Chilaquiles este un preparat mexican care se pregătește, de regulă, pentru micul dejun. Punctul de pornire stă în torilla tăiată triunghiuri, apoi vine sosul roșu (salsa sau enchilada) și brânza. Ca topping pentru chilaquiles, fiecare alege dintr-o varietate de ingrediente, de obicei ce are la îndemână. Carne de pui sau porc rămasă de la o friptură, ouă, ceapă, ardei, fasole roșie, porumb, avocado, verdeață etc.
Eu nu am pregătit o rețetă de mic dejun, ci una mai consistentă, perfectă pentru un prânz sau o cină. Mie îmi place mult și sper să vă placă și vouă.
Recomandări:
Tortilla – puteți folosi tortilla de grâu sau de proumb, în funcție de preferințe și cum găsiți în comerț. Eu am luat tortilla de grâu, de 30 cm. Astfel, 3 foi au fost suficiente pentru rețetă.
Brânza – pentru că am vrut o brânză care se topește frumos, am ales cheddar și mozzarella. Dar foarte bine merge și o gouda, gruyère, emmental sau un cașcaval gras.
Măsline – puteți folosi orice măsline vă plac, doar să le gustați înainte, iar dacă sunt foarte sărate să le țineți în apă rece câteva minute.
Sriracha – la sosul enchilada folosesc Sriracha, dar când nu am pun fie alt sos de ardei iuți, fie pun chili pudră.
Acest preparat se mănâncă cald, imediat ce a fost scos din cuptor. Nu este la fel de bun a doua zi, pentru că tortilla se înmoaie.
Înainte de toate, vom face sosul enchilada la blender sau la mână. Pune în vas toate ingredientele: 100 ml suc de roșii, 1 cățel de usturoi pisat, 2 linguri ulei, 2 de apă, 1/4 linguriță boia afumată, la fel coriandru măcinat, 1 vârf linguriță scorțișoară și niște sos Sriracha sau alt sos picant, după gust. Mixează bine și gustă. Dacă e bun, pune sosul deoparte la frigider.
2)
Acum, pornește cuptorul la 180°C/treapta de temperatură medie și pregătește un vas de yenna sau ceramică pentru chilaquiles. Mai pregătește și tava cuptorului pe care să rumenim foile de tortilla. Pentru mai puțină mizerie, poți folosi și o hârtie de copt.
3)
Unge foile de tortilla cu puțin ulei față/verso (nu tot, că 1 lingură ne trebuie la legume), apoi taie-le în 8 felii/fiecare, ca pe o pizza. Pe tava de la cuptor, așază triunghiurile de tortilla, cumva cum să încapă toate, chiar dacă unele se suprapun. Presară pe ele sare și dă tava la cuptor pentru 8-10 minute, până devin rumene și crocante. Când sunt gata, scoate-le și lasă-le la răcit, dar cuptorul lasă-l în continuare la încălzit.
4)
Cât stau ele la bronzat, tu curăță ceapa roșie, ceapa verde și ardeiul. Ia-le pe toate + roșia și pătrunjelul și spală-le bine cu apă rece.
5)
Acum, pregătște 3 boluri mici pentru ingredientele ce urmează să le taie. Măslinele fă-le felii, taie ceapa roșie cubulețe mai mari, cam de 0.5-0.8 cm, ardeiul tot cuburi dar mai măricele, roșia tot cuburi ca la ardei.
6)
Dacă brânza nu ți-e rasă, dă cele 60 g de cheddar și 100 g de mozzarella pe răzătoarea cu lacrimi mari. Amestecă brânza și las-o deoparte.
7)
Ia o tigaie, pune în ea 1 lingură de ulei și așaz-o pe plită la foc mediu. Când uleiul s-a încins, pune ceapa roșie, amestecă timp de 2 minute, până se înmoaie câta, apoi pune ardeiul, amestecă și după 3 minute pune fasolea roșie clătită și scursă bine. Amestecă pentru câteva secunde, apoi varsă în tigaie roșia, condimentele, amestecă iară și după 30 de secunde pune sosul enchilada. Amestecă tot 30 de secunde și stinge focul.
8)
Acum vom face un fel de tort cu 2 straturi de tortilla, 2 straturi de legume, 2 straturi de măsline și 3 de brânză. Adică: in vasul pregătit, pune un strat de tortilla, presară puțină brânză, peste brânză pune ½ din compoziția din tigaie, peste presară ½ din cantitatea de măsline, deasupra pune iar un strat de tortilla, peste ½ din cantitatea de brânză rămasă, apoi ce a mai rămas în tigaie, peste, măslinele rămase, apoi brânza rămasă și gata. Dă la cuptor pentru 5 minute, până se topește brânza.
9)
Între timp, ia ceapa verde și tai-o rondele subțiri cu tot cu frunze. Apoi toacă frunzele de pătrunjel.
10)
Dacă au trecut cele 5 minute, scoate vasul din cuptor, presară deasupra norișori de iaurt, pătrunjel și ceapă verde. Pune vasul pe mijlocul mesei și mănâncă fierbinte.