Ai Stir Fry

Pentru că am primit de la For Fresh o grămadă de produse locale, m-am gândit să fac cu ele ceva deosebit, care să le pună în valoare și care să meargă și pe căldură și pe frig, cum nu mai știm ce-i cu vremea asta. 😀 Așa am ajuns la un stir fry. Și pentru că am gătit o cină pentru prieteni, la aceeași mâncare, am făcut două variante: una cu carne și una vegană. I-am dat numele de “Ai Stir Fry”, pentru că “ai” înseamnă “dragoste” în mandarină. Și da, iubesc stir fry-ul! Că e rapid, versatil și delicios. 🙂

Printează rețeta

Ai Stir Fry

  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 401

Ingrediente

  • 1 buc medie ardei gras roșu, (200g)
  • 1 buc mică dovlecel, (180g)
  • 1 buc medie morcov, (100g)
  • 1/2 buc mică conopidă, (300-350g)*
  • 1 buc medie ceapă galbenă, (100g)
  • 2 căței usturoi
  • 10-15 g ghimbir rădăcină, (1 linguriță ras)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri arahide prăjite/caju, (opțional)
  • 300 g piept de pui dezosat, (opțional)

Sos:

  • 3 1/2 linguri sos de soia cu adaos mic de sare**, (53ml)
  • 1-2 lingurițe ulei de susan prăjit***, (5-10ml)
  • 2 linguri oțet de orez, (30ml)
  • 1/2 lingură zahăr brun, (6g)
  • 200 ml supă/apă
  • 1 1/2 lingură amidon de porumb, (11g)
  • 1/4 linguriță fulgi chili, (opțional)

Metodă

Pentru varianta cu carne:

  • 1)

    Pe lângă pașii de mai jos, înainte de toate:

    Scoate puiul de la frigider să se acomodeze cu temperaturi mai ridicate și taie-l cuburi de vreo 2 – 2.5 cm. Presară pe el sare și piper negru măcinat

  • 2)

    Urmează toți pașii de mai jos până la partea cu tigaia (rețeta principală: 1-4) pe care tu o să o începi așa:

    Ia o tigaie mai mare/wok în care urmează să gătești și legumele și așaz-o pe foc mediu. Când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul și când și uleiul s-a încins, pune pieptul de pui și nu amesteca în el, decât după 2-3 minute, când vezi că a prins puțină rumeneală. Mai lasă-l vreo 2-3 minute să se aurească pe toate părțile, apoi scoate-l pe o farfurie.

  • 3)

    Continui cu legumele și abia înainte să verși sosul în tigaie, pui puiul rumen peste legume, cu tot cu sucul bun lăsat.

Rețeta principală:

  • 1)

    Curăță de coajă ghimbirul, usturoiul, ceapa și morcovul. La dovlecel taie doar puțin din capete, iar ardeiul gras taie-l în ½ pe lung ca să-i scoți cotorul și nervurile cu semințele. Taie/rupe și conopida în buchete mici, cam cât o nucă. Spală-le bine pe toate, apoi șterge-le cât de cât cu un șervet, că nu vrem apă în tigaie. 😀

  • 2)

    Ia un tocător și:

    • Îndepărtează capetele de la ceapă, apoi tai-o în sferturi și desfă-i foițele – pune-le într-un bol.
    • Dovlecelul taie-l în jumătate pe lung și apoi felii nici prea subțiri, nici prea groase (cam de -0.5-0.6 cm) – pune-l în alt bol.
    • Ardeiul cel gras, taie-l cuburi 1.5-2 cm și pune-l în alt bol.
    • Morcovul taie-l în jumătate pe grosime, apoi fă-l bețișoare de cam 0.3-0.4cm – pune-l în alt bol.

    Dă pe răzătoarea cu lacrimi mici ghimbirul și usturoiul (cojile ce-ți rămân în mână să le arunci) și pune-le într-o crăticioară sau ibric mai măricel.

  • 3)

    În vasul cu ghimbirul și usturoiul pune toate ingredientele de la sos (dar să citești notițele de mai jos, înainte). Amestecă-le bine-bine cu un tel sau o lingură și pune vasul pe foc mediu. Continuă să amesteci până când sosul mai scade și începe să se îngroașe (nu foarte tare, că la rețeta asta îl vrem mai lichid ca să stropim și orezul cu el ;). Când e gata, stinge focul ăsta, că aprindem altul.

  • 4)

    Ia o tigaie mare/wok și așaz-o pe foc mediu spre mare. Când s-a încins, varsă uleiul (sau nu, dacă ai prăjit carnea în el), iar când și uleiul s-a încins, pune conopida și amestecă vreo 3 minute. Adaugă apoi ardeiul și mai amestecă vreo 2 minute, până începe să capete pete maronii ici-colo, după care pune morcovul și ceapa. Mai amestecă 1-2 minute până ceapa începe să se înmoaie cât de cât, și pune dovlecelul. Amestecă încă 1-2 minute, după care pune sosul în tigaie, pune și arahidele/nucile caju și amestecă încă 1 minut. Acum stinge focul și gata. Se mănâncă fierbinte și merge bine cu orez.

Note

*Dacă alegi varianta cu carne, poți pune mai puțină conopidă/sau deloc. 

**Dacă ai sos de soia foarte sărat, îți recomand să pui inițial doar 1 ½ lingură și eventual să guști sosul la final să vezi dacă îți permiți să mai adaugi. Ah, și ține cont că în mâncare nu vom pune sare. 

***Uleiul de susan prăjit de calitate (adică foarte aromat) are o culoare închisă. Mai există pe piață și ulei mai puțin aromat, care are o culoare gălbuie. Dacă ai din primul, pune 1 linguriță, dacă din al doilea, pune 1 ½ – 2 lingurițe.

……………..

Partener:

Cum spuneam și la începutul rețetei, am gătit cu ingrediente de la For Fresh, pe care mi le-au livrat acasă, în pungi de hârtie și, ceea ce iubesc, cu minim risipă de ambalaje.

Așa că, m-am pus pe gătit și tare m-am bucurat să pot contribui și eu la susținerea producătorilor locali, alături de For Fresh. Mai ales că la Homefresh ne-a lipsit un furnizor care să facă exact ce fac ei: să adune produse naturale, de sezon, de la mai mulți producători locali. Iar ce e super util, este că fac livrări atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei din domeniul HoReCa (Timișoara și Arad), sunt prompți și pachetele sunt diversificate. La ei găsești de la legume și fructe proaspete, la ulei, ouă, lactate și alte produse de băcănie.

Comenzile le poți face direct pe site: https://forfresh.ro/

Dar îi găsești și pe Instagram și Facebook. Fii fresh! Fii local! 

Valori nutriționale/porție (vegan)

Calorii401
Grăsimi28g
Saturate3.7g
Monosaturate9.1g
Polisaturate11g
Carbohidrați35.4g
Zahăr16.6g
Fibre8g
Proteine9.1g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare