Azi călătorim în frumoasa Brazilie, că nițel exotism în viața noastră nu strică. Iar această rețetă e atât de fain aromată și are un sos bun de-ți vine să-l mănânci cu lingura mare.
Recomandări:
Carnea de pui – eu am folosit pulpe de pui dezosate și fără piele, ca să le pot tăia cuburi și mânca finuț la masă. În general, prefer pulpele în detrimentul pieptului de pui. Dar se poate folosi și piept de pui, rumenit câte 1 minut față/verso și pus apoi în sos. Va ieși fraged și suculent. Dacă folosiți pui de casă, știți că el se gătește mai greu. Astfel, când îl puneți în sosul de roșii, adăugați și 100 ml de supă/apă și lăsați-l pe foc vreo 20-25 de minute cât să se frăgezească carnea. Abia apoi puneți laptele de cocos.
Marinarea – ideal ar fi ca puiul să stea la marinat de pe o zi pe alta ca să-și tragă bine aromele. Dar dacă timpul nu vă permite, atunci lăsați-l la marinat minim 30 de minute.
Piperul cayenne – acest condiment care nu e făcut din piper, ci e făcut din ardei iute, potențează foarte bine aroma preparatelor culinare. Iar pentru că este picant, vă recomand să puneți mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințele voastre. Eu am pus 1/2 de linguriță și mâncarea a ieșit ușor picantă.
Chimionul – pentru că mulți fac confuzie între chimion și chimen, la această rețetă punem chimion – cel care e mai gălbui și are un gust cald, pământiu. Nu punem chimen – cel pe care îl folosim la sărățele și care are un gust picant, ușor florar.
Laptele de cocos – de ani de zile deja, îmi iau laptele de cocos de la Lidl. Din câte branduri am încercat, cel de la Lidl (Freshona) mi se pare cea mai bună variantă calitate/preț.
Această rețetă care e bogată în sos, merge foarte bine cu un orez fiert simplu. Dacă nu aveți chef de orez, încercați-l cu bulgur sau lipie.
2-3 buc ardei roșu copt, (sau 1 buc ardei gras rosu proaspăt)
1 1/2 linguriță chimion măcinat
1 1/2 linguriță coriandru măcinat
1 linguriță boia afumată
1 conservă roșii cuburi în sos, (400 g)
1 conservă lapte de cocos, (400 ml)
1 frunză dafin
100 ml supă de pui/legume, (doar dacă folosiți pui de casă)
2-3 fire pătrunjel verde
Metodă
1)
Taie pulpele de pui în bucăți mai măricele de vreo 3-4 cm. Zvârle-le într-un castron și peste ele pune 1 linguriță de usturoi granulat și una de boia dulce. Mai pune și 1/2 linguriță de piper cayenne pentru o mâncare puțin picantă. Dacă o vrei mai cu foc, poți suplimenta acum sau mai târziu, când faci sosul. Dă-i puiului și niște sare și piper, apoi amestecă bine-bine cât să se îmbrace carnea cu aceste condimente. Lasă deoparte sau acoperă și dă la frigider dacă nu gătești mâncarea în jumate de oră.
2)
Curăță de coajă ceapa, spal-o și tai-o cubulețe mici.
a) Dacă folosești ardei gras proaspăt, curăță-l de nervuri, semințe, cotor, spală-l și apoi taie-l și pe el cuburi mici.
b) Dacă folosești ardei copt, taie vreo 2-3 bucăți de ardei în cubulețe.
3)
Varsă 2 linguri de ulei într-o cratiță/tigaie mai mare și adâncă. Așază tigaia pe foc mediu și abia după ce s-a încins bine, pune bucățile de pui (care-s la temperatura camerei). Pune câte încap lejer, adică să fie ceva spațiu între ele pe unde să iasă căldura. După 1:30 minute, când au prins puțină rumeneală, întoarce-le pe verso și mai lasă-le cam 1 minut, după care scoate-le într-un bol. Pune a doua tură de pulpe, dacă nu ți-au încăput toate din prima.
4)
Acum, că ai scos carnea din tigaie, dă focul la mai mic și varsă ceapa tocată. Amestecă până se înmoaie cât de cât, apoi pune cuburile de ardei gras sau de ardei copt (și 2-3 linguri zeamă dacă este). Amestecă timp de câteva secunde, după care pune condimentele: 1 1/2 linguriță chimion măcinat, 1 1/2 linguriță coriandru măcinat, 1 linguriță boia afumată și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă bine, apoi varsă acolo roșiile cuburi în sos. Pune frunza de dafin.
5)
Pune carnea înapoi în tigaie. Amestecă din când în când pentru vreo 7 minute. Dacă apa din sosul de roșii se evaporă prea repede, adaugă 2-3 linguri de apă. Între timp, desfă conserva cu lapte de cocos și cu o furculiță/linguriță lungă amestecă ușor în ea, căci la fund e uleiul. Varsă apoi conținutul în tigaie. Presară sare cât cuprinzi între 3 degete, amestecă și lasă încă vreo 7 sau 10 minute pe foc, amestecând din când în când. La final, gustă de sare/piper/iuțeală și reglează după caz.
6)
Spală pătrunjelul și toacă-i mărunt frunzele. Pune pe farfurii orez fiert, pui cu sos și cu pătrunjel presărat peste. Mănâncă cu poftă și cu oameni dragi în jur!