Dacă ai ardei prin casă și puțin porc… Dacă ți-e dor de o mâncare chinezească dulce-acrișoară… Pune-ți șorțul și hai să gătim că e simplu! 😉
Eu am folosit pulpă de porc, pe care am tăiat-o fâșii subțirele. În acest fel se gătește foarte repede, e mai savuroasă și nici nu vei avea nevoie de cuțit. Două bețe sunt de ajuns. 🙂
Carnea e bine să stea la marinat măcar 30 de minute ca să-și tragă aromele și să se fragezească. În tigaie nu se punem rece, ci la temperatura camerei pentru a nu rata reacția Maillard care îi dă gustul bun, ușor caramelizat.
Ardei am pus din care am avut: gras și roșu, Bianca și un ardei iute verde. Dar poți folosi și doar ardei gras, de preferat minim două culori.
Ca orice stir fry, mâncarea asta se gătește pe foc iute și cu viteză. De aceea, să îți pregătești frumos toate ingredientele dinainte.
Și tot ca orice stir fry, se servește fierbinte, în boluri, alături de un orez simplu.
Taie pulpa de porc în fâșii subțiri (de aproximativ 1 cm).
2)
Într-un bol mai mare, amestecă sosul de soia, vinul de orez, sarea, piperul, zahărul, amidonul. Amestecă, adăugând treptat apa. Când compoziția e omogenă, îneacă în ea fâșiile de porc. Amestecă bine, acoperă și lasă deoparte. Ar fi bine dacă ar apuca să stea măcar 10 minute la marinat.
3)
Curăță cățeii de usturoi de coajă, curăță și bucățica de ghimbir, spală bine ardeii, șerge-i de apă și apoi taie-i în jumătate să scoți cotorul și nervurile cu semințele. Mai puțin la ardeiul iute, dacă îți place mâncarea picantă, elimină doar cotorul și lasă nervurile și semințele, că în ele șade focul. Taie ardeiul iute în felii/rondele nu prea subțiri (cam de 0.5-1 cm grosime), iar pe ceilalți ardei taie-i cuburi cam de 2-3 cm. Taie și usturoiul și ghimbirul cubulețe mici-mici.
4)
Ia un wok sau o tigaie și pune-o pe foc mediu spre mare. Când s-a încins bine, pune uleiul, mai lasă jumătate de minut să se încingă și uleiul cât de cât, dar nu prea tare, apoi ia din bol fâșiile de porc (de preferat cu un clește ca să nu le înțepi) și zvârlă-le în tigaie. Atenție numai, să nu stea înghesuite. Dacă ai tigaia mică, gătește carnea în 2 tranșe. După maxim 1 minut, când vezi că începe să se albească pe fund, amestecă și mai lasă 1 minut maxim. Și iar atenție, să nu o ții prea mult, că ea continuă să se gătească și în repaus. Așa că fii pe fază și scoate-o din tigaie la timp.
5)
Acum că ai scos carnea într-un bol să stea la odihnă, vezi cât ulei mai ai în tigaie. Dacă ai mai mult de 2 linguri, scoate afară surplusul, după care pune ardeii (pe cei care sunt mai grași primii, apoi pe cei mai subțirei (gen ardeiul iute sau Doina, dacă folosești). Amestecă din când în când cam 1 minut sau până se rumenesc cât de cât, dar sunt încă crocanți. Adaugă usturoiul și ghimbirul, amestecă de câteva ori, pune 1 lingură de sos de soia și pulpa de porc cu tot cu sucul lăsat, amestecă bine și stinge focul. Gustă vă vezi dacă mai e nevoie de sos de soia și/sau sare.
Foarte usor de preparat, aceasta reteta ofera o alternativa cu iz asiatic pentru variantele clasic romanesti de a pregati carnea de porc. Din punctul meu de vedere, ghimbirul este obligatoriu pentru a te transporta de urgenta in bucatariile chinezesti si pentru o aroma cat mai fresh.
2 Comments
Eric
octombrie 7, 2020 at 9:12 am
Foarte usor de preparat, aceasta reteta ofera o alternativa cu iz asiatic pentru variantele clasic romanesti de a pregati carnea de porc. Din punctul meu de vedere, ghimbirul este obligatoriu pentru a te transporta de urgenta in bucatariile chinezesti si pentru o aroma cat mai fresh.
Oana
octombrie 7, 2020 at 9:46 am
Mă bucur că ți-a plăcut! Cum zici, pentru un gust autentic, ghimbirul e musai. Iar la rețeta asta cu carne de porcus, echilibrează tare bine aromele.