Porc cu ardei stir fry

Porc cu ardei stir fry

Dacă ai ardei prin casă și puțin porc… Dacă ți-e dor de o mâncare chinezească dulce-acrișoară… Pune-ți șorțul și hai să gătim că e simplu! 😉

Porc cu ardei stir fry_ingrediente
Porc cu ardei stir fry
Porc cu ardei stir fry
Porc cu ardei stir fry
Printează rețeta

Porc cu ardei stir fry

  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 546

Ingrediente

Carne și marinadă:

  • 300 g pulpă de porc
  • 1 lingură sos de soia light
  • 1/2 lingură vin de orez , (Shaoxing)
  • 3 lingurițe amidon de porumb
  • 1/2 linguriță zahăr , (alb sau brun)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 4 linguri apă

Restul de ingrediente:

  • 2 buc ardei gras, (350-400g)
  • 1-2 buc ardei iute
  • 3 căței medii usturoi
  • 10 g ghimbir, (opțional)
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 1 1/2 lingură sos de soia light

Metodă

  • 1)

    Taie pulpa de porc în fâșii subțiri (de aproximativ 1 cm).

  • 2)

    Într-un bol mai mare, amestecă sosul de soia, vinul de orez, sarea, piperul, zahărul, amidonul. Amestecă, adăugând treptat apa. Când compoziția e omogenă, îneacă în ea fâșiile de porc. Amestecă bine, acoperă și lasă deoparte. Ar fi bine dacă ar apuca să stea măcar 10 minute la marinat.

  • 3)

    Curăță cățeii de usturoi de coajă, curăță și bucățica de ghimbir, spală bine ardeii, șerge-i de apă și apoi taie-i în jumătate să scoți cotorul și nervurile cu semințele. Mai puțin la ardeiul iute, dacă îți place mâncarea picantă, elimină doar cotorul și lasă nervurile și semințele, că în ele șade focul. Taie ardeiul iute în felii/rondele nu prea subțiri (cam de 0.5-1 cm grosime), iar pe ceilalți ardei taie-i cuburi cam de 2-3 cm. Taie și usturoiul și ghimbirul cubulețe mici-mici. 

  • 4)

    Ia un wok sau o tigaie și pune-o pe foc mediu spre mare. Când s-a încins bine, pune uleiul, mai lasă jumătate de minut să se încingă și uleiul cât de cât, dar nu prea tare, apoi ia din bol fâșiile de porc (de preferat cu un clește ca să nu le înțepi) și zvârlă-le în tigaie. Atenție numai, să nu stea înghesuite. Dacă ai tigaia mică, gătește carnea în 2 tranșe. După maxim 1 minut, când vezi că începe să se albească pe fund, amestecă și mai lasă 1 minut maxim. Și iar atenție, să nu o ții prea mult, că ea continuă să se gătească și în repaus. Așa că fii pe fază și scoate-o din tigaie la timp.

  • 5)

    Acum că ai scos carnea într-un bol să stea la odihnă, vezi cât ulei mai ai în tigaie. Dacă ai mai mult de 2 linguri, scoate afară surplusul, după care pune ardeii (pe cei care sunt mai grași primii, apoi pe cei mai subțirei (gen ardeiul iute sau Doina, dacă folosești). Amestecă din când în când cam 1 minut sau până se rumenesc cât de cât, dar sunt încă crocanți. Adaugă usturoiul și ghimbirul, amestecă de câteva ori, pune 1 lingură de sos de soia și pulpa de porc cu tot cu sucul lăsat, amestecă bine și stinge focul. Gustă vă vezi dacă mai e nevoie de sos de soia și/sau sare.

    Se mănâncă fierbinte cu orez fiert.

Valori nutriționale/porție

Calorii546
Grăsimi38g
Saturate4.9g
Monosaturate14.5g
Polisaturate13g
Carbohidrați16.9g
Zahăr7.2g
Fibre7.5g
Proteine37.9g

2 Comments

  • Eric

    October 7, 2020 at 9:12 am

    Foarte usor de preparat, aceasta reteta ofera o alternativa cu iz asiatic pentru variantele clasic romanesti de a pregati carnea de porc. Din punctul meu de vedere, ghimbirul este obligatoriu pentru a te transporta de urgenta in bucatariile chinezesti si pentru o aroma cat mai fresh.

    1. Oana

      October 7, 2020 at 9:46 am

      Mă bucur că ți-a plăcut! Cum zici, pentru un gust autentic, ghimbirul e musai. Iar la rețeta asta cu carne de porcus, echilibrează tare bine aromele.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare