Paste alla Norma (vegane)

Cunoscută și ca “pasta con le melanzane”, această mâncare siciliană de paste cu vinete este foooarte gustoasă! Vă recomand să o faceți vara, când vinetele sunt încă adolescente și dulci. Sigur o să vă placă!

Eu am modificat rețeta puțin și așa a ajuns să fie fără brânză ricotta, cum se face din moși strămoși. Pentru că fulgii de drojdie inactivă sunt un înlocuitor bun pentru parmezan, i-am presărat deasupra, la final. Am mai pus și anghinare marinată în ulei, care știți cum se potrivește? Ca cireașa de pe tort!

Acum, dacă nu țineți post sau o dietă vegană, puteți să o faceți cu ricotta sau parmezan. Nu foarte mult, cam 70 gr de ricotta la 2 porții sau 20-30 gr parmezan.

Printează rețeta

Paste alla Norma (vegane)

  • 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 637

Ingrediente

  • Paste g 220, tip penne sau fusilli
  • Vinete g 400
  • Ceapă buc mică 1, 60 g
  • Usturoi căței 3
  • Ulei de măsline extra-virgin linguri 4
  • Anghinare în ulei g 50
  • Roșii întregi în sos conservă 1, 400 g
  • Oregano uscat linguriță 1
  • Busuioc uscat linguriță 1
  • Fulgi chili linguriță 1, opțional
  • Drojdie uscată inactivă linguriță 1
  • Busuioc verde g 12

Metodă

  • 1)

    Spală vânăta, șerge-o cu un șervet, apoi îndepărtează puțin din capete și curăț-o de coajă. Tai-o felii pe lungime de 1.5 cm. Pune o felie pe farfurie, presară pe ea sare, peste ea pune altă felie, presară și pe ea sare și tot așa până ai gătat cu toate.

  • 2)

     Într-o oală de 2-3 l, varsă apă din belșug și 1 linguriță rasă de sare. Dă-o pe foc mare.

  • 3)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, apoi spală-le împreună cu busuiocul cel verde.

  • 4)

    Taie ceapa în ½ pe lung, îndepărtează-i capetele, apoi tai-o felii mergând pe striații (așa cam de 0.3 – 0.4 cm). Pune ceapa într-un bol mic.

  • 5)

    Usturoiul zdrobește-l cu lama cuțitului, apoi toacă-l mărunt și pune-l în alt bol mic.

  • 6)

    Bucățile de anghinare taie-le cuburi de 1 – 1.5 cm și varsă-le și pe ele într-un bol. 

  • 7)

    Ia feliile de vânătă, tamponează-le cu un șervet de hârtie, apoi taie-le bețisoare pe lung tot de 1.5 cm. Adună bețele mănunchi și taie-le cuburi. Lasă-le acolo să nu mai murdărești alt vas.

  • 8)

    Dacă apa face bulbuci și dacă face, zvârle pennele înăuntru, iar focul dă-l la mediu și lasă-le cât scrie pe ambalaj. Numai să amesteci în oală din când în când și să guști una înainte de a le scurge de apă ca să te siguri ca e “al dente” (aka gătită, dar ușor fermă la mestecat).

  • 9)

    Pune pe foc mediu spre mare o tigaie și varsă în ea 3 linguri de ulei. Când uleiul s-a încins bine de tot, pune vinetele. Amestecă în ele din când în când până sunt rumene și frumoase pe toate părțile, apoi scoate-le pe o farfurie pe care ai așezat un șervet care să absoarbă din ulei.

  • 10)

    Varsă uleiul rămas în tigaie și dă focul la mediu spre mic. Pune ceapa și amestecă din când în când timp de 1 minut sau până se înmoaie și devine ușor maronie (dar nu arsă!). Adaugă usturoiul, amestecă de 2-3 ori, pune oregano, busuioc și fulgii de chili (doar dacă îi dorești și doar cât dorești). Amestecă 1 tură, după care pune roșiile cu tot cu sucul în care se scaldă + 200 ml de apă de la paste (1 cană fără 2 degete).

  • 11)

    Amestecă și cu lingură sparge roșiile în bucăți mai mici. Presară sare cât cuprinzi între 3 degete, iar după vreo 3-4 minute, pune vinetele înapoi în tigaie. Pune și anghinarea și amestecă încă vreo 2 minute, până mai scade sosul (dar nu prea mult, că apoi n-avem în ce îmbrăca pastele). Gustă de sare și acreală. Dacă roșiile sunt prea acide, adaugă miere sau zahăr pentru a echilibra gustul. Stinge focul și varsă pastele scurse de apă în tigaie. Amestecă bine.

  • 12)

    Toacă mărunt frunzele de busuioc, apoi pune-le și pe ele în tigaie și mai amestecă o tură. Gata! Împarte frățește pe farfurii, iar deasupra presară drojdia uscată și inactivă, care ține loc de parmezan, doar că nu are o denumire la fel de apetisantă. 😀 

    Poftă bună!

Valori nutriționale

Calorii637
Grăsimi1g
Saturate3.8g
Monosaturate17g
Polisaturate0g
Carbohidrați88.2g
Zahăr11.1g
Fibre12g
Proteine15.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare