Pastă de pește afumat

Pasta de peste afumat cu crema de branza, smantana, hrean, lamaie si marar

O pastă de pește, atât de simplă și cu un gust atât de rafinat! Se poate folosi orice pește afumat, fie el hering, macrou, somon, păstrăv, crap sau orice alt înotător mut și comestibil. Nu conține maioneză și nici ulei, doar cremă de brânză, smântână, pastă de hrean, lămâie și mărar.

Că o mănânci cu cei dragi ca antreu, ca mic dejun, gustare între mese sau gustare de party, cu pâine proaspătă, prăjită, ori biscuiți sărați, e o bucurie culinară pentru iubitorii de pește. O poți prepara și în avans, pentru că rezistă la frigider cam 3-4 zile. Iar în acest caz, recomand ca ceapa să o adaugi înainte de servire, căci pe măsură ce stă, i se intensifică gustul și nu vrem să-l acopere pe cel de pește. 

Din cantitățile de mai jos ies 250-300g, adică 2-3 porții pentru un mic-dejun și 4-6 porții pentru un antreu sau gustare de party. 

Printează rețeta

Pastă de pește afumat

  • Timp total: 10 minute
  • Porții: 2-6
  • Calorii 187

Ingrediente

  • 150 g pește afumat, (am folosit hering)
  • 120 g cremă de brânză clasică
  • 80 ml smântână din lapte de vacă
  • 2 lingurițe hrean ras*, (12g, am folosit din comerț)
  • 1 lingură capere în oțet, (8,5g, opțional)
  • 1-2 linguri suc proaspăt lămâie, (15-30ml)
  • 1 lingură coajă rasă lămâie, (6g)
  • 5-6 fire mărar verde
  • 1 fir subțire ceapă verde, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, scoate crema de brânză din frigider, să îți fie mai ușor să o bați, apoi taie mustățile de la ceapa verde și frunzele veștejite dacă prezintă și spală-o împreună cu lămâia, și mărarul. Șterge-le câta de apă și lasă-le deoparte.

  • 2)

    Într-un castron, mărunțește cu mâna sau furculița peștele afumat și ai grijă, dacă dai de oase, să le scoți. În alt castron bate cu un tel sau cu o furculiță crema de brânză și pune-o apoi peste pește. Pune și smântâna, hreanul*, caperele scurse de zeamă. Amestecă bine, bine.

  • 3)

    Ia lămâia, rade cam 1 lingură de coajă – pune-o peste pește, apoi stoarce din ea 1-2 linguri de suc, în funcție de cât de acră ți-e lămâia. De aia, îți recomand să pui doar 1 lingură la pește, să amesteci și apoi să guști să vezi dacă e ok să mai adaugi sau nu.

  • 4)

    Taie în ½ pe lung bulbul de la ceapa verde și apoi felii subțiri. Taie și frunzele rondele subțirele. Pune-le pe toate în castronul în care se scaldă peștele.

  • 5)

    Toacă frunzele de mărar și adaugă-le și pe ele, apoi mai amestecă o dată și bine. Gustă să vezi dacă mai e nevoie de ceva, iar dacă totul e ok, pasta de pește afumat este gata de mâncat. 😉

Note

*Dacă vrei să folosești hrean proaspăt ras, sau ras în casă și pus la borcan, pune inițial doar ½ de lingură și mai adaugă apoi doar dacă este nevoie. Eu am folosit hrean la borcan, din comerț, care este muuult mai domol, motiv pentru care mi-am permis să pun 2 lingurițe. 

Valori nutriționale/porție (4p)

Calorii187
Grăsimi16g
Saturate8.4g
Monosaturate4.5g
Polisaturate1g
Carbohidrați2.3g
Zahăr3.4g
Fibre0.1g
Proteine9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare