Porumb dulce cu unt și mirodenii

porumb dulce cu unt

Porumbul dulce, în lapte, la noi se mănâncă doar fiert și copt. Dar mie îmi place mult și tras la tigaie cu unt sau făcut la cuptor. În așa fel îl folosesc în diverse preparate mai complexe sau pe post de garnitură.

Dacă nu mai știi ce garnituri să faci, porumbul este o variantă bună și rapidă. O să vezi imediat cât de simplu se prepară rețeta asta, cu care poți să te joci cum vrei, pentru că porumbul merge bine cu lactatele, cu boiaua, piperul alb, chimionul, cimbrul, pătrunjelul, ceapa și usturoiul. Iar dacă îți plac picanteriile, să știi că porumbului îi plac mult și ardeii iuți proaspeți sau uscați.

Dacă nu suntem în sezon de porumb în lapte când citești rețeta asta, să știi că poți folosi și porumb boabe la conservă. Echivalentul a 3 știuleți mari sunt 2 conserve (de 220g net). Atenție numai, când îl pui în tigaie trebuie să-i scurtezi timpul de gătire cam la jumătate.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 274

Ingrediente

  • 3 știuleți medii-mari porumb dulce, (sau 350g boabe)
  • 15 g unt nesărat
  • 1/4 linguriță usturoi granulat
  • 1/4 linguriță boia afumată
  • 1/8 linguriță piper alb măcinat, (opțional)
  • 1/4 linguriță sare
  • 15 g parmezan ras, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată despănușează știuleții de porumb, apoi ia o bucată, ține-o de vârf și pune-o în castron puțin înclinată și cu cotorul lipit de fundul castronului. Ia un cuțit care taie bine și retează cu lama cuțitului boabele de porumb. Când ai gătat cu toate boabele, repetă operațiunea cu restul și la final, aruncă o ocheadă în castron și dacă vezi firicelele de mătase de porumb, pigulește-le cu mâna.

  • 2)

    Pune pe foc mediu spre mic o tigaie și în ea untul. Când untul s-a topit, varsă boabele de porumb și amstecă din când în când timp de vreo 10 minute (4-6 minute la porumbul din conservă). Atenție numai, că dacă stă prea mult pe foc, se usucă! Când porumbul este gătit, presară sarea și condimentele, mai amestecă de 2-3 ori, după care stinge focul.

  • 3)

    Rade deasupra parmezanul, amestecă și pune pe farfurii. Se mănâncă cât e cald.

Valori nutriționale/porție

Calorii274
Grăsimi13g
Saturate6.7g
Monosaturate3.4g
Polisaturate1.5g
Carbohidrați37.5g
Zahăr8g
Fibre4.4g
Proteine9g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare