Prăjitură cu brânză și fructe

Tartă cu brânză și fructe

O rețetă simplă pentru un desert delicios cu brânză dulce și fructe la alegere. Zic fructe la alegere, pentru că merge și cu caise sau/și prune, și cu cireșe ori vișine. Mai mult ca sigur, și cu zmeură sau afine. Se prepară în 30 de minute și mai are nevoie de încă 30 de minute să se coacă.

Tartă cu brânză și fructe
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 60 minute
  • Porții: 6-7
  • Calorii: 491

Ingrediente

Pandișpan

  • 2 buc mari ouă
  • 4 1/2 linguri zahăr alb, (75g)
  • 9 linguri lapte de vacă, (135ml)
  • 9 linguri ulei de floarea-soarelui, (135ml)
  • 12 linguri făină, (140g)
  • 1 plic zahăr vanilat, (8g)
  • 1 plic praf de copt, (10g)

Compoziție brânză

  • 300 g brânză proaspătă de vaci
  • 1 buc ou
  • 3 linguri zahăr alb, (50g)
  • 2 linguri smântână de vaci
  • 1 buc lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat, (8g)
  • 150-200 g caise/prune/cireșe/vișine
  • 1 lingură zahăr pudră, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, încinge cuptorul la 1800C/treapta 4/temperatură moderată și pregătește o tavă în care să coci tarta. Pune pe ea hârtie de copt și las-o deoparte.

  • 2)

    Spală toate fructele (orice ai, din ce scrie la ingrediente, e ok), șterge-le de apă și rade coaja de la lămâie. Pune-o deoparte. Scoate sâmburii de la fructele rămase și taie-le în bucăți mai mici (cireștele/vișinele în jumătate, caisele sau prunele în bucăți cât o jumătate de cireașă).

  • 3)

    Sparge 2 ouă și albușurile pune-le într-un caston, iar gălbenușurile într-o ceșcuță. Bate bine albușurile cu un mixer sau cu telul. Când spuma e tare, adaugă pe rând cele 4 1/2 linguri de zahăr, mixând bine până zahărul se topește cât de cât și spuma e tare-tare (adică nu pică de la înălțime :D). Adaugă apoi gălbenușurile, de data amestecând cu o lingură încetișor și tot pe rând, cele 9 linguri de ulei,  amestecând tot finuț ca să nu spargi bulele de aer din minunata spumă. Când ai gătat uleiul, pune cele 9 linguri de lapte, tot așa, pe rând și amestecând ușor-ușor. În același stil malițios pune și făina, zahărul vanilat și praful de copt. Varsă compoziția în tava pentru copt.

  • 4)

    Acum, că pandișpanul e gata, pune brânza în alt castron și sfărâmițeaz-o bine cu o furculiță. Adaugă oul rămas (albuș + gălbenuș), cele 3 linguri de zahăr, 1 plic zahăr vanilat, smântâna și coaja rasă de lămâie. Amestecă bine, bine și când s-au împrietenit toate în castron, pune peste aluatul din tavă câte o lingură de brânză ici-colo și cât de cât uniform.

  • 5)

    Deasupra presară tot ici-colo și cât de cât uniform, fructele tăiate și gata. Dă tava la cuptor pe rândul din mijloc, fără ventilație și reglează ceasul la 15 minute.

  • 6)

    După cele 15 minute, vezi cum se prezintă desertul (că, din păcate, nu toate cuptoarele sunt la fel) și dacă a prins deja ceva culoare, micșorează temperatura la 1350C/treapta 1/temperatură mică și mai lasă tava în cuptor pentru 15 minute. Când timpul a expirat, deschide ușa de la cuptor și cu grijă înfige o scobitoare/un băț de chibrit în tartă, scoate-l și dacă e curat, înseamnă că desertul e gata. Dacă pe el sunt lipite bucăți de aluat, atunci mai trebuie să stea la cuptor până bățul iese curat.

    Când prăjitura e gata și s-a răcit, poți presăra pe ea zahăr pudră. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii491
Grăsimi30g
Saturate5.9g
Monosaturate12.5g
Polisaturate9g
Carbohidrați44.8g
Zahăr26.2g
Fiber1.1g
Protein11.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare