Pui cu sos de tarhon

Pui cu sos de tarhon si cartofi

A început să îmi placă tot mai mult tarhonul și să-l folosesc tot mai des pe timpul verii, când este proaspăt. Iar în această rețetă îmi place mult cum sosul cremos capătă arome de citrice ușor picante, ce merg de minune cu pieptul de pui.

Pentru garnitură, eu am făcut cartofi noi sotați și asta vă recomand și vouă. Se știe că tarhonul și cartofii fac pereche bună. 😉

Tarhonul sau  „iarba dragonului”, cum i se mai zice, are o aromă puternică ce amintește puțin de anason. Astfel că îl folosim pentru a condimenta sosuri, preparate cu pește și carne, fructe de mare sau supe și tocănițe. Sunt mai multe soiuri de tarhon, dintre care cel franțuzesc este mai aromat, cel rusesc e mai amar. Alegeți-l pe cel care vă place și gătiți cu el, e bun și sănătos.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 961

Ingrediente

  • 300 g piept de pui, dezosat
  • 150 ml smântână pentru gătit
  • 30 g cremă de brânză, clasică, fără arome
  • 1 buc medie ceapă galbenă
  • 1 cățel mediu usturoi
  • 7 g tarhon verde
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Metodă

  • 1)

    Taie pieptul de pui în ½ pe grosime să-l faci fileuri nu foarte subțiri, condimentează-l cu sare și piper, apoi lasă-l la temperatura camerei să se încălzească câta.

  • 2)

    Curăță ceapa și usturoiul de coajă și spală-le bine, împreună cu tarhonul.

    Ceapa tai-o cuburi mici-mici. Usturoiul taie-l felii mai grosuțe.

  • 3)

    Ia o tigaie, așaz-o pe foc mediu și varsă în ea 1 lingură de ulei. Când uleiul s-a încins, pune pieptul de pui ordonat frumos și nu suprapus. După 3-4 minute, când se dezlipește de fundul tigăii și este rumen, întoarce-l pe verso și mai lasă-l 2-3 minute. Stinge focul, scoate puiul din tigaie, pune-l pe o farfurie la odihnă și acoperă-l.

  • 4)

    Ia o craticioară, varsă 1 lingură de ulei și pune-o pe foc mic. Când uleiul e încins, pune ceapa. Amestecă din când în când până devine translucidă, apoi pune usturoiul și când degajă miros nepământean, pune 30 g cremă de brânză cu 150 ml de smântână. Amestecă.

  • 5)

    Toacă frunzele de tarhon și pune-le aproape pe toate în sos (lasă doar o parte pentru ornat). Amestecă bine, pune sare după gust, amestecă iar și când sosul s-a mai îngroșat, oprește focul.

    Pune pe farfurii pieptul de pui și sosul de tarhon fierbinte, presară tarhonul rămas deasupra și mănâncă cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii961
Grăsimi62g
Saturate12.7g
Monosaturate5.5g
Polisaturate26.7g
Carbohidrați55.5g
Zahăr2.5g
Fibre4.7g
Proteine76.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare