roșiile cherry și pătrunjelul. Roșiile taie-le în 4 bucăți și pune-le într-un bol. Pătrunjelul toacă-l mărunt (fără tulpini) și pune-l peste roșii. Stoarce jumătate de lămâie peste roșii și pătrunjel, cu atenție la sâmburi. Asezonează cu sare, amestecă, acoperă și pune la frigider.

  • 7)

    Acum a venit și timpul năutului, așa că bagă-l la cuptor iar după 10 minute, verifică-l și gustă o boabă, că ar trebui să fie gata. Dacă-i gata, scoate-l din cuptor și acoperă-l cu o farfurie sau o folie de aluminiu.

  • 8)

    Când cartofii sunt și ei gata, scoate-i din cuptor, pune-i frumos pe farfurii, peste ei pune năutul, peste năut sosul tahini. Scoate din frigider salata de roșii, amestecă și gustă. Dacă mai e nevoie de sare și/sau zeamă de lămâie, mai adaugă după gust. Presară apoi peste năut. Ar trebui să ai în farfurie un mix de dulce-acrișor. 

Notă

Dacă îți rămâne sos de tahini, îl poți păstra la frigider într-un recipient. Rezistă 4-6 zile.

Iar de nu știi cu ce să-l combini, încearcă-l cu vinete, conopidă, linte, falafel, pune-l în sandwich-uri cu carne friptă, în shaworma ori în salate.

Valori nutriționale/porție

Calorii316
Grăsimi16g
Saturate2.3g
Monosaturate8.5g
Polisaturate0g
Carbohidrați14.9g
Zahăr0g
Fibre0g
Proteine5.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare