Salată de cartofi cu ton (fără maioneză)

Când e sezonul estival, îmi place să-mi gătesc ceva simplu, rapid și rece. Cum e salata asta de cartofi cu ton la conservă, roșii uscate în ulei din borcan și niște verdeață. Cu o vinegretă răcoritoare făcută din suc de lămâie, ulei de măsline și muștar.

Salata de cartofi cu ton o fac, de regulă, cu o zi sau jumate de zi înainte de a o mânca. Asta pentru că toată aroma din vinegretă și restul ingredientelor, pătrunde și în cartofi. 😋

Recomandări:

  • Pentru salatele de cartofi, folosiți întotdeauna cartofi roz. Au o consistență mai densă și își păstrează forma. Cei albi, la amestecare s-ar putea să se facă piure. De data asta, eu am pus cartofi noi, mici, întregi, pentru că am avut, nu că ar fi musai.
  • Roșii uscate pun mereu dintr-acelea conservate în ulei. Au o aromă mult mai intensă decât cele uscate care necesită hidratare. Efectiv, nu se compară! Dacă nu aveți roșii uscate, le puteți înlocui cu 1 lingură plină de capere în oțet. Sau/și 100 g de măsline verzi fără sâmburi. Dacă mergeți pe ultima variantă, micșorați cantitea de sare pe care o puneți în vinegretă.
  • Tonul în conservă, de preferat să fie bucăți. Iar dacă alegeți unul în ulei de măsline, numai bine folosiți acest ulei la vinegretă.😉
  • Ceapă puteți pune: roșie, galbenă sau verde. Am pus verde, că aveam prea multă și nu am vrut să o las de izbeliște, să moară.
  • Verdeață puteți pune: mărar, pătrunjel, busuioc. Care vă place sau chiar un mix de mărar cu pătrunjel.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 632

Ingrediente

  • 500-600 g cartofi roz
  • 1 conservă ton bucăți , (160 g net)
  • 3-4 fire subțirele ceapă verde, (sau 1 ceapă mică de 50 g)
  • 10 fire mărar/pătrunjel verde, (sau 10-12 frunze busuioc verde)
  • 5 buc mari roșii uscate , (în ulei)

Vinegretă

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță muștar Dijon, (sau 1 1/2 linguriță muștar clasic)
  • 1 buc lămâie, (sucul)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper alb/negru măcinat

Metodă

  • 1)

    Prima dată, vom pune cartofii la fiert. Așa că, spală-i bine, pune-i într-o oală cu apă și 1 lingură rasă de sare. Dă oala pe foc mare la început și după ce începe fierberea, dă focul nițel mai mic, să nu dea apa pe afară.😁

  • 2)

    Cât stau cartofii la fiert, curăță ceapa și spal-o împreună cu verdeața și lămâia.

  • 3)

    Ia o pauză de vreo 20 de minute, până fierb cartofii. (Ia în calcul că dacă faci mai multe porții, timpul de fierbere va fi mai mare.)

  • 4)

    După pauza bine-meritată, ia o furculiță și înfige-o într-un cartof mai dolofan să vezi dacă e fiert ori ba. Dacă e fiert, atunci scurge cartofii bine de apă și pune-i pe o farfurie sau grilaj ca să se răcească și să nu adune apă sub ei. Vor fi mai ușor de curățat așa.

  • 5)

    Acum, hai să facem vinegreta! Stoarce lămâia, iar într-un bol micuț pune 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță de muștar Dijon (sau 1 1/2 linguriță muștar clasic) și 4 linguri suc de lămâie. Sau 5, dacă ai o lămâie mai dulceagă. Mixează bine cu un tel, cât să se facă emulsie și lasă deoparte.

  • 6)

    – Taie ceapa verde rondele (cu tot cu frunze) sau ceapa matura în semi-rondele subțiri – pune-o într-un bol de salată.
    – Toacă frunzele de mărar/pătrunjel/busuioc – pune-le peste solzișorii de ceapă.
    – Taie roșiile uscate în cubulețe mici – pune-le și pe ele în bol.

  • 7)

    Când cartofii s-au răcit, curăță-i de coajă, taie-i cuburi dacă este cazul și zvârle-i în bolul de salată. Mai amestecă o tură în vinegretă, apoi vars-o peste cartofi. Ia 2 palete de salată sau 2 linguri mai mari și amestecă finuț de jos în sus. Gustă să vezi dacă ai destulă sare și lămâie. Dacă e „brici”, acoperă bolul și dă salata la frigider. Peste minim 3 ore va fi perfectă! Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii632
Grăsimi28g
Saturate4g
Monosaturate18.9g
Polisaturate3.4g
Carbohidrați68.8g
Zaharuri3.6g
Fibre7.5g
Proteine30g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare