Pastă de dovlecei cu mentă

Pastă de dovlecei sau zucchini cu mentă verde

Pentru iubitorii de dovlecel, care nu mai știu cum să-l mai prepare și mănânce, am pregătit o rețetă sănătoasă, ușoară și rapidă. Pasta de dovlecel cu mentă se poate mânca ca antreu sau gustare și merge bine alături de hummus și muhammara, salată de vinete, dar și pe post de garnitură alături de tofu sau năut marinat și prăjit, falafel, cașcaval pane, ori o friptură de pui. 

Dacă faci dovlecei umpluți și îți rămâne miezul, poți face cu el această pastă, care se mănâncă caldă sau la temperatura camerei. Din cantitățile de mai jos, ies cam 300g – 2 porții pentru o garnitură, 4 porții pentru antreu/gustare. 

Ingrediente - Pastă de dovlecei cu mentă
Printează rețeta

Pastă de dovlecei cu mentă

  • Timp total: 20 minute
  • Porții: 2-4
  • Calorii 186

Ingrediente

  • 2 buc dovlecel/zucchini, (800g brut, 700g ras)
  • 3 căței usturoi
  • 2 linguri mentă verde tocată, (20-25g cu codițe)
  • 2 linguri ulei de măsline, (30ml)
  • 1-2 linguri suc proaspăt de lămâie, (15-30ml, sau după gust)
  • 1/4 linguriță fulgi chili, (0,6g; opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată curăță cățeii de usturoi și spală-i împreună cu dovleceii și menta

    • Pisează usturoiul dacă ai cu ce, dacă nu, zdrobește-i cu lama de la cuțit și toacă-i mărunt. (Dacă preferi pasta cu gust mai pronunțat de usturoi, un cățel îl poți lăsa deoparte și să-l adaugi în tigaie la final.)
    • Taie capetele de la dovlecei și dă-i pe răzătoarea cu lacrimi mari. Dacă sunt proaspeți, îi poți rade fără probleme, cu tot cu coajă.
  • 2)

    Pune pe foc mediu o tigaie mare și în ea varsă 1 ½ lingură de ulei. Când uleiul s-a încins, pune usturoiul și lasă-l câteva secunde cât să aromatizeze uleiul, după care pune fulgii chili, amestecă de 2-3 ori, apoi pune dovlecelul ras. Presară sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete, piper negru măcinat o dată cât cuprinzi între 3 degete. Dă focul o idee mai mare și amestecă din când în când, timp de 12-15 minute, adică până dovlecelul nu mai lasă apă și apa lăsată s-a evaporat complet.

  • 3)

    Între timp și ca să nu te plictisești, toacă mărunt frunzele de mentă și trage deoparte câteva pentru ornat. 

  • 4)

    Când dovlecelul este gata și firicelele rase deja se lipesc unele de altele, stinge focul, pune menta tocată, 1-2 lingurițe de suc de lămâie, amestecă și gustă să vezi dacă mai cere sare, lămâie, mentă.

  • 5)

    Dacă totul e ok, pune pasta de dovlecel într-un vas, deasupra pune ½ de lingură de ulei rămasă, puțin suc de lămâie și presară menta lăsată pentru ornat. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție (2)

Calorii186
Grăsimi16g
Saturate2.4g
Monosaturate11g
Polisaturate2.3g
Carbohidrați9.9g
Zahăr5.6g
Fibre3.5g
Proteine3.8g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare