Muhammara

Sos de ardei copți cu nuci

Muhammara este o pastă vegană din Orientul Mijlociu care se face din ardei copți, nuci, pesmet, ulei de măsline și câteva condimente. Muhammara, pronunțat “mahmara”, înseamnă “roșu”. Are un gust dulceag, ușor afumat, puțin acrișor și opțional, picant.

Se servește ca antreu cu pâine prăjită sau lipie rumenită și dă bine lângă hummus, guacamole, salată de vinete. Dar merge foarte bine și pe pui, pește, conopidă sau vinete la grătar.

Din cantitățile de aici, ies cam 250-300g de muhammara. Se păstrează la frigider într-o caserolă cu capac, nu prea mare ca să nu se oxideze repede, și rezistă cam 5-7 zile. Tot pentru a preveni oxidarea, se poate pune un strat subțire de ulei de măsline, înainte de a da vasul la frigider. 

Printează rețeta

Muhammara

  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 4
  • Calorii 266

Ingrediente

  • 2-3 buc mari ardei kapia , (600g)
  • 1 buc ardei iute, (opțional)
  • 50 g miez nucă/migdale
  • 2 felii/linguri pâine albă/pesmet, (opțional; 14g pesmet)*
  • 1 cățel mediu usturoi
  • 4 linguri ulei de măsline, (60ml)
  • 1-2 linguri melasă de rodie/concentrat de rodie**, (16-32ml)
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 1/2 linguriță chili pudră
  • 1/4 linguriță sumac , (opțional)

Metodă

  • 1)

    Spală ardeii kapia și ardeiul iute care e opțional, șterge-i cu un șervet și pune-i pe grătar sau ochiul mare de la aragaz să-i coacem. Întoarce-i pe toate părțile, până sunt copți peste tot, apoi pune-i într-un vas și presară pe ei sare din abundență.

  • 2)

    Pune apoi o tigaie mică pe foc mic spre mediu și rumenește ușor miezul de nucă, scoate-l din tigaie și în locul lui pune feliile de pâine sau pesmetul (care sunt opționale), să le rumenești și pe ele, iar dacă ai pus pesmet, nu uita să amesteci des, ca să nu se ardă.

  • 3)

    Între timp, curăță usturoiul de coajă, spală-l și plasează-l în vasul de la mixer sau blender. Tot acolo pune uleiul de măsline, nucile, melasa/concentratul de rodie (1 lingură și dacă e nevoie, mai adaugi după), condimentele și ¼ linguriță de sare.

  • 4)

    Dacă ardeii s-au răcit cât de cât, dă-le jos coaja, îndepărtează cotorul cu semințele și pune fâșii de ardei în blender. Adaugă și miezul de pâine prăjită/pesmetul. Mixează până se mărunțesc toate, dar nu foarte mult, pentru că acest sos trebuie să aibă și câta textură, nu să fie fin-fin. La final gustă să vezi dacă dorești să mai adaugi ceva.

Note

*Miezul de pâine/pesmetul se adaugă pentru a aduce un plus de textură sosului, dar mai ia puțin din gustul ardeilor copți. Eu, de regulă nu pun, dar fiecare cu gusturile lui. De aceea, l-am trecut ca fiind opțional. 

**Dacă nu ai melasă sau concentrat de rodie (la fel ca sumacul, acestea se găsesc la magazinele arăbești și în unele supermarketuri), poți pune 1-2 linguri de suc proaspăt de lămâie cu 1 linguriță de miere de albine. Chiar dacă va lipsi aroma de rodie, va păstra gustul dulce-acrișor al sosului. 

Valori nutriționale/porție

Calorii266
Grăsimi24g
Saturate2.9g
Monosaturate12.2g
Polisaturate7.7g
Carbohidrați11.9g
Zahăr10.7g
Fibre2.2g
Proteine3.1g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare