Tocăniță de fasole cu mangold

Mangoldul sau sfecla elvețiană (swiss chard) are virtuți culinare și medicinale, fiind folosită preponderent în bucătăria mediteraneană. Și deși îi zice elvețiană, planta își are originile în Sicilia. Teoria zice ca ar fi primit acest nume, ori de la botanistul elvețian Gaspard Bauhin, în sec. XVI, ori de la botanistul neamț Karl Koch, în sec XIX. 

De ce e mangoldul atât de sănătos? Pentru că are de peste 700 de ori valoarea recomandată de vitamina K și de 200 de ori cea de vitamina A. Frunzele tinere se pot mânca crude în salată sau sandwich, dar cele mari și mature e bine să fie gătite. Așa cum le gătim noi, azi. 😉

Printează rețeta

Tocăniță de fasole cu mangold

  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 257

Ingrediente

  • 1 conservă fasole albă boabe, (240g net)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1/2 legătură mare mangold, (150g)
  • 1 tijă apio, (50-60g)
  • 1 buc medie roșie, (170g)
  • 1 buc medie cartof alb, (120g)
  • 1 buc mică-medie morcov, (80g)
  • 1 buc mică-medie ceapă, (80g)
  • 2 căței usturoi
  • 3-4 fire pătrunjel verde
  • 1 1/2 linguriță boia dulce, (3,4g)
  • 1/2 linguriță chimion măcinat, (1g)
  • 1/2-1 linguriță cimbru măcinat, (0,9-1,8g)
  • 1 linguriță coriandru boabe, (1,7g, opțional)
  • 1-2 linguri fulgi de drojdie uscată inactivă, (5-10g, opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, ia o oală mai mică, varsă în ea apă și pune-o pe foc mare. Curăță de coajă cățeii de usturoi, ceapa, cartoful și morcovul. Spală-le bine împreună cu roșia, apio, frunzele de mangold și pătrunjelul verde.

  • 2)

    Ia un tocător și 3 boluri mai mari:

    • Ceapa tai-o cubulețe mici (de vreo 0.3-0.5cm) – pune-o într-un bol..
    • Morcovul taie-l în sferturi pe lungime, apoi felii cam la fel de groase ca ceapa – pune-l peste ceapă.
    • Cartoful taie-l tot în sferturi pe lungime, apoi felii nici prea groase, nici prea subțiri (0.5-0.7cm) – pune-l peste morcov.
    • Ia într-o mână o bucată de apio – partea cu striații în jos – și cu cealaltă mână, prinde baza albicioasă și apasă în jos până se rupe puțin (nu de tot), după care trage-o de-a lungul tijei ca să-i scoți ațele, după care tai-o în felii pe lățime de cam 0-5-0.7 cm. – pune-o în alt bol.
    • Îndepărtează tija frunzelor de mangold până sus, unde e deja subțire. Taie apoi tijele în felii subțiri (0.3-0.7 cm) – partea mai lată mai subțire decât cea îngustă, astfel încât să se gătească la fel toate. Pune-le peste apio.
    • Frunzele de mangold rupe-le cu mâna/taie-le fâșii nici prea mici, nici foarte mari – ele se micesc oricum în tigaie. Pune-le în alt bol.
    • Usturoiul zdrobește-l cu lama de la cuțit și apoi toacă-l mărunt.
    • Roșia cresteaz-o la fund în formă de cruce.
  • 3)

    Când apa din oală fierbe, pune roșia înăuntru și las-o acolo până vezi că pielița începe să se desprindă ușor de pulpă. Atunci scoate-o din oală și las-o la răcit, iar apa în care s-a scăldat, să nu o arunci, că o folosim la tocăniță, ba chiar să o lași pe foc, dar dat la minim.

  • 4)

    Între timp, ia o cratiță sau tigaie mai mare și așaz-o pe foc mediu. Varsă în ea uleiul și când s-a încins bine de tot, pune boabele de coriandru și după vreo 2 minute, când simți că emană miros, scoate-le afară cu o paletă cu găuri/lingură. Pune ceapa, morcovul și cartoful. Amestecă timp vreo 2-3 minute, după care pune apio și tijele de mangold. Mai amestecă vreo 2-3 minute, după care presară sare cât cuprinzi între 3 degete.

  • 5)

    Între timp, dacă roșia s-a răcit cât de cât, despielițeaz-o și tai-o cuburi mici.

  • 6)

    Pune în tigaie usturoiul și condimentele, amestecă pentru câteva secunde, după care pune roșia cu tot cu sucul lăsat. Amestecă iar maxim 1 minut și pune 300 ml de apă fierbinte, sfințită de roșie (20 de linguri, dacă nu ai cu ce măsura). Mai pune niște sare (tot cât cuprinzi între 3 degete) și acoperă tigaia cu un capac pentru 10 minute, numai nu uita să mai amesteci din când în când. 

  • 7)

    Între timp, toacă frunzele de pătrunjel și clătește boabele de fasole, apoi scurge-le de apă.

  • 8)

    După cele 10 minute, ridică capacul, pune fasolea și frunzele de mangold și mai lasă pe foc fără capac, 5-10 minute sau doar cât e nevoie să fie cartoful fiert și să mai scadă lichidul. La final, gustă să vezi dacă mai cere sare și/sau mirodenii și adaugă de e cazul. Sfărâmă cu furculița câțiva cartofi, morcovi și câteva boabe de fasole, ca să-i dai cremozitate mâncării. Presară fulgii de drojdie inactivă, pătunjelul tocat și amestecă pentru ultima dată. Poftă bună! 🙂

Notă

Mangoldul se păstrează la frigider în pungă de plastic semideschisă și se consumă repede, pentru că rezistă numai vreo 3-4 zile.

Valori nutriționale/porție

Calorii257
Grăsimi18g
Saturate2.4g
Monosaturate7.5g
Plosaturate6.9g
Carbohidrați22.3g
Zahăr4.8g
Fibre5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare