Quesadilla cu vită și brânză

Quesadilla cu carne tocată de vită, legume și brânză

Quesadilla cu carne de vită tocată și brânză este minunat de gustoasă! Am gătit-o într-o vineri seara și am plecat cu ea la niște prieteni să ne bucurăm împreună de gustul americano-mexican, atât de intens și plăcut. Se gătește în 30 de minute și partea bună dacă ai musafiri, e că se poate reîncălzi la cuptor (dar nu mai târziu de 5 ore de când a fost gătită). Iar să spun drept, reîncălzită a fost de fapt, chiar mai ușor de mâncat, că se mai lipește și nu curge bunătatea din ea, chiar când s-o duci la gură:)).

Se prepară cu carne tocată de vită, un sos simplu din ketchup și muștar, ceapă, ardei, usturoi și pătrunjel verde. Opțional se poate pune ardei iute (în oțet sau proaspăt). Iar obligatoriu se pune brânză rasă (eu am pus mozzarella și cheddar). 

Un sfat prețios înainte de a începe este să scoți din frigider carnea de vită ca să se acomodeze cu temperaturile mai ridicate (cam 15-20 minute). Este important să nu o punem rece în tigaia fierbinte. Iar un al doilea sfat este să nu o sărezi înainte, își va lua sarea din sos.

Quesadilla cu carne tocată de vită, legume și brânză
Quesadilla cu carne tocată de vită, legume și brânză
Printează rețeta

Quesadilla cu vită și brânză

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 1040

Ingrediente

  • 4 foi tortilla de grâu
  • 500 g carne tocată de vită
  • 100 g mozzarella rasă
  • 60 g cheddar ras*
  • 1 lingură unt 82% grăsime**, (20g)
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui/rapiță, (15ml)
  • 2-4 buc ardei iute în oțet, (sau (1 ardei iute verde, opțional)
  • 160 ml ketchup dulce
  • 1 1/2 lingură muștar clasic fin , (24ml)
  • 1/2 linguriță zahăr brun, (2g)
  • 1 linguriță boia dulce, (2,3g)
  • 1 linguriță chimion măcinat , (2g)
  • 1 linguriță usturoi granulat, (3g)
  • 1 linguriță oregano uscat, (1,8g)
  • 1 buc mică ardei kapia sau ½ buc ardei gras roșu, (100g)
  • 1 buc mică ceapă galbenă, (50g)
  • 1 cățel usturoi
  • 1/2 legătură pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, iar ardeiul taie-l în ½ ca să-i îndepărtezi cotorul și nervurile cu semințele. Spală apoi toate curățatele împreună cu pătrunjelul.

  • 2)

    Ia un tocător și:

    • Taie ceapa în ½ pe lungime, apoi felii mergând pe striații, după care fă-o cubulețe mici de 0.3cm. Pune-o într-un bol.
    • Taie jumătățile de ardei în bețișoare subțirele de 0.5-0.6cm, apoi transformă-le tot în cuburi. Pune-l peste ceapă.
    • Usturoiul pisează-l de ai cu ce, sau zdrobește-l cu lama cuțitului și toacă-l mărunt.
    • Frunzele de pătrunjel toacă-le nu foarte mărunt și pune-l în alt bol.
    • Scurge câta de zeamă ardeii iuți în oțet și taie-i și pe ei felii. 
    • Dacă nu ai brânza rasă deja, dă-o pe răzătoarea cu lacrimi mari și amestec-o într-un bol.
  • 3)

    Iar ca să te miști mai rapid când ești stăpân pe tigaia înflăcărată, într-un bol amestecă ketchup-ul cu muștarul, cu zahărul și toate condimentele + ½ linguriță de sare.

  • 4)

    Ia o tigaie și pune-o pe foc mediu spre mare. Când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul și abia după ce s-a încins bine de tot și uleiul, pune carnea așa cum e, fără să amesteci în ea și fără să întorci. Pentru că înainte de toate, trebuie să facă o crustă maronie care îi și dă gustul ală bun-bun. După 1-2 minute, când vezi că are crusta de care zic, poți să întorci carnea și să amesteci în ea. După încă 1-2 minute, ar trebui să fie gata, adică maronie ici-colo și rozie ici-colo, dar nu mai mult de 40%.

  • 5)

    Scoate carnea din tigaie, apoi scurge și grăsimea rămasă, dar separat. Pune untul în tigaie, tigaia înapoi pe foc, focul la mediu. Varsă ceapa și ardeiul și amestecă în ele doar din când în când, până vezi că se înmoaie cât de cât (cam în 2-4 minute). Când e așa, pune usturoiul, amestecă 2-3 secunde până emană miros anti-mosquitos, apoi pune înapoi carnea, peste carne sosul. Dă focul la mai mic și amestecă din când în când, până carnea e gătită și mai ai cam 20% din sos.

  • 6)

    Acum pune pe o farfurie mare/tocător o bucată de tortilla, peste ea întinde frumos ½ din compoziția din tigaie, peste pune ici-colo felii de ardei iute, presară ½ din pătrunjelul tocat, presară ½ din brânza rasă. Acoperă cu o foaie de tortilla și apasă ușor. Repetă operațiunea cu ce ți-a rămas pentru a 2-a porție.

  • 7)

    Dacă ai o tigaie în plus, ferice de tine! Dacă nu ai, spală-o pe unica, șterge-o cu un șervet și așaz-o pe foc mediu. Când s-a încins, pune cu grijă una din quesadillas. Las-o 1-2 minute, apăsând ușor pe ea, până începe să se rumenească ici-colo la fund. Atunci întoarce-o și las-o să se rumenească puțin și pe verso și cel mai important – să se topească brânza. Întoarcerea e mai dificilă, că s-ar putea să-ți curgă conținutul și nu vrem asta :D. Eu am strecurat o paletă normală sub tortilla, chiar la mijloc și am întors-o brusc. A funcționat. Dacă nu, poți da tortille pentru 5-10 minute, la cuptorul încins la 180-200°C.

  • 8)

    Când e gata, scoate-o afară și pune quesadilla nr. 2, numai atenție, că ea o să se rumenească mai repede, tigaia fiind mai încinsă. Acum lasă-le să se odihnească vreo 8-10 minute, timp în care se mai așează carnea și se distribuie sosul, astfel încât să o poți mânca mai ușor. Înainte de a le servi, taie-l în 4 triunghiuri ca pe pizza și dacă place, le poți stropi cu puțin sos picant.

     

Note

*Eu am folosit cheddar roșu, dar dacă nu ai, îl poți înlocui cu cașcaval sau gouda. 

**Îți recomand să folosești la gătit (dar nu numai) unt nesărat, pentru că nu se arde așa ușor ca cel sărat.

Valori nutriționale/porție

Calorii1040
Grăsimi62g
Saturate18.7g
Monosaturate17.7g
Polisaturate5g
Carbohidrați83.7g
Zahăr14.4g
Fibre3.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare