Friganele cu bacon și brânză

Întotdeauna friganelele o să-mi amintească de copilărie și de mama. Adoram să le simt mirosul dimineața și să le mănânc cu poftă, cu zahăr sau dulceață, lângă o cană de lapte cu cacao. Acum, mi le gătesc singură și uneori îmi place să le fac sărate. Cum este această rețetă, absolut delicioasă, cu bacon și cașcaval. Sper să îți placă la fel de mult și cine știe, poate chiar să creeze niște amintiri frumoase, ție și celor dragi. 

Printează rețeta

Friganele cu bacon și brânză

  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 750

Ingrediente

  • 4 felii pâine*
  • 2 buc ouă mari , (sau 3 mai mici)
  • 6-8 felii bacon, (50g)
  • 8-12 felii cașcaval, (100g)
  • 1 cană lapte 3.5% grăsime, (250ml)
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui, (45ml)
  • 1 lingură unt 82% grăsime, (opțional)
  • 1-2 buc roșii, (150-180g, opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată ia o tigaie, pune în ea feliile de bacon (așa fără ulei și nimic) și așaz-o pe plită la foc mediu.

  • 2)

    Cât se rumenește baconul, taie pâinea în felii 1.5-2cm (adică mai grosuțe, nu subțiri ca cele de toast).

  • 3)

    Bate ouăle într-un castron destul de lat cât să-ți încapă o felie de pâine, dar nu foarte lat, că vrem să avem un nivel ridicat de lichid.

  • 4)

    Varsă și laptele într-un castron ales pe același principiu ca mai sus.

  • 5)

    Mai vezi ce face baconul și dacă a început să se rumenească ușor, întoarce-l și mai lasă-l până grăsimea e transparentă bine și partea cu carne pare a fi crocantă. Scoate-l pe o farfurie.

  • 6)

    Spală roșia, tai-o cubulețe și pune-o într-un bol. Varsă peste ea ½ lingură de ulei și sare cât cuprinzi între 3 degete. Dacă vrei, pune și puțină miere de albine (¼ de linguriță), că deși pare ciudat, merge tare bine cu roșiile și cu începutul de zi. Amestecă și lasă deoparte.

  • 7)

    Pe două felii de pâine pune câte 2 felii de cașcaval (sau 3 dacă sunt înguste), 3-4 de bacon, iar 2-3 felii de cașcaval, cele 2 felii de pâine rămase.

  • 8)

    Pune o tigaie mare pe foc mediu și varsă în ea uleiul și untul

  • 9)

    Până se topește și încinge untul, ia cu mâna un sandwich și pune-l în lapte. Lasă-l cam ½ – 1 minut să se îmbibe bine pâinea cu lăptic, apoi întoarce-l cu grijă pe verso și lasă-l tot atât. Scoate-l din lapte și pune-l în ouăle bătute. Lasă-l și acolo ½ -1 minut, apăsând ușor pe el și cu o linguriță ia din ou și varsă pe margini. Întoarce-l, apasă-l ușor, pune cu lingurița ou pe margini și când tigaia e încinsă, ia-l cu grijă (te sfătuiesc să folosești o paletă/spatulă), pune-l în tigaie. Repetă aceeași operațiune cu al doilea; pune-l și pe el în tigaie. 

  • 10)

    Apasă cu spatula vreo 10 secunde pe fiecare și după vreo 2-3 minute, când vezi că s-au rumenit pe fund, întoarce-le și lasă-le să se rumenească bine și pe verso. Între timp, poți să iei cu o lingură ulei fierbinte din tigaie și să torni pe margini. Când friganelele sunt gata, scoate-le pe o farfurie cu șervet să mai absoarbă din grăsime. Se mănâncă calde cu salată de roșii sau ce-ți pică ție bine. 

Note

*Pâinea e bine să fie de calitate și mai veche, nu prea proaspătă, să nu o pierzi prin lapte. Îți recomand să folosești pâine albă, cea neagră sau graham nu se prea potrivește aici. 

Partener:

La invitația celor de la For Fresh, contribui și eu la susținerea producătorilor locali. 🙂 Această rețetă conține ingrediente livrate de ei. Culoarea faină, galbenă a friganelelor e de la ouăle ce le-am primit, care chiar arată și au gust ca cele de casă. Bine de știut că fac livrări atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei din domeniul HoReCa (Timișoara și Arad), sunt prompți și pachetele sunt diversificate (de la legume și fructe proaspete, la ulei, ouă, lactate și alte produse de băcănie).

Comenzile le poți face direct pe site: https://forfresh.ro/

Îi mai găsești pe Instagram și Facebook. Fii fresh! Fii local!

 

Valori nutriționale/porție

Calorii750
Grăsimi42g
Saturate18.2g
Monosaturate15.8g
Polisaturate5.8g
Carbohidrați53.6g
Zahăr9.2g
Proteine36.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare