Salată de cartofi dulci cu orez negru

Asta e una dintre salatele mele preferate și o gătesc destul de des în anotimpul rece. Are un gust dulce-acrișor, texturi diferite, e sățioasă și sănătoasă.

Dacă nu ați mai gătit cu orez negru, o să vedeți că e foooarte bun. 😉 Orezului negru i se mai zice “orezul interzis” sau “orezul împăratului”. Asta pentru că în China antică doar bogații și-l permiteau. Și în zilele noastre e mai scump decât de cel alb (rafinat) dar nu într-atât să nu ni-l permitem. Este foarte sănătos, plin de antioxidanți și de fibre. Dar, cum ziceam, are și un gust foarte bun, iar în salata asta se potrivește de minune cu cartofii dulci.

Printează rețeta

Salată de cartofi dulci cu orez negru

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 750

Ingrediente

  • 150 g orez negru
  • 1 buc cartof dulce, (500-600g)
  • 70 g spanac baby
  • 3 linguri miez de dovleac, prăjit, fără sare (25g)
  • 1 lingură ulei de cocos, (sau alt ulei vegetal)
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată

Dressing

  • 2 căței medii usturoi
  • 2 linguri ulei de nuci, (sau ulei de măsline)
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 1 lingură miere de albine
  • 1 linguriță muștar

Metodă

  • 1)

    Prima dată spală orezul negru cu apă rece, apoi pune-l într-o crăticioară cu 350 ml de apă (cam 1 1/2 cană) și 1/2 linguriță rasă de sare. Oala pune-o pe foc mare la început și după ce fierbe, dă focul la mediu spre mic. Din când în când, dar nu prea des amestecă să nu se prindă orezul de fund. Lasă-l cât scrie pe ambalaj și dacă nu ai mai gătit orez negru, să nu te sperii că apa se înnegrește și nici că bobul de orez gătit este mai gumos și lipicios față de orezul alb. 🙂 Iar când orezul e gata, trage-l de pe foc, afânează-l cu o furculiță, pune-i capac și lasă-l 5-10 minute așa.

  • 2)

    Curăță de coajă cartoful dulce, spală-l bine și apoi taie-l cu grijă în cuburi de 1-2 cm. 

  • 3)

    Spală bine spanacul, scurge-l bine de apă, iar dacă are codițe foarte lungi, rupe-le și aruncă-le să nu se înece careva cu ele. Pune spanacul spălat pe un șervet să mai absoarbă din umezeală sau într-o sită la scurs.

  • 4)

    Pune uleiul de cocos într-o tigaie; așaz-o pe plită la foc mediu. Când uleiul s-a încins, pune cuburile de cartofi și amestecă în ei din când în când. După vreo 6-8 minute, gustă unul să vezi dacă e făcut și dacă da, atunci presară sare și nucșoară, amestecă încă 1 minut, după care stinge focul și trage tigaia deoparte.

  • 5)

    Într-un castron fain de salată pune cartofii dulci, spanacul, miezul de dovleac și orezul.

Dressing

  • 1)

    Curăță de coajă usturoiul, spală-l și pisează-l într-un bol sau borcănaș cu capac. Peste usturoi pune sare doar cât cuprinzi între 2 degete, muștarul, mierea, oțetul balsamic și uleiul. Amestecă bine cu un tel/strânge capacul și agită bine. Varsă emulsia obținută în bolul fain de salată și amestecă până se împreunează toate. La final gustă să vezi dacă mai are nevoie de ceva. Dacă totul e ok, mănâncă salata cu poftă și cât e călduță.

Valori nutriționale/porție

Calorii750
Grăsimi28g
Saturate9.8g
Monosaturate1.3g
Polisaturate1.5g
Carbohidrați116.6g
Zahăr24.8g
Fibre11g
Proteine12.4g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă