Mie îmi plac tocănițele, mai ales când vremea e friguroasă și mohorâtă. Și pe lângă că e comfort food, îmi place că te poți juca la preparare, punând ce-ți trece prin cap. O poți adapta și pe parcurs, așa încât nu prea o dai greș cu aceste tocănițe. Acum, pentru că am avut și pulpă, și ceafă de porc proaspete, am făcut această mâncare cu ardei gras rămas prin frigider și câțiva cartofi. Sosul l-am vrut neapărat cu vin și cum aveam doar roșu, numai bine am folosit și concentrat de roșii. Dă mai mult umami, iar dacă știi să-l folosești, dă și mai multă dulceață și culoare decât sosul de tomate.
În rest, ce să zic!? Am mai pus clasica ceapă, nelipsită de la tocane, frunze de dafin și ienibahar peste care vă rog să nu săriți. Gustul cald, pământiu, ușor dulceag de la ienidahar (all spice) e fix ce onorează tocănița. Pudra se face prin uscarea și măcinarea fructelor din arbustul cu același nume. Fructele uscate seamănă la arătare cu boabele de piper. Dar gustul e ca o combinație de nucșoară, cuișoare și scorțișoară. 😋 Și merge bine în combinație cu carnea, dar se folosește și la deserturi. În conculzie, merită să-l aveți în casă.
Ca și timp de gătire, să știți că durează mai mult de 1 oră. Eu sunt adepta rețetelor rapide, dar uneori îmi e poftă și de slow cook, și cum a ieșit atât de bună, am vrut să o împărtășesc și cu voi. Sper să vă placă!
În primul rând, scoate carnea din frigider înainte de a te apuca de treabă, ca să ajungă la temperatura camerei. Curăț-o frumos de tendoane și pieliță dacă prezintă, apoi tai-o cuburi de vreo 2 cm. Presară pe ea sare și piper după gust. Iar într-o oală mică pune niște apă la fiert.
2)
Curăță ceapa și cartofii de coajă, taie ardeii în jumătate și îndepărtează-le nervurile cu semințele. Spală bine legumele, apoi toacă ceapa cubulețe mici, ardeii grași și cartofii în cuburi cât carnea de mari. Cartofii pune-i într-un vas cu apă rece să nu se oxideze.
3)
Pune pe foc mediu o cratiță cu fundul gros (eu am pus un wok, cum n-am făcut multe porții). În cratiță varsă 1 lingură de ulei și când uleiul s-a încins, pune bucățile de carne și rumenește-le pe toate părțile (cam 3-4 minute).
4)
Adaugă ceapa tocată peste dn-ul porc. Amestecă din când în când, iar după 1-2 minute, când vezi ca s-a înmuiat, adaugă cei 50 ml de vin roșu, 2 frunze de dafin și 1/2 linguriță de ienibahar/allspice. Amestecă până se evaporă vinul.
5)
Acum pune cele 2 linguri de concentrat de roșii, plus sare și piper negru măcinat cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă 2-3 minute.
6)
Dă focul la mediu spre mic și adaugă apă fierbinte cât să acopere carnea, acoper-o cu un capac și fierbe vreo 40 de minute, până carnea este fiartă. Dacă e nevoie, las-o mai mult timp pe foc, dar nu uita să mai amesteci în ea.
7)
Între timp, ca să nu te plictisești, pune pe foc mediu spre mare o tigaie cu 1 lingură de ulei în ea. Când uleiul s-a înfierbântat, varsă în tigaie cuburile de ardei și lasă-i până se rumenesc. Întoarce-i pe verso cu o mișcare de tigaie sau cu lingura. Iar când s-au pârlit atât cât să capete gust de copt, scoate-i într-un bol.
8)
Când carnea e destul de fragedă, adaugă ardeii rumeni și cuburile de cartofi. Mai pune niște sare, dar nu prea multă că apa se evaporă, dar sarea rămâne. Amestecă frumos și dacă a scăzut prea mult sosul, iar carnea și legumele nu-s parțial acoperite, atunci mai pune puțină apă.
9)
Peste vreo 25-30 de minute, cartofii ar trebui să fie moi, iar sosul mai scăzut și îngroșat. Și apropos, dacă îți plac sosurile groase, poți sfărâma cu lingura de lemn câțiva cartofi. Doar să nu sfărâmi prea mulți, căci amidonul eliberat din cartofi, oricum va mai îngroșa sosul pe măsură ce se răcește puțin.
Acum, că ai ajuns la final, gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare și de allspice. De asemenea, dacă ai folosit un concentrat de roșii prea acide, poți echilibra gustul adăugând puțin zahăr. Dacă dimpotrivă, ți se pare prea dulceagă pentru gustul tău, picură câțiva stropi de lămâie sau și mai bine, de lime.