Mâncare mediteraneană de legume

O mâncare de vară super-gustoasă, cu multe legume și o aromă care să ne amintească de mare și soare. E la fel de bună și caldă, și rece, și goală, și cu pâine, lipie, orez, ori couscous. Iar dacă mănânci lactate, să știi că merge bine și cu un strop de iaurt grecesc deasupra. 😉

Printează rețeta

Mâncare mediteraneană de legume

  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 422

Ingrediente

  • 2 buc mici vinete*, (350-400g)
  • 2 buc medii morcovi, (150g)
  • 1 buc mare ceapă galbenă, (200g)
  • 1 buc ardei roșu gras/kapia , (200g)
  • 2 căței usturoi
  • 4-5 fire pătrunjel verde
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui, (45ml)
  • 1 conservă roșii cuburi în sos, (400ml)
  • 1 linguriță miere de albine/zahăr, (7ml/4g)
  • 1/2 lingură boia dulce, (3,4g)
  • 1 1/2 linguriță chimion măcinat, (3g)
  • 1/2 linguriță oregano uscat, (0,9g)
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, (1,3g)
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată, (1.3g)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, curăță de coajă ceapa, usturoiul și morcovul. Taie cotorul de la vânătă. Spală-le bine împreună cu ardeiul și pătrunjelul. Șterge de apă ardeiul și pune-l la copt fie pe grătar (de ai), fie direct pe flacăra de la aragaz. Întoarce-l când vezi că se înnegrește și când toată coaja e coaptă, pune-l într-un bol și presară pe el sare cât cuprinzi între 3 degete.

  • 2)

    Ia un tocător și:

    • Taie vinetele cubulețe de cam 2 cm, pune-le într-o sită și presară pe ele 1 linguriță de sare. Amestecă și lasă-le deoparte să se scurgă amăreala din ele. Dacă nu ai sită, taie-le prima dată felii, presară sare față/versă și când termini cu tăiatul legumelor, șterge-le cu un șervet și taie-le cuburi. 
    • Taie morcovul tot cuburi, destul de micuțe (cam 0.5 – 0.7cm) – pune-l într-un bol.
    • Taie ceapa cubulețe mici, de 0.3 cm. Pune-o într-un bol.
    • Cățeii de usturoi zdrobește-i cu lama cuțitului și apoi toacă-i mărunt.
    • Dacă ardeiul s-a răcit cât de cât decojește-l și taie-l cuburi mai groase. 
  • 3)

    Pune pe foc mediu spre mare o tigaie încăpătoare/wok/cratiță și varsă în ea 2 linguri de ulei. Când uleiul este foarte încins, pune vinetele și amestecă în ele din când în când timp de vreo 5-6 minute, până se înmoaie și devin aurii. Scoate-le într-un vas.

  • 4)

    Adaugă în tigaie lingura de ulei rămasă și pune ceapa. Amestecă până devine translucidă (cam 2 minute), adaugă morcovul, presară sare cât cuprinzi între 3 degete și mai amestecă până și morcovul se înmoaie cât de cât (4-6 minute), după care dă focul la mediu și pune usturoiul, condimentele, vinetele și amestecă până simți mirosul minunat al mirodeniilor. Adaugă ardeiul copt cu tot cu sucul lăsat, roșiile cuburi în sos (cu tot cu sos), mierea de albine/zahărul și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă, dă focul doar o idee mai mic și din când în când mai vezi ce face mâncarea și mai învârte lingura în tigaie.

  • 5)

    Între timp, toacă mărunt frunzele de pătrunjel.

  • 6)

    Când sosul a scăzut, gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi ceva. Dacă totul e ok, stinge focul și presară deasupra pătrunjelul tocat. Se mănâncă caldă sau rece. Poftă bună! 

Notă

Dacă ai posibilitatea, folosește vinete mici pentru că sunt mai puțin amare decât cele mari.

Partener:

Rețeta am conceput-o pentru campania Fii fresh! Fii local!, organizată de For Fresh pentru a susține producătorii locali, și tare mă bucur că mi-au dat ocazia să particip și eu. Din pachetul cu bunătăți pe care mi l-au trimis, mi-au ieșit trei rețete minunate (Ai Stir Fry, Friganele cu bacon și brânză și aceasta), pentru că da, am zis-o și o s-o mai spun, mâncarea este mai bună și mai sănătoasă când produsele sunt proaspete și de calitate. Dacă vreți și voi produse loco, să știți că fac livrări atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei din domeniul HoReCa (Timișoara și Arad), sunt prompți și pachetele sunt diversificate (de la legume și fructe proaspete, la ulei, ouă, lactate și alte produse de băcănie). Comenzile se pot face direct pe site: https://forfresh.ro/

Valori nutriționale/porție

Calorii422
Grăsimi32g
Saturate3.9g
Monosaturate10.9g
Polisaturate12.6g
Carbohidrați37g
Zahăr15g
Fiber9.7g
Proteine6g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare