Tăiței cu legume în stil Teriyaki

Bol gri plin cu Tăiței și legume în stil Teriyaki

Rețeta asta am făcut-o acum mulți ani și de atunci a fost gătită și regătită de sute de persoane. Pot să zic că e una din topul rețetelor vegane de la Homefresh.

Aș vrea să menționez că la prima facere a rețetei, sosul Teriyaki nu se găsea în comerț ca să iau să pun cu sticla. Așa că, l-am făcut din amintirile gustative. Cu același sos fac și acum rețeta, deși sticla de Teriyaki stă în dulap.

Ingrediente pe masă pentru rețeta Tăiței cu legume în stil Teriyaki

Recomandări:

  • Tăițeii chow mein îi găsiți în cam toate supermarketurile, la raionul Internaționale. Dar eu, când prind săptămâna asiatică la Lidl, îmi fac stocul cu cei de la VitAsia. Sunt la jumătate de preț față de restul. 5 lei o pungă de 250 g. Luați și voi, că merită!
  • Tot la raionul Internaționale găsiți și urechile de lemn. Dacă nu vă plac, nu puneți în rețetă.
  • Sosul de soia este important să fie cu adaos mic de sare (less salt). Cel de la Kikkoman e scumpuț, dar bun. Mai este și Soy Sauce Knorr pentru restaurante care e brici la stir fries, dar îl găsiți doar la Metro și distribuitori și se vinde la 1.2 litri. E vâscos și aproape negru.
  • Sosul hoisin îl puteți înlocui cu sosul de stridii. Asta dacă nu țineți o dietă vegană. În loc de 1 1/2 linguriță hoisin, puneți 2 1/2 lingurițe sos de stridii.
  • Uleiul de susan e musai să fie din susan rumenit. O să știți asta după culoarea maronie, versus incoloră/gălbuie a celui fără gust și aromă. Mai greu de găsit și mai scump, ce-i drept, dar merită. Dacă nu e la supermarket, încercați la Taste of Asia. Eu de la ei îmi iau cam toate ingredientele asiatice.
  • Pe gustul meu, rețeta are suficient sos. Dar dacă vouă vă plac mâncărurile asiatice cu muuult sos, vă propun să dublați cantitățile la lichide.
  • Dacă vreți să aprofundați tehnica stir fry, citiți articolul Cum să faci un stir fry?, unde am explicat exact ce, cum și de ce.
Wok cu tăiței cu legume în stil Teriyaki
poza de detaliu Tăiței cu legume în stil Teriyaki

Această rețetă a fost publicată și în cartea Cele mai bune rețete Homefresh, vol. 1, iar pozele sunt realizate de colegul meu, Ovidiu Bejan.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 535

Ingrediente

  • 125 g tăiței chow mein
  • 10 g ciuperci urechi de lemn uscate
  • 2 căței usturoi
  • 85 g ciuperci brune
  • 1 buc mică ardei gras galben, (cam 100g)
  • 1 buc mică ardei gras roșu, (cam 100g)
  • 1 buc medie castravete cornichon, (cam 100g)
  • 1 frunză mare varză chinezească , (cam 70g)
  • 1-2 buc morcovi, (150g)
  • 5-7 frunze ceapă verde
  • 1 lingură ulei de măsline

Sos

  • 7 1/2 linguri sos de soia cu adaos mic de sare
  • 1 1/2 lingură oțet de orez
  • 1 1/2 linguriță sos hoisin
  • 1 1/2 linguriță ulei de susan

Metodă

  • 1)

    Prima dată ne ocupăm de urechile de lemn, ca să le dăm timp să se hidrateze. Așa că, fierbe înainte vreo 500 ml de apă, apoi ia un vas de minim 350 ml, pune în el urechile și peste pune apă fierbinte, cât intră în vas. Acoperă-le și lasă-le deoparte.

  • 2)

    Acum, hai să facem sosul să ne luăm de-o grijă. Amestecă bine într-un bol 7 1/2 linguri sos de soia (dar cu adaos mic de sare, da!?), 1 1/2 lingură oțet de orez, 1 1/2 linguriță sos hoisin și 1 1/2 linguriță ulei de susan. Poți pune și 1 vârf de linguriță de piper negru, dacă nu ești anti. Lasă sosul deoparte.

  • 3)

    Du ciupercile brune la chiuvetă și spală-le bine-bine, să nu rămână pământ pe ele. Nu le da jos pielița de deasupra și nici codițele (taie doar ce este uscat sau oxidat). Pune-le într-un ciur sau pe un șervet să se scurgă toată apa. Apoi curăță usturoiul, morcovii și spală-i împreună cu varza chinezească, castravetele, ardeii și frunzele de ceapă verde. Șterge-le pe toate cu un șervețel sau prosop de bucătărie, pentru că nu vrem să avem apă în tigaie, când gătim legumele. Altfel, nimic nu o să iasă crocant.

  • 4)

    Într-o oală, pune 1 litru de apă la fiert. Când apa este fierbinte/dă semne că vrea să fiarbă, oprește focul, dă oala deoparte și pune tăițeii înăuntru. Acoperă cu un capac sau o farfurie și lasă-i 5 minute, dar nu mai mult, căci nu-i vrem prea moi. Cel mai sigur, activează-ți timer-ul și gustă un firicel când primești semnalul. Când tăițeii sunt gata, clătește-i cu apă rece ca să oprim timpul de gătire. Scurge-i bine de apă și lasă-i deoparte, acoperiți.

  • 5)

    Cu un cuțit bun, taie legumele spălate:

    • varza – fâșii drepte, lungi, inclusiv partea albă – aprox 1 cm. Pune-o într-un bol mai mare
    • castravetele – bețișoare lungi (dacă mijlocul este prea moale, înlătură-l) – aprox 0.5 cm. Pune-l peste varză
    • frunzele verzi de ceapă – bețișoare lungi, tăind pe lat, nu pe lung – aprox 5 cm. Pune-le peste varză și castravete
    • ciupercile brune – felii subțiri, cu tot cu codiță – aprox 0.5 cm. Pune-le într-un bol separat
    • ardeiul – bețișoare lungi – aprox 0.5 cm
    • morcovul – bețișoare lungi cât 1/2 de morcov – aprox 0.5 cm. Pune-l într-un bol împreună cu ardeiul
    • usturoiul – pisează-l sau dă-l pe răzătoare
.
  • 6)

    Ia urechile de lemn din apă, scutură-le puțin (sigur le-a rămas apă în urechi :P) și taie-le în fâșii de 1-2 cm.

  • 7)

    Într-un wok sau într-o tigaie mai largă, pune 1 lingură de ulei de măsline și dă pe foc mediu spre mare. Prima dată pune ciupercile brune, amestecă din când în când și lasă până se evaporă zeama pe care au lăsat-o în tigaie (aprox. 1-2 minute). 

  • 8)

    Adaugă morcovul și ardeiul. Amestecă continuu (aprox 2-3 minte). Pune usturoiul pisat, urechile de lemn, tot așa, amestecând continuu.

  • 9)

    Apoi pune în tigaie verdețurile: castravetele, ceapa verde, varza. Lasă aprox. 1 minut, amestecând. 

  • 10)

    Apoi pune în tigaie tăițeii răsfirați (altfel, rămân într-un loc și e mai greu să se desprindă unii de alții) și ½ din sosul teriyaki. Dă focul puțin mai tare și amestecă câteva secunde, apoi adaugă restul de sos. Amestecă doar până se încorporează tot sosul, ia de pe foc și mănâncă neapărat fierbinte.

    Hǎo wèikǒu!

Valori nutriționale/porție

Calorii535
Grăsimi28g
Saturate3.4g
Monosaturate10.7g
Polisaturate5.3g
Carbohidrați62.7g
Zaharuri7.5g
Fibre10.2g
Proteine13.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare