Salată de sfeclă roșie cu portocale

Salata de iarna cu sfecla rosie cruda

Pentru că am vrut să fac o salată crocantă cu gust de Crăciun, asta a ieșit și a ieșit bine. 🙂 Nu am gătit nimic la ea, tot ce am folosit e în stare crudă. De aici și cranț-cranțul și prospețimea salatei.

Miezul de nucă am ținut să-l hidratez (în apă rece), pentru că se potrivește mai bine așa și vă sugerez să nu săriți peste acest pas. O să vedeți la final de ce. În rest, e posibil ca dressingul să necesite reglări în funcție de cât de acră sau dulce vă e portocala. Dacă aveți de unde alege, cea mai bună e una nici prea dulce, nici prea acră.

Printează rețeta

Salată de sfeclă roșie cu portocale

  • Timp total: 20 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 305

Ingrediente

  • 1 buc medie sfeclă roșie, (200g)
  • 1 buc medie morcov, (70-80g)
  • 2 buc medii portocale, (250-280g)
  • 1/2 legătură pătrunjel verde
  • 50 g miez de nucă
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță miere de albine
  • 1/4 linguriță chimion măcinat
  • 1/8 linguriță scorțișoară măcinată

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate, pune miezul de nucă într-o cană și toarnă peste el apă călduță cu un strop de sare ca să stea la hidratat doar atât cât să obținem o aromă mai untoasă și o textură puțin-puțin mai moale.

  • 2)

    Curăță de coajă sfecla roșie și morcovul, apoi spală-le bine împreună cu portocalele și pătrunjelul.

  • 3)

    Rade sfecla roșie într-un castron și las-o deoparte. Rade și morcovul într-un bol de salată și lasă-l deoparte.

  • 4)

    Toacă frunzele de pătrunjel și pune-le peste morcov.

  • 5)

    Ia o portocală (una rămâne pentru dressing) și taie-i capetele. Pune-o apoi pe un tocător astfel încât să stea în picioare, iar cu un cuțit îndepărtează-i coaja de sus în jos, tăind și pielița albă, care este amară și nu o dorim în salată. După ce ai dezbrăcat complet portocala, ține-o într-o mână și intră cu lama cuțitului fix lângă șanțurile albe, astfel încât să îți rămână doar pulpa. Dacă îți e mai ușor, îți las aici un video util de la Underground Cooking: Cum să cureți o portocală.

  • 6)

    Scurge bine nucile de apă și toacă-le dacă sunt prea mari. Pune-le peste morcov.

  • 7)

    Acum, că toate sunt pregătite, amestecă bine 1 lingură ulei de măsline, 2-3 linguri suc de portocală (fără sâmburi :D), 1 linguriță rasă de miere, 1/4 linguriță sare, 1/4 linguriță de chimion măcinat, 1/8 linguriță scorțișoară. Gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi ceva, astfel încât să obții un gust dulce-acrișor.

  • 8)

    Varsă dressingul în bolul în care ai morcovii, mută și sfecla acolo, feliile de portocală, apoi amestecă și lasă deoparte vreo 10 minute, să se aromatizeze legumele. Gustă iar să vezi daca e nevoie să mai reglezi gustul și dacă totul e ok, mănâncă cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii305
Grăsimi24g
Saturate2.6g
Monosaturate7.8g
Polisaturate12.6g
Carbohidrați21.5g
Zahăr13.2g
Fibre5.7g
Proteine5.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare