Pulpe de pui în stil asiatic

Pulpe de pui dezosate cu sos asiatic, la tigaie

Pulpe de pui dezosate fragede și suculente, scăldate într-un sos dulceag-acrișor-sărat. De fapt, sosul ăsta e un fusion între bucătăria asiatică și cea europeană, dar gustul preponderent care se simte la final, te trimite mai degrabă spre Asia, decât spre Europa. 

Rețeta se prepară la tigaie în doar 25 de minute și se mănâncă cu garnitură de orez. Sosul fiind destul de sărat (de la muștar și sosul de soia), îți recomand în orez să pui foarte puțină sare, sau chiar deloc. Și nici pe carnea de pui să nu fii tentat să pui mai mult decât am scris în rețetă. Când mâncarea a fost gata și pulpele s-au odihnit, eu le-am tăiat felii ca să le pot mânca cu bețele 🥢. Am pus orezul pe jumătate de bol, sosul pe cealaltă jumătate și deasupra sosului am așezat pulpele de pui. Am mai presărat niște chili tocat care să mă piște puțin de limbă. 🙂

Iar dacă ești adeptul meal prep, să știi că asta e o rețetă numai bună pentru așa ceva. Îți pregătești înainte puiul condimentat, îl pui într-o caserolă sau pungă zip și-l dai la frigider (pentru 2 zile) sau la congelator (pentru 3 zile +). Sosul îl prepari și pe el în avans, că rezistă 5 zile la frigider.

Printează rețeta

Pulpe de pui în stil asiatic

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 491

Ingrediente

  • 4 buc pulpe de pui dezosate, fără piele
  • 3 linguri sos de soia, (45ml, cu conținut mic de sodiu)
  • 2 linguri rase muștar fin dulce, (32ml)
  • 2 linguri vin alb sec, (30ml)
  • 2 lingurițe miere de albine polifloră, (14ml)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui, (30ml)
  • 1 linguriță usturoi granulat**, (3g)
  • 1/4 linguriță chili pudră, (0,6g)
  • 1 fir ceapă verde

Metodă

  • 1)

    Prima și prima dată, scoate pulpanele de pui de la frigider, să se mai încălzească. Nu le punem reci în tigaia fierbinte, pentru că răcesc uleiul. Răcind uleiul, nu mai are loc reacția Maillard, adică cea care le rumenește și le dă gustul dulce și aromat.

  • 2)

    Într-un bol mic, amestecă 1 linguriță usturoi granulat*, ¼ linguriță chili pudră (sau mai mult, dacă îți place picant), ¼ linguriță sare și ¼ linguriță piper negru măcinat. Amestecă-le și lasă-le deoparte.

  • 3)

    În alt bol, dar de data asta unul mai mare, amestecă bine sosul de soia cu muștarul**, mierea de albine, vinul și 2 linguri de apă.

  • 4)

    Ia pulpele de pui și dacă nu sunt desfăcute – adică stau ghem în loc să stea întinse frumos, desfă-le tăind pielița. Presară față/verso condimentele din bol.

  • 5)

    Pune pe foc mediu o tigaie și când s-a încins bine, varsă în ea uleiul. Abia când și uleiul s-a încins bine-bine, pune pulpele de pui, de preferat cu spațiu între ele. Lasă-le cam 3-4 minute, adică până se rumenesc ușor. Abia apoi întoarce-le cu un clește/2 bețe ca să nu le înțepi, că se scurge tot sucul bun din ele și nu mai ies fragede. Mai lasă-le și pe verso la rumenit, cam 3 minute. Trage tigaia de pe foc și scoate cu o lingură uleiul.

  • 6)

    Pune tigaia înapoi pe foc, focul dă-l la mic și varsă în tigaie sosul. Amestecă ușor, așa pe lângă pulpe și mai ține pe foc vreo 3 minute, întorcând pulpele din când în când.

  • 7)

    Între timp, curăță de mustăți ceapa verde, spal-o, șterge-o cu un șervet și tai-o rondele.

  • 8)

    Când puiul e gata și sosul s-a îngroșat, gustă să vezi dacă mai cere sare sau miere. Dacă totul e ok, stinge focul, trage tigaia deoparte și presară deasupra ceapa verde. Gata! Poți pune masa, timp în care numai bine, puiul stă să se odihnească 5-10 minute (adică să-și redistribuie sucul bun de care ziceam).

Note

*Dacă folosești muștar Dijon în loc de dulce, nu te arunca la 2 linguri, că aroma va fi prea pregnantă. Pune doar una și aia rasă bine – ar trebui să fie suficient.

**Dacă nu ai usturoi granulat, poți folosi un cățel mediu de usturoi, pe care îl poți pisa și adăuga în sos. 

Valori nutriționale/porție

Calorii491
Grăsimi32g
Saturate7.6g
Monosaturate13.6g
Polisaturate7.6g
Carbohidrați9.2g
Zahăr6.5g
Fibre1g
Proteine39.7g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare