Fasole uriașă cu ciuperci și roșii

Ce mâncare sățioasă și gustoasă poți să faci fără carne și lactate! Iar rețeta asta este un bun exemplu. 😉 Am pornit de la fasole și ciuperci – că îmi place cum merg împreună – și încetul cu încetul a ieșit mâncarea asta.

Am ales să folosesc fasole uriașă (îi mai zice gigant sau gigantes) pentru că e mai cremoasă decât alte soiuri. Dar dacă nu aveți, o puteți înlocui cu orice fel de fasole albă. Cât despre ciuperci, ar fi mai bune champignoanele brune decât cele albe. Sunt mai gustoase. În plus, eu le-am completat și cu o mână mică de hribi uscați pentru mai mult umami, dar dacă nu aveți la îndemână, nu-i bai. Tot bună va ieși rețeta. 😉

Printează rețeta

Fasole uriașă cu ciuperci și roșii

  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 3-4
  • Calorii 505

Ingrediente

  • 250 g ciuperci brune
  • 10 g hribi uscați, (opțional)
  • 400 g boabe fasole gigant, (net)
  • 400 g roșii cuburi în sos, (1 conservă)
  • 1 buc medie ceapă roșie, (100g)
  • 1 buc medie morcov, (100g)
  • 4 căței medii usturoi
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1/2 lingură oțet balsamic
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • 1 linguriță rasă semințe de fenicul , (opțional)
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/4 linguriță chili pudră
  • 3-4 fire pătrunjel verde

Metodă

  • 1)

    Dacă folosești și hribi uscați, pune cam 200 ml de apă într-un ibric și ibricul pe foc mare. Când apa începe să fiarbă, trage ibricul deoparte, scufundă hribii în apa clocotită și acoperă-i cu o farfuriuță.

  • 2)

    Curăță ceapa și cățeii de usturoi de coajă, curăță și morcovul, spală-le împreună cu firele de pătrunjel. Spală și ciupercile brune și taie partea de codiță oxidată/cu pământ.

  • 3)

    Apoi taie ceapa solzișori nu foarte subțiri. Morcovul taie-l cubulețe mici, iar cățeii de usturoi zdrobește-i cu lama cuțitului, apoi toacă-i mărunt. Taie ciupercile în 3-2 bucăți, în funcție de cât sunt de mari.

  • 4)

    Ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu spre mic. Varsă în ea uleiul și semințele de fenicul. Când uleiul s-a încins și feniculul s-a rumenit ușor, pune ceapa și amestecă în ea din când în când până devine translucidă (aproximativ 3 minute). Între timp, poți să clătești fasolea și să o scurgi de apă.

  • 5)

    Varsă peste ceapă morcovul și usturoiul și mai amestecă vreo 4-5 minute, după care pune ciupercile brune și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă din când în când până ciupercile încep să lase apă. Adaugă hribii tăiați dacă sunt prea mari bucățile, focul dă-l o idee mai mare și continuă să amesteci până când apa scursă din ciuperci s-a evaporat.

  • 6)

    Pune oțetul balsamic, amestecă de 2-3 ori, după care pune roșiile cuburi în sos. Adaugă zahărul ca să mai echilibrăm din aciditatea roșiilor, 1/2 din cantitatea de cimbru, boiaua și praful chili. Amestecă și după vreo 3-4 minute, pune fasolea, sare și piper după gust. Focul dă-l iar la mediu spre mic și până una-alta, toacă frunzele de pătrunjel.

  • 7)

    Când sucul de roșii s-a mai evaporat, adaugă restul de cimbru și gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare sau zahăr. Dacă totul e ok, presară pătrunjelul tocat și mâncarea e gata.

Valori nutriționale/porție

Calorii505
Grăsimi17g
Saturate2.3g
Monosaturate7g
Polisaturate5.9g
Carbohidrați71.3g
Zahăr20.7g
Fibre23.4g
Proteine22.8g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare